to były lektury a dzis Harry Poter i wszystkim sie w głowach przewraca tylko daj daj i daj
Na podstawie książki "Dymy nad Birkenau" Pani Szmaglewskiej pisałem prace maturalną w 1985r a że pochodziła z Piotrkowa czy Przygłowa dowiedziałem się teraz z zamieszczonej krótkiej biografii.
Miałem to szczęście i spotkalem Panią Sewerynę....Była również Świadkiem na Procesie w Norymberdze....
Książki jako dziecko czytałem, ale powiem szczerze pojęcia nie miałem chodząc do szkół w Sulejowie, że autorka urodziła się w Przygłowie. Szkoda, że władze miasta czy nauczyciele jakoś nie potrafili tego nagłośnić. Dobrze, że jest ePiotrków :).
Seweryna Szmaglewska nie tylko chodziła do szkoły w Piotrkowie,ale i mieszkała na ulicy Parkowej 38.
Teraz ludzie też mają ogromny stres np zły dojazd do przychodni lub to że taxi nie dowiezie ich w rynek straszna trauma w obecnych czasach
Piotrkowianka? Z całym szacunkiem, ale w Piotrkowie jedynie chodziła do szkoły...
27 stycznia 1945 roku wojska radzieckie wyzwoliły obóz Auschwitz- wielka szkoda,że o tym niezaprzeczalnym fakcie zapominają rządzący w naszym kraju.
Adres: https://www.epiotrkow.pl/news/Piotrkowianka-pisala-o-obozie-w-Auschwitz--Birkenau,38406
Wstrząsająca książka, długo nie mogłam się po niej otrząsnąć, świadectwo przerażającej zbrodni
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!