metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
Joanna Siemiradzka ~Joanna Siemiradzka (Gość)27.08.2010 19:00

Chyba ulżyło wszystkim uzależnionym od PKS-ów. Mnie bardzo, bo w roku akademickim dojeżdżam nimi codziennie do Łodzi. Byłoby przykro, gdyby ktoś wykupił Spółkę tylko ze względu na korzystne dla przedsiębiorców umiejscowienie zajezdni.

00

zadowolony ~zadowolony (Gość)27.08.2010 19:31

Może wreszcie jak powiat będzie właścicielem PKS to zmieni się funkcjonowanie Spółki. A jest dużo do nadrobienia w stosunku do innych PKSów. Powinno zmienić się nastawienie do pasażera, stan taboru autobusowego no i wreszcie ten dworzec może doczeka się remontu i regularnego sprzątania ;-)

00

ilidan ilidanranga27.08.2010 20:38

pks-y beda sie powolutku chylic ku upadkowi a ich trasy przejmia busy niektorych radnych

00

Piotrkowianin niezalogowany ~Piotrkowianin niezalogowany (Gość)27.08.2010 21:17

"Joanna-Siemiradzka" napisał(a):
Byłoby przykro, gdyby ktoś wykupił Spółkę tylko ze względu na korzystne dla przedsiębiorców umiejscowienie zajezdni.

Przecież chyba nic nie stoi na przeszkodzie, żeby w specyfikacji przetargowej zawrzeć klauzulę zobowiązującą nabywcę do świadczenia usług przewozowych na określonych trasach przez określony czas pod rygorem kary finansowej?

00

polityk ~polityk (Gość)27.08.2010 21:32

dziwne że kilka miesięcy temu powiat nie był zainteresowany przejęciem PKS-u za darmo od ministerstwa a teraz chce wejść do spółki z pracownikami w biznes przewozowy i zapłacić za udziały w PKS-ie - czyżby radni zwietrzyli interes dla siebie ??? dziwna jest ta polityka ...

00

gratulacje ~gratulacje (Gość)27.08.2010 21:38

Ale nowoczesne autobusy ma PKS (zdjęcie). Pogratulować inwestycji powiatowi !!!

00

dojezdzajaca ~dojezdzajaca (Gość)28.08.2010 09:08

"Joanna-Siemiradzka" napisał(a):
Chyba ulżyło wszystkim uzależnionym od PKS-ów. Mnie bardzo, bo w roku akademickim dojeżdżam nimi codziennie do Łodzi.

Mnie ulży jak ceny biletów PKS w Piotrkowie nie będą najwyższe z wszystkich PKS-ów które jeżdzą do Łodzi. Ja też prawie codziennie dojeżdzam do Łodzi i jak tylko mogę to jadę PKS-ami z Opoczna, Jędrzejowa lub Końskich bo ich ceny biletów są tańsze niż PKS-u Piotrkowskiego.

00

lipa ~lipa (Gość)07.09.2010 13:01

Ciekawy jestem dlaczego do spółki nie przystąpiło miasto Piotrków Tryb. z większym budżetem i mniejszym zadłużeniem niż powiat piotrkowski? Czyżby zdawali sobie sprawę że wejście w tą spółkę to jest gwóźdź to trumny a może radni z powiatu piotrkowskiego nie potrafią liczyć i nie wiedzą że jak w portfelu pusto to nic się nie kupi w sklepie

00

Piotrkowianin Piotrkowianinranga07.09.2010 13:59

"lipa" napisał(a):
Ciekawy jestem dlaczego do spółki nie przystąpiło miasto Piotrków Tryb. z większym budżetem i mniejszym zadłużeniem niż powiat piotrkowski?

Jak to czemu? Ponieważ PKS obsługuje komunikację nie na terenie miasta, tylko na terenie powiatu piotrkowskiego i sąsiednich. Miasto nie potrafi właściwie zadbać o stan taboru własnej spółki komunikacyjnej - MZK, w której średni wiek taboru wynosi 16 lat: http://www.mzk.piotrkow.pl/portal/tabor/spistaboru.html
(dokładnie 16,02, w czerwcu było to 15,86 roku).
Smutne, że nikt w UM nie potrafił napisać i złożyć wniosku o dofinansowanie z UE na zakup nowych autobusów, tak jak to zrobiły m.in. Piła, Leszno i Ostrów Wielkopolski. A może nie chcieli, bo to odebrałoby kolejnych klientów wielkiemu koledze razem naszego prezydenta - niejakiemu Krzysztofowi od transportu owiec?
Nie widzę więc powodu, dla którego miasto miałoby się jeszcze angażować w sprawy PKS-u.

Komentarz był edytowany przez autora: 07.09.2010 14:18

00

MANiek ~MANiek (Gość)08.09.2010 12:17

Dokładnie. Miasto Piotrków do organizowania komunikacji w ogóle się nie nadaje. Jeśli nawet swojego ubogiego MZK nie potrafi wyprowadzić na prostą, tylko karmi nas wiekowymi MANami z zachodu.

00

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat