metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
broda ~broda (Gość)07.07.2010 17:21

Aman - ładnie to opisałeś. W ten sposób powstają "legalne" przekręty, a winnych nie ma, bo nikt podobno nie oszukiwał. A że kwoty rosną? - przecież pewnych trudności się nie przewidzi (szkoda tylko że tak często).

Cytuję:
Dlatego też do remontu fontanny wykorzystane zostaną materiały najwyższej jakości: drewno tekowe, granit, nierdzewna stal

Poczekamy rok, dwa, trzy - zobaczymy czy drewno było dobre, a stal naprawdę nierdzewna czy tylko ulepszana.

00

cma9999 ~cma9999 (Gość)07.07.2010 18:51

Każdej władzy w naszym kraju brakuje honoru i samo krytyki. przykład lokalny:
- Jestem słabym Prezydentem ok nie nadaje się i kończę służbę społeczną. Ale tu NIE !!!!
Jestem nr 1, ganią mnie, mogą nie wybrać włodarzem to co trzeba jakoś przetrzymać. W takim razie wystartuję na Radnego. Tu raczej spokój można dwa lata nic nie robić a końcówkę przycisnąć i jakąś interpelację zgłosić. Bo do szkoły uczyć ? Takiego fachowca. A jak jakieś wyrzuty to PRZECIEŻ MOŻNA SIĘ WYSPOWIADAĆ. Ha
I tak zwane perpetum mobile.
STOP WŁADZY NAUCZYCIELI !!!!!!!!!!!!!!!

00

zet ~zet (Gość)07.07.2010 19:26

to znak rozpoznawczy panujacej nam ekipy. co sie nie dotkna to nieprzewidziane okolicznosci sie pojawiaja

00

anty ~anty (Gość)07.07.2010 20:05

Która to już kombinowana inwestycja w naszym mieście???
1. Murek - miał kosztować 200 tys(chyba), a kosztował 800 tys.
2. Biblioteka - wydane grube pieniądze na projekty nowej biblioteki które poszły do szuflady.
3. Stara biblioteka - remont (mimo planów budowy nowej) kosztował więcej niz zakładano.
4. Remont stadioniku concordii - dużo wyższy koszt niż zakładano, a i tak bieżnia ma 398m.
5. Remont ul. Dąbrowskiego - obiło mi sie o uszy, że w tej inwestycji też poszło więcej pieniędzy niż zakładano.
6. Orlik
7. Oczyszczalnia ścieków
8. Teraz fontanna
Myślę, że można jeszcze więcej podać przykładów. No i innych przekrętów. Gdzie jest CBA???
Prezydent i radni pod sąd!!!
Takich przekrętów to chyba nigdzie nie ma.

00

Aman Amanranga07.07.2010 20:11

Za taką kasę to liczę, ze ta fontanna to będzie full wypas z komputerowym sterowaniem strumieniami, podświetlanym dnem i laserami. Taki pokaz woda, światło jak to widziałem w niektórych innych miastach. Tylko to może mnie powalić jeszcze na kolana. Ale nie mam zamiaru tego oglądać w chłodne jesienne noce kiedy to fontanna zostanie w końcu oddana. Tak samo jak Orlik na Wysokiej. Poślizg z oddaniem do użytku wynosi chyba już ponad pół roku. Bravo panie prezydencie.

00

kret ~kret (Gość)07.07.2010 21:45

Przekręt czy przypadek? jeśli każda miejska inwestycja jest droższa niż zakładano, ... to odpowiedź nasuwa się sama.

00

lukch ~lukch (Gość)08.07.2010 00:25

To już jest kurde kpina. Kolejna inwestycja, której koszt w trakcie realizacji ulega podwyższeniu, to na czym wykonawca wygrywa przetarg? Stanu faktycznego nie widział, dokumentację niekompletną dostał czy kosztorys na kolanie pisany?

00

Piotr Włostowic ~Piotr Włostowic (Gość)08.07.2010 02:04

"Aman" napisał(a):
Znam temat tego typu przetargów. Zakłada się budżet. Startują firmy i dają swoje ceny. Okazuje się, że budżet jest przekroczony ale wiadomo ile firmy za to by chciały. Przetarg się unieważnia ze względu na przekroczony budżet. Robi się kolejny przetarg w którym firma X wie ile ma dać żeby wygrać. Budżet oczywiście trochę się zwiększa. Wygrywa firma X. Ale potem jak zwykle wynikają różne utrudnienia i firmie X przyznaje się dodatkowe pieniążki. Suma tych kosztów może być oczywiście wyższa niż dała druga w kolejności firma Y ale zgodnie z prawem przetarg wygrała firma X. Tak samo było bodajże z amfiteatrem. W normalnej sytuacji firma zapoznająca się ze specyfikacją może jeszcze przed przetargiem zgłosić zastrzeżenia co do samej specyfikacji ale jeżeli podpisuje umowę, w której jest wyraźnie zapisane, że przyjmuje warunki specyfikacji bez zastrzeżeń to jest to jej ryzyko. Tak jest w normalnych przetargach publicznych. A tylko w przetargach organizowanych przez urząd miasta robią się takie cuda.

Bliskie prawdy. Niestety.

00

Wujek Dobra Rada ~Wujek Dobra Rada (Gość)08.07.2010 11:06

"Aman" napisał(a):
a taką kasę to liczę, ze ta fontanna to będzie full wypas z komputerowym sterowaniem strumieniami, podświetlanym dnem i laserami. Taki pokaz woda, światło jak to widziałem w niektórych innych miastach. Tylko to może mnie powalić jeszcze na kolana. Ale nie mam zamiaru tego oglądać w chłodne jesienne noce kiedy to fontanna zostanie w końcu oddana.

Tak, włączą na jesieni a później zaraz wyłączą bo temperatury będą za niskie. Bardzo mnie ciekawi fakt czy będzie to właśnie fontanna sezonowa czy całoroczna? Bo jak sezonowa to to będzie największy przekręt w sprawie!

00

cma9999 ~cma9999 (Gość)08.07.2010 12:07

Sterowana laserami, całoroczna ? Okaże się że na jesień trzeba będzie poprawiać usterki. Kolejny błąd z "przyczyn sił wyższych".
STOP WŁADZY NAUCZYCIELI !!!!!!!!!!!!!!

00

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat