metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
Aman Amanranga30.12.2010 11:54

"lukch" napisał(a):
No to przecież pisałem, że nie miał konsekwencji finansowych to się wypiął. Mógł się wypiąć to się wypiął. Takie pilnowanie spraw przez UM!

Po przeczytaniu SIWZ do owego przetargu muszę po pierwsze powiedzieć, że dziwi mnie to, że nie ma wadium. Widziałem setki SIWZ i wadium nie obowiązywało najczęściej w drobnych przetargach i to z wolnej ręki. A tutaj mamy do czynienia z kwotą powyżej 150.000EUR. Ale jest tam przecież "Rozdział XX Zabezpieczenie należytego wykonania umowy", w którym jest mowa o 5% zabezpieczenia. To stanowi w tym przypadku 21.191,05PLN, z czego 70% (tj.14.833,74PLN) może być zwrócone dopiero w ciągu 30 dni po ostatecznym odbiorze robót. Pkt 6 rozdział XX wyraźnie mówi:
"6. W przypadku wyboru formy zabezpieczenia należytego wykonania umowy innej niż pieniądz (gwarancje ubezpieczeniowe, gwarancje bankowe...), wykonawca w dniu
zawarcia umowy przedłoży zamawiającemu zabezpieczenie w wysokości 5% wynagrodzenia ofertowego brutto
..."
Z tego wynika, że owa firma musiała w dniu podpisania umowy wnieść daną kwotę w pieniądzu lub papierach. Więc myślę sobie, że ta firma powinna ponieść jakieś koszty swojego niedbalstwa.

Komentarz był edytowany przez autora: 30.12.2010 11:56

00

swan ~swan (Gość)30.12.2010 19:48

A co z tym lunaparkiem?też odwołany?

00

lukch ~lukch (Gość)30.12.2010 23:38

Prędzej zobaczysz fabrykę TOYOTY, VOLKSWAGENA albo OPLA na 40 000 etatów niż ten LUNAPARK ;-)

00

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat