metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
do wierny ~do wierny (Gość)08.01.2023 12:56

Nie wypada ,żeby kaszanka była po 20 zł.Ogrzewanie wzrost 100% ,okradać polaków na cenie paliwa i wmawiać im głupoty.Ciemnoludki ogarnijcie się w kocu bo po następnych wyborach już się nie pozbieracie.

212

Z życia wzięte ~Z życia wzięte (Gość)08.01.2023 13:36

Ja miałem sytuację kiedy przyszedł do mnie ksiądz po kolendzie, chciałem zabłysnąć i zacząłem rozmowę "jak ksiądz był w ubiegłym roku" - ksiądz mi przerwał słowami ale ja jestem na parafii dopiero od pół roku...

13

goœć_gość ~goœć_gość (Gość)08.01.2023 13:27

Akwizytorom dziękujemy.

173

Wierny ~Wierny (Gość)08.01.2023 12:43

Raczej mniej niż 50 zł to nie wypada dawać.

124

j. ~j. (Gość)08.01.2023 11:54

Z reguły jest to krótka modlitwa, poświęcenie mieszkania, krótka rozmowa pod hasłem : „Co u Pana słychać”. Dobrowolna ofiara i... wszystkiego najlepszego na Nowy Rok... Nie raz próbowałem zacząć rozmowę o swoich „wątpliwościach na temat wiary”, ale raczej księża nie mieli czasu (albo... ochoty) na takie rozmowy. Np. kilka lat temu spytałem księdza, dlaczego tak dużo jest sloganowych kazań mówionych tym śpiewnym, modulowanym głosem, a tak mało porusza się z ambon problemów, którymi żyjemy na co dzień, a które mają złożone, niekiedy niejednoznaczne reperkusje moralne. Wyraziłem zdanie, że wokół nas jest mnóstwo zjawisk (niektóre z nich mają charakter systemowy), które są – moim zdaniem – o wiele bardziej sprzeczne z duchem Ewangelii (której być może najważniejsze zdanie zaczyna się od słów: „Przykazanie nowe daję Wam...”), aniżeli np. antykoncepcja, a ambony przeważnie milczą o tych sprawach, jak zaklęte. Ksiądz powiedział mi , że jak coś więcej powie z ambony, to później ma kłopoty... A mówił mądre, odważne kazania, tylko że... jakoś go prędko przeniesiono do innej parafii... To nie tak powinno być! W ogóle w naszym Kościele jest bardzo dużo uroczystej celebry, nadętych kazań, „mocnych słów”, a zdecydowanie brakuje miejsca na refleksję, na wysłuchanie nas, wiernych, co mamy do powiedzenia. Konfesjonał z oczywistych powodów takim miejscem być nie może, a dlaczego? Ano, polecam ostatni rozdział fascynującej książki Tischnera „W krainie schorowanej wyobraźni”. Niech się księża i biskupi nie dziwią, że ludzie, zwłaszcza młodzi uciekają z Kościoła, bo nie potrafią odnaleźć w nim już Autorytetu... Kościół na to sam zapracował... To nie tylko karygodne zjawisko pedofili zniechęca ludzi do Kościoła.

160

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat