Wstrząsająca książka, długo nie mogłam się po niej otrząsnąć, świadectwo przerażającej zbrodni
27 stycznia 1945 roku wojska radzieckie wyzwoliły obóz Auschwitz- wielka szkoda,że o tym niezaprzeczalnym fakcie zapominają rządzący w naszym kraju.
Adres: https://www.epiotrkow.pl/news/Piotrkowianka-pisala-o-obozie-w-Auschwitz--Birkenau,38406
Piotrkowianka? Z całym szacunkiem, ale w Piotrkowie jedynie chodziła do szkoły...
Teraz ludzie też mają ogromny stres np zły dojazd do przychodni lub to że taxi nie dowiezie ich w rynek straszna trauma w obecnych czasach
Seweryna Szmaglewska nie tylko chodziła do szkoły w Piotrkowie,ale i mieszkała na ulicy Parkowej 38.
Książki jako dziecko czytałem, ale powiem szczerze pojęcia nie miałem chodząc do szkół w Sulejowie, że autorka urodziła się w Przygłowie. Szkoda, że władze miasta czy nauczyciele jakoś nie potrafili tego nagłośnić. Dobrze, że jest ePiotrków :).
Miałem to szczęście i spotkalem Panią Sewerynę....Była również Świadkiem na Procesie w Norymberdze....
Na podstawie książki "Dymy nad Birkenau" Pani Szmaglewskiej pisałem prace maturalną w 1985r a że pochodziła z Piotrkowa czy Przygłowa dowiedziałem się teraz z zamieszczonej krótkiej biografii.
to były lektury a dzis Harry Poter i wszystkim sie w głowach przewraca tylko daj daj i daj
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!