Chyba ulżyło wszystkim uzależnionym od PKS-ów. Mnie bardzo, bo w roku akademickim dojeżdżam nimi codziennie do Łodzi. Byłoby przykro, gdyby ktoś wykupił Spółkę tylko ze względu na korzystne dla przedsiębiorców umiejscowienie zajezdni.
Może wreszcie jak powiat będzie właścicielem PKS to zmieni się funkcjonowanie Spółki. A jest dużo do nadrobienia w stosunku do innych PKSów. Powinno zmienić się nastawienie do pasażera, stan taboru autobusowego no i wreszcie ten dworzec może doczeka się remontu i regularnego sprzątania ;-)
pks-y beda sie powolutku chylic ku upadkowi a ich trasy przejmia busy niektorych radnych
Przecież chyba nic nie stoi na przeszkodzie, żeby w specyfikacji przetargowej zawrzeć klauzulę zobowiązującą nabywcę do świadczenia usług przewozowych na określonych trasach przez określony czas pod rygorem kary finansowej?
dziwne że kilka miesięcy temu powiat nie był zainteresowany przejęciem PKS-u za darmo od ministerstwa a teraz chce wejść do spółki z pracownikami w biznes przewozowy i zapłacić za udziały w PKS-ie - czyżby radni zwietrzyli interes dla siebie ??? dziwna jest ta polityka ...
Ale nowoczesne autobusy ma PKS (zdjęcie). Pogratulować inwestycji powiatowi !!!
Mnie ulży jak ceny biletów PKS w Piotrkowie nie będą najwyższe z wszystkich PKS-ów które jeżdzą do Łodzi. Ja też prawie codziennie dojeżdzam do Łodzi i jak tylko mogę to jadę PKS-ami z Opoczna, Jędrzejowa lub Końskich bo ich ceny biletów są tańsze niż PKS-u Piotrkowskiego.
Ciekawy jestem dlaczego do spółki nie przystąpiło miasto Piotrków Tryb. z większym budżetem i mniejszym zadłużeniem niż powiat piotrkowski? Czyżby zdawali sobie sprawę że wejście w tą spółkę to jest gwóźdź to trumny a może radni z powiatu piotrkowskiego nie potrafią liczyć i nie wiedzą że jak w portfelu pusto to nic się nie kupi w sklepie
Jak to czemu? Ponieważ PKS obsługuje komunikację nie na terenie miasta, tylko na terenie powiatu piotrkowskiego i sąsiednich. Miasto nie potrafi właściwie zadbać o stan taboru własnej spółki komunikacyjnej - MZK, w której średni wiek taboru wynosi 16 lat: http://www.mzk.piotrkow.pl/portal/tabor/spistaboru.html
(dokładnie 16,02, w czerwcu było to 15,86 roku).
Smutne, że nikt w UM nie potrafił napisać i złożyć wniosku o dofinansowanie z UE na zakup nowych autobusów, tak jak to zrobiły m.in. Piła, Leszno i Ostrów Wielkopolski. A może nie chcieli, bo to odebrałoby kolejnych klientów wielkiemu koledze razem naszego prezydenta - niejakiemu Krzysztofowi od transportu owiec?
Nie widzę więc powodu, dla którego miasto miałoby się jeszcze angażować w sprawy PKS-u.
Dokładnie. Miasto Piotrków do organizowania komunikacji w ogóle się nie nadaje. Jeśli nawet swojego ubogiego MZK nie potrafi wyprowadzić na prostą, tylko karmi nas wiekowymi MANami z zachodu.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!