nie wiem skąd ten dziwny atak cytatowy raczej powinniśmy się cieszyć, że ktoś wkłada choć trochę wysiłku w to, żeby każdemu żyło się lepiej. Ja mam blisko 30 lat. Jestem wykształcony i cały czas staram się rozwijać moją wiedzę i umiejętności w Piotrkowie pracuję za niecałe 1000 zł na śmieciowej umowie i marzę o tej płacy z artykuły by chociaż założyć rodzinę to chyba niewielkie wymagania
Taaaaa... bo związkowcy muszą jakoś uzasadnić potrzebę swojego istnienia. To ja panu rzecznikowi (czy rzecznik to taki wodnik, co stoi w rzece?) podpowiem: powinna wynosić dokładnie sto milionów. Wtedy wszyscy będą zadowoleni, a pewien Bolek będzie mógł ogłosić, że spełnił swoje obietnice.
Z ustaw różne rzeczy wynikają, na przykład takie, że marchewka to owoc. Wynika też dobitnie, że ustawy są pisane przez kretynów. Mnie to już nie śmieszy, mnie to przygnębia.
Płaca minimalna jest szkodliwa i zwiększa bezrobocie wśród ludzi młodych i słabo wykształconych.
Płaca minimalna jeżeliby wynosiła 2000zł netto to koszty jakie ponosiłby by pracodawca musiałby być o wiele niższe...obniżyć koszty dla pracodawców i podnieść płacę minimalną i wszyscy będą zadowoleni i nikt nie będzie szukał pracy za granicą
heh czyli jednym słowem mamy podwyżkę na wszystkie artykuły o jakieś 10-20%?? ponieważ gdzieś trzeba wcisnąć tą podwyżkę (łącznie z większym podatkiem). Ja osobiście mógłbym zarabiać nawet 800zł ale wolał bym żeby było mnie stać na godne i wygodne życie. Jestem ciekaw kiedy ludzie pojmą że nie jest ważna najniższa krajowa tylko koszt życia. Razem z najniższą krajową rośnie koszt życia więc w praktyce nic się nie zmienia ponieważ po podwyżce pensji idą podwyżki cen.
Dokładnie masz rację ...u nas koszty życia są za duże odnośnie do naszych zarobków...za granica jest zupełnie inaczej..ludzie w Anglii teraz też wielkich kokosów nie zarabiają ale koszty życia są o wiele niższe ( ktoś zarabia 1200£ a u nas 1200zł to jest porównanie a jak pojdzie do sklepu i np. kupi buty w dobrym sklepie za 50£ a u nas musisz dać 300zł)
Jak bedzie rzadzic po i psl to tak bedzie placa nie bedzie rosla a jesli tak to wszystko pojdzie w gore bo podwyzszom podatki i tak nic to nie da ludzie obudzcie sie jesli chcecie zmian w polsce i zeby nam sie zylo lepiej bo jak bedzie rzadzic obecna ekipa to tak bedzie ludzie bedom wyjezdzac i co bedzie z polskom nie dajcie sie nabrac na ich obiecanki pokazali przez te 7 lat i co nic likwidacja polski nadal trwa a jesli chodzi place minimalna to powinna wynosic 2,5tys co najmniej i bez odciagania czyli netto.
Z jednej strony to dobrze ,ze ona jest bo mniej pracodawca nie moze zaplacic pracownikowi.Przewaznie odnosi sie to do osob z grupą.Znajac mojego pracodawce gdy by tej minimalnej granicy nie było to płacil by tyle ile on uwaza bo i tak jest urazony mówiac ,że żaden pracownik nie zarobil tyle i musi do kazdego dokladac .Taka jest prawda o naszych pracodawcach,Nie wszyscy tacy sa to wiem ale w tym kraju długo sie nic nie zmieni dopóki PO bedzie przy władzy bo to partia wyzyskiwaczy i aby im zyło sie lepiej
1731 zł brutto, czyli dla pracownika netto 1272,25 zł
Państwo w postaci podatku zabrało już 458,75zł + pracodawca musi oddać państwu 359,02zł co daje razem 817,77zł podatków.
2/3 pensji netto pracownika zabrało państwo to koszt uzyskania przychodu.
Tyle kosztuje praca w Polsce tyle idzie na utrzymanie biurwacji.
Dlaczego podatek od pracy nie może wynosić 5-10% ? 2000 zł brutto to 100-200zł podatku i nie potrzeba skarbówki i innej hołoty.
No tak ale kto by armię partyjną utrzymywał ?
Druga sprawa dlaczego rozmowy dotyczą pensji minimalnej, a nie płacy minimalnej za godzinę pracy ? Ustalmy minimalną stawkę za 11 godzinę pracy na poziomie 30zł brutto, czyli 20zł netto i po temacie.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!