ludzie którzy wypisują takie rzeczy to po prostu niedouki bądź bezmózgi, nic dodać, nic ująć
problem w tym że w naszym mieście za mało mówi się na lekcjach historii o tym co się u nas wydarzyło. czy komukolwiek na lekcji historii powiedziano o ilości zamordowanych żydów w piotrkowie? czy ktoś słyszał o spalonych żydach w synagodze? otóż nie. w programie historii tego nie ma, więc nauczyciele nie chcą tematu poruszać, a szkoda! może właśnie w naszym historycznie bogatym mieście powinno się kłaść nacisk na świadomość lokalną. dzieciaki wiedzą co działo się w krakowie, warszawce, ale nie mają bladego pojęcia o swoim podwórku i stąd mamy to co mamy.
Rewitalizacje starego miast trzeba było zacząć od wysiedlenia meliny
Szanowni Państwo!
Dziękuję za komentarze - duża część z nich jest interesująca.
Mam nadzieję, że wzbudzając dyskusję na ten temat wspólnie możemy sprawić, że zjawisko zmniejszy się, a Piotrków Trybunalski będzie postrzegany przez swoich mieszkańców i przyjezdnych jako dobre i przyjemne miejsce. Graffiti to faktycznie dziedzina sztuki, choć potocznie używa się też tego słowa na określenie takich – nazwijmy to inaczej – bazgrołów. Dbałość o miasto to nie tylko zadanie władz samorządowych - wiele zależy od inicjatyw mieszkańców i ich współdziałania właśnie w duchu kultury obywatelskiej.
Pozdrawiam Państwa serdecznie.
To absolutna prawda. Jest jednak i inny aspekt sprawy. Żydzi po prostu nie dają się lubić. Ciągłe fochy, puszenie się, eksterminacja palestyńczyków, okupacja Wzgórz Golan........etc...i ciągłe narzekanie na Polaków, czynienie ich współwinnymi Holokaustu. Zapominają że to bogaci żydzi z USA przespali pewne tematy podczas II Wojny Światowej.
W ich oczach już jestem antysemitą. Nie interesują ich prawdy historyczne. Postrzegają losy swojego narodu w sposób subiektywny i uproszczony na własne potrzeby.
Racja. Mają siebie za naród męczeński.
Sami od ponad chyba już 60 lat toczą wojny z krajami arabskimi i wojnę obecnie z Palestyną
Szanowni Państwo!
Dziękuję za komentarze - duża część z nich jest interesująca.
Mam nadzieję, że wzbudzając dyskusję na ten temat wspólnie możemy sprawić, że zjawisko zmniejszy się, a Piotrków Trybunalski będzie postrzegany przez swoich mieszkańców i przyjezdnych jako dobre i przyjemne miejsce. Graffiti to faktycznie dziedzina sztuki, choć potocznie używa się też tego słowa na określenie takich – nazwijmy to inaczej – bazgrołów. Dbałość o miasto to nie tylko zadanie władz samorządowych - wiele zależy od inicjatyw mieszkańców i ich współdziałania właśnie w duchu kultury obywatelskiej.
Pozdrawiam Państwa serdecznie.
Szanowny Panie, dobrze jest pamiętać o tym, że uogólnienia mogą być krzywdzące. Nie wszyscy Żydzi i nie wszyscy Polacy myślą tak samo - jak to ludzie mają różne poglądy. Poza tym dobrze jest też wziąć pod uwagę fakt, że Żydzi mieszkają w Diasporze (to dotyczy m.in. Polski) oraz Izraelu. Nie jest jednoznaczne to, ze wszyscy Żydzi z Diaspory utożsamiają się z Izraelem. Nie mogę się także zgodzić z Pana opinią, że automatycznie jest Pan postrzegany przez Żydów jako antysemita. Tak po prostu nie jest. Pozdrawiam.
Słuszna uwaga tyle, że osobniki, które te bazgroły malują sądzą, że to jest graffiti.
dlatego kretynowi nigdy nie wytłumaczysz, że białe jest białe itd.
Szanowny Panie. Nie mogę się z taką opinią zgodzić. Wystarczy poczytać gazety, posłuchać radia czy też obejrzeć programy telewizyjne. Dotyczy to szeroko pojętych mediów zarówno w Polsce, Izraelu jak i USA. Czego się dowiemy? Tego właśnie, że każda osoba, każda instytucja która ma inne zdanie niż "wizja" izraelickiej ekspansji", jest niejako automatycznie zaliczona do wrogów, tych "złych". Nawet taki turysta z wbitą wizą syryjską nie ma najmniejszych szans na wjazd do Ziemi Świętej. Podałem prozaiczny przykład, ale dużo mówiący o poszanowaniu praw i braku przestrzegania przez władze Izraela umów dwustronnych ,zawartych z Polską o ruchu bezwizowym...
Pozdrawiam
Idzie Pan jednak w stronę uogólnień i forsowania swojej wizji. Stosunki polsko-izraelskie oraz polsko-żydowska historia to zupełnie inne tematy. Nas interesują niepotrzebne napisy na starówce w Piotrkowie Trybunalskim. I to co można z nimi zrobić w dobrej atmosferze wzajemnego poszanowania.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!