Nieprawda. Tam nie było przebudowy - zburzony 100-letni zabytkowy dworzec i w jego miejsce postawiono betonowy klocek.
co to jest betonowy klocek?
Przecież jesteśmy w woj.łódzkim i to miastem jak się nie mylę 5 kategorii, czyli się nie liczymy.
to co było i to co jest to wiem, pytałem co to jest betonowy klocek.
Budowa nowego Dworca Fabrycznego w Łodzi ma podobno pochłonąć co najmniej dwa miliardy złotych. Więc tam znacznie więcej się ukradnie niż 2-3 miliony, a Ty o oszczędzaniu piszesz. Wielkie publiczne inwestycje nie są po to, by robić oszczędności... Tu jest "demokratyczna" Polska, a nie "rozwijające się" Chiny...
Dworzec Fabryczny też już swoje lata miał, w dodatku wyglądał lepiej niż ten piotrkowski przed remontem. I już jest rozebrany.
Ludzie, podchodźcie do tego typu "niusów" z większym dystansem. Mam wrażenie, że niektórzy się bardziej napalili na to przejście podziemne, niż szczerbaty na suchary. Owszem, przydałoby się, ale od początku podejrzewałem, że nic z tego nie będzie. Jakoś te moje czarne scenariusze nadzwyczaj często się sprawdzają. Chyba jakiś czarnowidz jestem...
Co to w ostatnim czasie miało w Piotrkowie nie być? Wąskotorówka miała być atrakcją turystyczną? Haha! Przejście podziemne na dworcu? Hahaha! Dworzec autobusowy miał zostać przeniesiony na drugą stronę torów? Hahahaha! Na Bugaju miał powstać wielki park rozrywki? Buahahahahahahaha!!! Nowy kościół miał powstać na Modrzewskiego? A nie, przepraszam, to akurat będzie...
http://pl.wikipedia.org/wiki/Klocki
O betonowych tam nie wspominają, ale nie trudno się domyśleć, że i takie mogą być. Istnieje też możliwość, że chodziło tutaj o nowe znaczenie słowa "klocek". Język polski ewoluuje, i starym słowom przybywają nowe znaczenia. Jeśli chodzi o nowe (aczkolwiek szeroko już rozpowszechnione) znaczenie słowa "klocek", to obszerną klasyfikację klocków znajdziesz tutaj:
http://nonsensopedia.wikia.com/wiki/G%C3%B3wno
Betonowa wersja też jest tam opisana :)
To bardzo przykra wiadomość, ale do przewidzenia, że przejścia podziemnego nie będzie, bo już od dawna trwa odbijanie piłeczki kto to ma sfinansować.
Kolej biedna, nasze miasto też...bo ma wydatki ale na inne ważniejsze cele, innych chętnych nie ma i tak pozostanie taka prowincjonalna stacja z odnowionym budynkiem.
Pieniądze są, tylko chęci i poparcia politycznego brak. PKP nie wykorzystało około 20 mld zł środków Unijnych, więc niech się teraz nie tłumaczy, że nie mają kasy. Dworzec w Łodzi za 2 mld, a tu nie mają paru milionów.
Rawicz - 21 tyś. mieszkańców, Leszno - 64 tyś. mieszkańców, oba miasta mają przejścia podziemne na swoich dworcach. W Piotrkowie wystarczyłyby windy na kładkę przy Słowackiego, ale oczywiście PKP Łódź nie będzie inwestowała w powiatowym miasteczku.
Akurat miasto nic do tego nie ma, bo to teren kolei.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!