Ja o miodzie, a Ty o jego znaczeniu w przyrodzie. Tak możnaby skwitować całą dyskusję. Ja piszę (dużymi literami zresztą) o nagannych z punktu widzenia prawa i logiki zachowaniach rowerzystów na przejściach dla pieszych, a Ty odpowiadasz, że przepis ten jest absurdalny(!!!) co wynika z Twojego wywodu. Z Twojego wywodu to można wyciągnąć wniosek, że jak wjadę na puste przejście DLA PIESZYCH i nagle jakiś ROWERZYSTA, a nie pieszy walnie mnie z całym impetem w bok samochodu (bo nie chciało mu się zejść z roweru i nie zdążył wyhamować) to będzie oczywiście moja wina. Bądż łaskaw nie mylić pojęć ROWERZYSTA, który w nieuprawniony sposób korzysta z PRZEJŚCIA DLA PIESZYCH z pojęciem pieszego, bo o takich przypadkach pisałem ja i większość forumowiczów. A co do wypadku w Bełchatowie i stopnia winy uczestników tego zdarzenia to zostawmy tą sprawę odpowiednim organom do tego powołanym.
Tartu ma rację - statystyki mówią, że kierowcy TIRów powodują bardzo mało wypadków drogowych , w porównaniu do rowerzystów i pieszych (co nie oznacza, że nie są ich częstymi uczestnikami).
marcin, proszę - nie porównuj pociągu do roweru, bo nie widzę tu jakichkolwiek podobieństw, choćby biorąc pod uwagę możliwość wyhamowania.
Raczej powiedziałbym, że Twój przykład świadczy o tym, że należałoby wprowadzić odwrotną regułę niż obowiązująca, czyli rowerzyści ustępują samochodom (choć to byłoby dla rowerzystów...) ;-)
~ty45408-jak widzę masz problemy z czytaniem tekstu ze zrozumieniem.A i z logiką na bakier.Proponuję jeszcze, abyś mimo to, kilka razy przeczytał chociażby powyższą notatkę o wypadku.---aby zminimalizować Twój wysiłek zacytuję decydujący fragment"Policja ustala,przy jakim świetle potrącona wjechała na przejście". Jeśli to było zielone ( z innych źródeł wiadoma że tak) to winę ponosi kierowca samochodu.I taka jest logika sytuacji.A "dlaczego", to ja już nie jestem w stanie ponownie tego Ci wytłumaczyć... Pozdrawiam.
[*} to bardzo przykre:( zginęła wspaniała osoba:(
pozostaje tylko smutek i żal:(:(:(:(:(
i wspomnienia, jak miła i wesoła była ta Pani
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!