Jeżel ktoś z was ma watpiwosci co do pierwszeństwa na rondzie to proszę b ardzotu jest to wyjasnione https://www.prawo-jazdy-360.pl/aktualnosci/27/watpliwosci-zwiazane-z-pierwszenstwem-przejazdu-na-rondzie
Mam nadzieje, że Pan Naczelnik Jest już na emeryturze i się publicznie już nie błaźni i swoja ignorancją nie ośmiesza polskiej Policji. Jak taki ignorant oceniał wypadki i kolizje, skoro nie ma pojęcia co znaczy znak C-12 i Ruch okrężny?
rondo jest banalne do pokonania.. oznaczenie nic nie zmienia, jedynie informuje niedouczonych kierowcow.
To powiedz mi szczawiku z którego pasa na rondzie powinno się skręcić w prawo? Z zewnętrznego czy wewnętrznego?? I drugie pytanko po odpowiedzi na pierwsze. Po co jest pas wewnętrzny i kto nim ma jeździć?
Czytam argumentację p.Szczegielniaka i wydaje mi się, że albo powinien przebadać się alkomatem, albo zrobić ponownie kurs na prawo jazdy, albo odejść na emeryturę. Bo nie słyszałem żeby w prawo skręcało się z lewego pasa ruchu.
A to prawym pasem nie można jechać od strony Sulejowa? To całe oznakowanie jest chyba niezgodne z przepisami - przecież pierwszy zjazd z ronda jest skrętem w prawo, a nie jazdą na wprost. A wg tych "mądrych głów" jadąc na wprost z ul. Sulejowskiej w Sulejowską w kierunku centrum miasta skręcam w lewo.
pomysł oznakowania jest chyba wzięty z ronda Lotników Lwowskich z Łodzi. Tyle, że na "Lotnikach" są do tego wszystkiego wymalowane pasy na rondzie, a tutaj tego zabrakło. Byłoby wtedy jasno i przejrzyście, nikt do nikogo nie miałby żadnych pretensji i liczba stłuczek spadła by do minimum
Chyba jednak nie do końca - rondo Lotników Lwowskich w Łodzi jest, z tego co wiem, rondem turbinowym - wjeżdżając lewym pasem znajdujemy się na pasie prawym na 2. zjeździe. Chcąc zjechać kolejnym zjazdem musimy zmienić pas na lewy, sygnalizując to lewym kierunkowskazem. Podobnie jest na innym łódzkim rondzie - Insurekcji Kościuszkowskiej (skrzyżowanie ul. Broniewskiego i Kilińskiego).
Ciekawa sprawa, w programie "drogówka" policjanci pokazywali, że po rondzie (zwykłym) powinno się jeździć prawym pasem, bo mamy ruch prawostronny, czyżby w każdym mieście w kraju obowiązywały inne przepisy ruchu, czy policja jest niedouczona i jedni zaprzeczają drugim ?
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!