metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
go?ć_piotrkowianka ~go?ć_piotrkowianka (Gość)08.01.2023 18:04

Kto nie chce księdza przyjąć, niech nie przyjmuje. Kto nie chce księdzu dać ofiary, niech nie daje. Nikt was nie zmusza ani do pierwszego,ani do drugiego. A komentarze pochodzące od tych nie przyjmujących i nie dających możecie sobie napisać do sztambucha. Gdy będziecie umierać, zajrzyjcie sobie do niego coście napisali zanim poprosicie o spotkanie z księdzem. I tyle w temacie waszego "bohaterstwa".

147

Radi ~Radi (Gość)08.01.2023 19:31

A ja mam z przyjmowaniem księdza po kolędzie uraz, który do dziś mi pozostał i od kilku lat nie przyjmujemy księdza po kolędzie.Z żoną pochodzimy z bloków z os.Słowackiego. Chcąc wyprowadzić się od rodziców kilka lat temu wynajęliśmy mieszkanie w kamienicy w okolicach starego miasta ,parafia kościoła Farnego.W pierwszym roku naszego mieszkania postanowiliśmy przyjąć księdza po kolędzie. Pożyczyłem od mamy wszystko co potrzebne do przyjęcia księdza.Najpierw przyszedł ministrant i spytał czy chcemy przyjąć księdza, powiedziałem że tak.Wszedł ksiądz i pierwsze co zrobił to zobaczył rozpiskę i powiedział że nikt w tym mieszkaniu księdza nie przyjmuje od wielu lat,więc powiedziałem mu że jesteśmy tu nowi mieszkamy niecałe pół roku,był gburowaty i spytał czy mamy ślub kościelny ,byliśmy wtedy młodym małżeństwem na dorobku i nie było nas na wiele stać,powiedziałem że nie mamy, tylko cywilny ale planujemy. Zaczął się drzeć że dziecko jest a ślubu nie mamy,pokropił mieszkanie od niechcenia rzucił obrazek dziecku i na koniec dodał że mamy komputer i nie interesujemy się życiem parafii, nie wziął nawet na ofiarę, dla ścisłości to nie był komputer tylko 32calowy tv lcd.Miałem iść na tego księdza na skargę do proboszcza ale daliśmy spokój. Z różnymi miałem w życiu do czynienia bo jako dziecko byłem nawet ministrantem i chodziłem na oazę ,ale ten ksiądz ani nas nie znał ,ani nam nie doradził tylko dziecko nam przestraszył nakrzyczał i potraktował jak jakąś patologię. Za takie wizyty dziękuję serdecznie.

124

Sialala ~Sialala (Gość)09.01.2023 02:29

Mi na chatę wbił ksiądz akurat w czasie gdy biegałam po domu z c na wierzchu w poszukiwaniu biustonosza mina moja I księdza bezcenna :D oczywiście wyszedł i poszedł dalej

32

JR ~JR (Gość)08.01.2023 21:47

Ma mu dam 10 sekund a później wypuszczę psa. A tak na marginesie to są ludzie którzy latami chodzą do kościoła i dają na tace (moją sąsiadka dawała co niedzielę minimum 50 zloty) a jak taka osoba umrze to taki patalach jeden z drugim zadają zapłaty za pogrzeb. Hieny w czarnych pelerynach.

66

goœć_ktoś ~goœć_ktoś (Gość)08.01.2023 16:33

Przecież wiadomo, ze chodzi nie o odwiedziny a o pieniądze i uaktualnienie informacji w kapowniku o ludziach. Domów są setki a w każdym koperta z nieopodatkowanymi datkami. Emeryci szybciej lekarstw nie kupią niż by nie dali na tacę sumki proboszczowi bo ten przecież żyje w biedzie bo wciąż musi remontować czy kupować opał na zimę.

105

Uwaga ~Uwaga (Gość)08.01.2023 18:14

Puk, puk. Kto tam? Otwierać! Kolęda!

64

Jandjsk ~Jandjsk (Gość)08.01.2023 16:55

Podobno żyjemy w nowoczesnych czasach a jednak wciąż średniowiecze

105

Adamo ~Adamo (Gość)08.01.2023 14:52

Czas juz skończyć z ta szopka. Jak ktoś przychodzi do mnie jako gość to ja mu nie daje kasy

107

pusta koperta ~pusta koperta (Gość)08.01.2023 12:12

nie dawajcie im pieniędzy

164

Krzyś ~Krzyś (Gość)08.01.2023 12:24

Niech się pojawią to ich potrkryję tak jak oni parafian. Starych i młodych.

94

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat