Jerzy trzymaj się. Jesteśmy z tobą. Gnidy zawsze będą gnidami !
znamy tego człowieka od lat i jesteśmy przekonani ,że nikt przez niego NIE ucierpiał !
Jerzy trzymaj się. Jesteśmy z Tobą. Inni do stóp ci nie dorastają!
To przykra sprawa, ale ...
Nie tak dawno opisywałem przypadek "byłego" piotrkowskiego polytyka, którego rodzice z pewnością byli w kontakcie z ..., no wiecie z kim. I bardzo im się to opłaciło. Pan piotrkowski polytyk - prawy i sprawiedliwy bardziej niż partia, która nazywa się Prawo i Sprawiedliwość, nie wyrzekł się jednak dorobku rodziców i śmiało rozwija to, co udało im się dzięki tym kontaktom zachachmęcić. I nie on jeden jedyny z tej rodziny. A tata i mama współpracują całą gębą z partią, która jest prawa i sprawiedliwa. I nikomu to nie przeszkadza.
Inny przypadek. Człowiek, który wystrzelił w biznesie dzięki szerokim kontaktom rodzinki, która w komunistycznej milicji zajmowała bardzo eksponowane stanowiska. Ale dzisiaj jest bardziej prawy i sprawiedliwy, niż partia, która nazywa się Prawo i Sprawiedliwość. I chce pluć innym w twarz.
Całkiem niedawno pisałem też o księdzu, o którym dawni esbecy do dziś mówią "ucholec", a prawi i sprawiedliwi ulice nazywają imieniem tego księdza i chcą budować mu pomniki.
A jak tak sobie myślę - przy całym obrzydzeniu dla wariatów, szpicli i pospolitych kombinatorów - kiedy to gówno się skończy? Jest jakakolwiek szansa?
PS. "były" piotrkowski polytyka nadal działa, choć aktualnie nigdzie nie został wybrany.
Często jeździliśmy z Panem Jurkiem na wycieczki w tych trudnych czasach. Jako pilot był nam pomocny. Na każdej granicy walczył o nas. Możemy mu za to podziękować.
Nie wrzucajcie do jednego worka wszystkich. Oceniajcie po tym co robią dla innych.
Jak możecie bronić kłamcy i donosiciela? Ciekawe kogo jeszcze zaangażował? Kto raz doniósł to dalej to będzie robić i robi.
Jestem mile zaskoczony, że wpisy nie są cenzurowane. Mam nadzieję, że niniejszy również zostanie opublikowany. SS to skrót od Służby Specjalne czyli wywiad i kontrwywiad, tak cywilny podlegający MSW i wojskowy pod dowództwem MON. Za czasów komunistycznych były to w różnych okresach UB, SB, WSW, WOP. W każdym państwie takie służby były, są i będą. Mają one bardzo wielkie możliwości wpływu na rzeczywistość poprzez zbieranie informacji o każdym i o wszystkim mającym znaczenie dla funkcjonowania państwa i władz tego państwa. Dlatego muszą posiadać konfidentów, donosicieli, szpiegów, agentów, funkcjonariuszy. Jak wskazują badania politologów, socjologów i historyków w każdym społeczeństwie było, jest i (czy???) będzie średnio 10% kanalii, łajdaków, szpicli i nikczemników wysługujących się władzy, wszelkiej i każdej władzy. W klasie skarżypyt i lizusów również się nie lubi i tępi się ich osoby bezwzględnie. Temat lokalnego i regionalnego donosicielstwa czasów komunizmu w Polsce powinni zająć się młodzi bez oporów, bez obiekcji i bez powiązań i je dokładnie przedstawić. Myślę, że dla wielu starszych, średnich i starych byłoby to niezłe rozliczenie z życiem, z postawami w życiu i wyborami oraz odpowiedzialnością. Wiele osób byłoby smutno zawiedzionych i radośnie zaskoczonych. Dlatego taka publikacja dla Piotrkowa, jak już jakiś głos o tym tutaj pisał, byłaby wielkim bestselerem. Opisani ludzie, zdarzenia, zdjęcia, motywacje, wyjaśnienia z lat 1945/1989 to moralny testament pokolenia dzisiejszych 50, 60, 70 latków dla młodych. Takie książki są potrzebne i konieczne dla opisania i zrozumienia dzisiejszych sytuacji i do podejmowania decyzji w przyszłości. Mam nadzieję, że tym wpisem wywołam dyskusję w redakcji "epiotrkow" oraz wśród piotrkowskich elit intelektualnych i naukowych.
najłatwiej jest niszczyć ludzi szkoda, że nie napisaliście o tych którzy w tych latach szantażowali , gnoili i niszczyli uczciwych ludzi.
Należy ujawnić wszystkie dokumenty UB/SB/WSW z czasów 1945/1990 tak ludzi żyjących jak i zmarłych ALBO ZAKAZAĆ ICH UJAWNIANIA na okres 77 lat, pod karą, że kto ujawni i udostępni je będzie skazany na co najmniej 15 lat więzienia. Wówczas nie będzie gry z informacjami tam zawartymi w rozgrywkach politycznych i wynikających z nich zależności ekonomicznych i społecznych. Innego rozwiązania NIE MA. Albo ALBO!
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!