metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
ddd ~ddd (Gość)27.04.2014 14:10

Nie może być. Pozdrawiam.

80

taa... ~taa... (Gość)27.04.2014 14:40

hahahaha

80

Tartu Tarturanga27.04.2014 14:51

Nie ma szans

71

expiotrkowianin ~expiotrkowianin (Gość)27.04.2014 15:12

"Można" to wszystko. "Może" być a "może" nie być.
Nie chcę rozwijać tematu, bo szkoda czasu.

60

pikabu ~pikabu (Gość)27.04.2014 16:54

Wystarczyłoby poszerzyć ofertę. Na przykład taka Fara albo wieża ciśnień. Dlaczego nie ma możliwości zwiedzania ich czy wejścia na samą górę? Mógłby to być taras widokowy, cokolwiek! Dlaczego nie wpuszczać w podziemia kościołów? Niektórzy uwielbiają katakumby,trupy i te sprawy. Udostępnienie jakoś bardziej cerkwi czy kościółka przy Krakowskim Przedmieściu, który co widzę jest ciągle zamknięty. Takie niby nic, a mogłoby bardziej przyciągnąć turystów. Dużo by dało oczyszczenie zalewu Sulejowskiego i remont tamtejszych domków letniskowych, wtedy Piotrków stałby się miejscem wypadowym turystów nocujących tam. Albo chociaż nasz Bugaj, ładnie oczyścić, zrobić jakąś przystań, bo nawet nie wiem czy istnieje, żeby mogły sobie żaglówki, łódki pływać. Jakieś pole namiotowe strzelić, bo już nie wspomnę o domkach letniskowych. Albo ścieżki rowerowe, którymi można byłoby bezpiecznie pojechać do Sulejowa czy nad zalew albo gdziekolwiek. Jak się chce to można w 5 minut wymyślić multum pomysłów, a nie mieć nadzieję, że tłumy same z siebie przyjadą, bo przecież jak się nasi rządzący podniecają traktem czterech kultur czy aeroklubem (gdzie ten jak już chcemy super trakt czterech kultur to jak wspomniałam wcześniej udostępnić cerkwiew). I btw, to że powstała książka o Piotrkowie filmowym to dużo już nam nie da, jak główne kamienice, które się pojawiły w filmach istnieją już tylko na zdjęciach.

31

deimien deimienranga27.04.2014 16:55

Jako piotrkowianin powiem tak i myślę ,że nie tylko Ja lecz wiekszość powie że ma gdzieś zwiedzanie uliczek czy muzeum, Piotrków ma wielki potencjał, przykład zbiornik Bugaj,jeśli by oczyścić,dokonać pewnych zmian to zapewne wiele osób by sie zdecydowało wybrać do Piotrkowa, wypocząć a przy okazji pozwiedzać, lecz niestety radni ,miasto,myślą że jak odświeżą jakąś starą kamienice to nagle znajdą się turyści a tu klapa, wybierajmy dalej ludzi którzy wmawiają nam to co chcemy słyszeć a póżniej mają nas gdzieś-tak zwana sztuka manipulowania ludzmi,jeszcze jedno dotyczy Urzędu Miasta ,słoneczko które stworzyliście to sadzawka i nie ma sie czym chwalić,hmm były dwa baseny i był balon na korcie,lecz niestety z wielu przyczyn wszystko znikło

110

dzooony dzooonyranga27.04.2014 17:22

wiocha a nie miasto.

102

OVK ~OVK (Gość)27.04.2014 17:38

Atrakcją dla turystów ,którym uda się już wjechać do miasta są zakłady wulkanizacyjne i mechaniczne.
Pozdrawiam.

40

Piotr Piotrranga27.04.2014 18:06

Piotrków potrzebuje przemysłu - turystyka to może być kwiatek do kożucha; fakt ładny kwiatek ale tylko kwiatek.
Mam temat dla naszych radnych - przede wszystkim wojewódzkich (miasto trochę za biedne ale i magistrat powinien się interesować i lobbować ) i posłów tu imiennie wywołam posłankę Radziszewską bo przecież z koalicji rządzącej- ale inni poczuwający się do troski o interes miasta również jak najbardziej.
Szanowna Pani posłanko Radziszewska czy byłaby Pani uprzejma zapytać swojego partyjnego kolegę Pana Zdrojewskiego ile jest w Polsce zachowanych kompletnych (no prawie) stacji kolejowych w stanie takim jak były na przełomie XIX i XX wieku?
Kompletna stacja to:
-części komercyjna: dworzec + spedycja towarowa
- część administracyjna
-zaplecze techniczne -parowozownia, warsztaty, wieża wodna, pompownie, magazyny.
W PT-city jest właśnie taka prawie kompletna stacja z epoki Kolei Warszawsko-Wiedeńskiej. Prawie bo "Pompownia nr 2" całkiem niedawno się zawaliła, podobnie jak jedna z piwnic magazynowych po której został portal wejściowy.
Swego czasu w Dzienniku Łódzkim były zamieszane plany miasta Piotrkowa z końca XIX oraz z początku XX wieku; za wyjątkiem tych dwóch obiektów reszta JESZCZE jest!
I znowu szanowna posłanko Radziszewska czy nie uważa Pani, że przeżywające ostatnio kłopoty lokalizacyjne Muzeum Kolejnictwa Warszawie nie powinno być Narodową Instytucją Kultury z filiami w tym z filią "Stacja Kolei Warszawsko-Wiedeńskiej w Piotrkowie Trybunalskim"

72

Piotr Piotrranga27.04.2014 18:14

Przepraszam, że jedno pod drugim ale wąskotorówkę to roztrwoniliśmy koncertowo. Nawet po rozebraniu torów do Sulejowa można było utworzyć skansen na starej stacji "Piotrków Tryb Wąskotorowy" ten w Wenecji (koło Żnina)wcale nie zajmuje większej powierzchni! Co robią nasze służby muzealne - zabytki techniki to również dziedzictwo narodowe.

100

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat