metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
mieszkaniec gminy ~mieszkaniec gminy (Gość)15.12.2013 23:13

"Bil" napisał(a):
Łatwiej zmienić nieudolną władzę niż wymieniać i wyganiać mieszkańców. Zastanów się co piszesz.

Ja nikogo nie wyganiam! Jak ktoś nie potrafi żyć w tym społeczeństwie to musi znaleźć sobie inne. To nie jest kwestia obecnej czy innej władzy tylko mentalności danego osobnika. Taki osobnik będzie zawsze niezadowolony.

01

Rodzic ~Rodzic (Gość)16.12.2013 07:38

"SZCZERBIEC" napisał(a):
Zapraszają obiazdowe trupy artystów,

Przerażające trupy w szkole? Poważnie, w Przygłowie ? Może także trup w każdej szafie jak w czeskiej komedii z 1971 roku. A tak poważnie to za moich czasów do teatru ze szkoły jechaliśmy raz w miesiącu, do kina także i nikt orderów nauczycielom czy dyrektorom za to nie przypinał, ani nagród im nie dawał. Jest to ich praca za którą dostają wynagrodzenie. Te trupy jak ich nazywasz same pchają się do szkół i rodzice za te występy płacą. Chyliłbym czoła, gdyby np. ta pani dyrektor z SP Przygłów pozyskałaby jakieś środki z własnej inicjatywy i przekazała na kulturę dla swoich podopiecznych. O ile wiem to ta pani jako dyrektor realizowała już proces likwidacji jednej ze szkół w gminie, oby ten Przygłów się jakoś utrzymał. Tamta szkoła w Klementynowie dzięki stowarzyszeniu istnieje dalej.

00

Bil ~Bil (Gość)16.12.2013 11:26

"luzik" napisał(a):
Chcem, żeby władza skoczyła mnie po piwo.

Zamiast pisać takie bzdury tu na forum, lepiej pisz w swojej gazetce. Wczytaj się w te słowa ! ,,Ślubuję uroczyście, że na zajmowanym stanowisku będę służyć państwu polskiemu i wspólnocie samorządowej, przestrzegać porządku prawnego i wykonywać sumiennie powierzone mi zadania"- ŚLUBOWANIE URZĘDNIKA. " Obejmując urząd burmistrza miasta i gminy uroczyście ślubuję, że dochowam wierności prawu, a powierzony mi urząd sprawować będę tylko dla dobra publicznego i pomyślności mieszkańców gminy i miasta"- ŚLUBOWANIE BURMISTRZA
"Wierny Konstytucji i prawu Rzeczypospolitej Polskiej, ślubuję uroczyście obowiązki radnego sprawować godnie, rzetelnie i uczciwie, mając na względzie dobro mojej gminy i jej mieszkańców- ŚLUBOWANIE RADNEGO Czyż nie piękne słowa ślubowania składane przez samorządowców? Więcej nie wymagamy, a na pewno, tego aby biegali po piwo czy stawiali wódkę wyborczą.

10

Bil ~Bil (Gość)16.12.2013 11:45

"mieszkaniec-gminy" napisał(a):
Sulejów nie tylko nie stanie się lepszym miastem ale nastąpi zapaść pod każdym względem

Mój Boże Wielki. Po nich to już nas czeka tylko potop i wszelkie plagi egipskie. To jest dopiero samouwielbienie lub uwielbienie. Przecież nikt kryształowej władzy nie będzie rozliczał bo jest przejrzysta i czysta jak łza.Nie ma też ludzi zdolniejszych i bardziej kształconych, którzy mogliby na tym ziemskim padole ponieść trud rządzenia tymi niezadowolonymi niewdzięcznikami w naszej gminie.Jak śmią być niezadowoleni. Jakież to poświęcenie dla nas, ile wyrzeczeń,a my maluczcy tego nie doceniamy. Czy naprawdę tak ciężko wam z nami ?? Samorządowcem zostaje się z własnej woli, nie z przymusu, a mieszkańcy to nie jest stado bezrozumnych istot.

10

ja ~ja (Gość)16.12.2013 16:22

ło ludzie następny koleś Rybak tyż się wkręcił?

10

to nie tak... ~to nie tak... (Gość)16.12.2013 17:02

"mieszkaniec-gminy" napisał(a):

Ja nikogo nie wyganiam! Jak ktoś nie potrafi żyć w tym społeczeństwie to musi znaleźć sobie inne. To nie jest kwestia obecnej czy innej władzy tylko mentalności danego osobnika. Taki osobnik będzie zawsze niezadowolony.

01

luzik ~luzik (Gość)16.12.2013 18:36

"Bil" napisał(a):
urząd sprawować będę tylko dla dobra publicznego i pomyślności mieszkańców gminy i miasta

No i strzeliłeś sobie w stopę!
To jest przysięga urzędnika nie zaś kelnera czy lokaja. Władza publiczna ma swoją specyfikę i nie każde działanie władzy publicznej może służyć bezpośredniej przyjemności jakiegoś konkretnego obywatela. To trzeba rozumieć!
A wam się marzy Baryła w roli kelnera śpieszącego na każde wasze gwizdnięcie.
Powiem to po raz trzy tysiące sto dwudziesty ósmy (a może już nawet trzy tysiące sto dwudziesty dziewiąty): Baryła to nie jest gość z mojej bajki, ale jestem święcie przekonany, że wy też w tej bajce raczej się nie pojawicie!
Powód jest jeden: wasza wręcz zwierzęca nienawiść!
Dzisiaj jest ona skierowana przeciwko Baryle, jutro - wobec każdego, kto wam nie będzie kłaniał się w pas albo wchodził wam w tyłek.
Szkoda, że wasza "aktywność" wyczerpuje się w kwestiach personalnych. Szkoda, że niczego nie potraficie zrobić sami - bez wysługiwania się urzędem, a wasze jedyne "sukcesy" zamykają się w pustym gardłowaniu.
Szkoda, bo Sulejów naprawdę potrzebuje zmiany.

00

luzik ~luzik (Gość)16.12.2013 19:25

"Bil" napisał(a):
bardziej kształconych

Kochany Bilu - dwie "przypowieści" dla ciebie.
1) Przyjmowałem kiedyś do pracy dziewczynę, która przyniosła swoje dyplomy w ... segregatorze. Czego tam nie było! Studia, studia podyplomowe jedne, studia podyplomowe drugie, kursy, kursiska i szkolenia! Przeglądanie tych wszystkich papierów zajęło mi prawie 40 minut. Jaki ja się wtedy czułem malutki (a sam mam przecież parę papierków)!
I co - i nic. Dziewczyna kręciła się po firmie z półtora roku i w tym czasie samodzielnie przyprowadziła 2 (słownie: dwóch) klientów, co pozwoliło nam zarobić ok. 250 złotych.
2) Mój nauczyciel z liceum mówił, że wystarczy posadzić pastucha na kamieniu, dać mu dwa, trzy opasłe tomiska, a po roku zakasuje niejednego profesora.
Sam znam dziesiątki osób zdolnych do natychmiastowego wyrecytowania każdej regułki, czy formułki. Ale jak poprosisz, żeby przeniosły taką regułkę-formułkę na konkretne zagadnienie cz zjawisko społeczne, to już bryndza. Zero, null, lipa ...
Mam nadzieję, że nie pojmujesz wykształcenia w ten oto - formalny - sposób.

00

luzik ~luzik (Gość)16.12.2013 19:39

"to-kpina..." napisał(a):
Jaki sport, jaka kultura w Sulejowie.

Mija już drugi dzień, a dalej nie określiłeś, czym są dla ciebie kultura i sport - rzeczy, których nie widzisz w Sulejowie.
Nadal też nie wiem, czy mam ściągać ze ścian obrazki (mogę dorzucić też parę rzeźb) i co będzie z tą wystawą.
Nie martwcie się, to już mój ostatni wpis w tej dyskusji.

00

mieszkaniec gminy ~mieszkaniec gminy (Gość)16.12.2013 20:37

"Bil" napisał(a):
Mój Boże Wielki. Po nich to już nas czeka tylko potop i wszelkie plagi egipskie. To jest dopiero samouwielbienie lub uwielbienie. Przecież nikt kryształowej władzy nie będzie rozliczał bo jest przejrzysta i czysta jak łza.Nie ma też ludzi zdolniejszych i bardziej kształconych, którzy mogliby na tym ziemskim padole ponieść trud rządzenia tymi niezadowolonymi niewdzięcznikami w naszej gminie.Jak śmią być niezadowoleni. Jakież to poświęcenie dla nas, ile wyrzeczeń,a my maluczcy tego nie doceniamy. Czy naprawdę tak ciężko wam z nami ?? Samorządowcem zostaje się z własnej woli, nie z przymusu, a mieszkańcy to nie jest stado bezrozumnych istot.

Czytaj dokładnie wpisy luzik, tylko ze zrozumieniem. Nic dodać nic ująć. Baryła też nie jest z mojej bajki, ale chociaż nie zieje nienawiścią do wszystkich. Mam nadzieję, że tacy jak Ty nigdy się do władzy w Sulejowie nie "dorwą"

00

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat