Niech proboszcz (obecny, zaprzeczenie poprzedniego, he,he) mnie je, to więcej hajsu na remont wieży zostanie, he, he. A i na zdrowie z korzyścią wyjdzie.
Zachęcasz go do kanibalizmu? W dodatku chyba jesteś masochistką. :)
Dziwi mnie fakt, że Fara nie ma pieniędzy ... Jest to kościół parafialny i ma najwięcej parafian ( są pieniądze z chrzcin, komunii, ślubów, pogrzebów , z ofiar po kolędzie, z zamówionych mszy za zmarłego - dodatkowo z z ofiar w czasie mszy świętej i to też nie powinno być skoro ktoś zamówił msze i zapłacił to jeszcze zbierają na ofiarę. Jestem parafianką 46 lat tej parafii i nic praktycznie się nie zmieniło...gdzie te pieniądze ??? Np. Kościół Ojców Bernardynów to nie kościół parafialny i na pewno mają mniej zysku niż Fara a tam cały czas coś robią, ulepszają.Fara za pogrzeb żąda 600 zł a Ojciec z Bernardyn oprawi msze za co łaska ( 100zł).Kiedyś Fara dzieliła się z O.Bernardyn parafianami aby chodzić po kolędzie - Od tego roku już się nie dzielą bo Fara wszytko dla siebie zagarnia. Nawet nie ma porządnej toalety !!!
Wprowadzić kasy fiskalne do parafii. Opodatkować katolików . Przekonamy się ilu mamy prawdziwych katolików. Choć przyznaje zabytkowe kościoły mają urok i jestem za renowacją ale nie jako miejsce kultu ale jako zabytek i bez zbędnego emanowaniem katolicyzmem. W polsce mamy wolność wyznania a czuje się tu jak zaszczuty przez katolicka indoktrynacje.
Jestem osobą wierząca i praktykującą...popieram OBSERWATORA I BEZWYZNANIOWEGO powinni płacić podatki jak każdy !!!
Fara zawsze była pazerna na kasę, gdy szło się do kancelarii coś załatwić to siedział tam niemiły starszy pan, który golił wszystkich równo, pobierając kwoty wzięte z kosmosu. Tak źle tam znowu nie jest, nie można popadać w paranoję. Inna sprawa, że ta wieża jak i cała Fara jest bardzo ważnym zabytkiem, to nie jest jakiś tam kościół. Dlatego powinna być remontowana z pieniędzy centralnych (wiem, wiem, że to też nasza kasa) a nie wyciąganych bezpośrednio z kieszeni na mszy.
Robienie problemu o nic. To jest najważniejszy zabytek Piotrkowa i bez względu na wyznanie i światopogląd naszym obowiązkiem jest wspierać wszelkie projekty rewitalizacyjne o ile poczuwamy się do jakiejkolwiek tożsamości. Bawią mnie niektóre komentarze, ponieważ nikt siłą pieniędzy od wiernych nie zabiera - chcę to wrzucam na renowację, nie chcę to nie wrzucam i być może wszyscy :obrońcy" wolności sumienia pozostawili ten wybór parafianom.
Niech zatem "strażnicy" sumienia pozostawią parafianom wybór także przy okazji opłat za pogrzeby i inne.
oczywiście, miało być: MNIEJ je.
Piotrkowianinie, nie obawiaj się, nikt nikogo nie będzie chrupał.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!