Po przeczytaniu SIWZ do owego przetargu muszę po pierwsze powiedzieć, że dziwi mnie to, że nie ma wadium. Widziałem setki SIWZ i wadium nie obowiązywało najczęściej w drobnych przetargach i to z wolnej ręki. A tutaj mamy do czynienia z kwotą powyżej 150.000EUR. Ale jest tam przecież "Rozdział XX Zabezpieczenie należytego wykonania umowy", w którym jest mowa o 5% zabezpieczenia. To stanowi w tym przypadku 21.191,05PLN, z czego 70% (tj.14.833,74PLN) może być zwrócone dopiero w ciągu 30 dni po ostatecznym odbiorze robót. Pkt 6 rozdział XX wyraźnie mówi:
"6. W przypadku wyboru formy zabezpieczenia należytego wykonania umowy innej niż pieniądz (gwarancje ubezpieczeniowe, gwarancje bankowe...), wykonawca w dniu
zawarcia umowy przedłoży zamawiającemu zabezpieczenie w wysokości 5% wynagrodzenia ofertowego brutto..."
Z tego wynika, że owa firma musiała w dniu podpisania umowy wnieść daną kwotę w pieniądzu lub papierach. Więc myślę sobie, że ta firma powinna ponieść jakieś koszty swojego niedbalstwa.
Prędzej zobaczysz fabrykę TOYOTY, VOLKSWAGENA albo OPLA na 40 000 etatów niż ten LUNAPARK ;-)
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!