Mój post mówił o PZKol i prezesie, który nie zmierzył swoich sił (brak funduszy) na zamiary (wymarzony przez niego tor kolarski).
Jeżeli nie potrafisz to trudno. Ja potrafiłem wytłumaczyć, że przestawiłaś ten zwrot i stracił on sens. Oczywiście są ludzie, którzy najpierw nabiorą w supermarkecie do koszyka towarów a potem w kasie nie mają czym za niego zapłacić. Ale większość ludzi najpierw sprawdza ile ma pieniędzy zanim coś kupi. Czy ich na coś stać. Mierzą swoje siły na swoje zamiary lub chęci.
Nadal twierdzisz, że mnie poprawiłaś. Powiedz to Mickiewiczowi bo ja tylko jego zacytowałem.
Może kiedyś będziemy cytować Lunę jak Mickiewicza. Kto wie?
Tak, nadal tak twierdzę. Zupełnie przekręciłeś Mickiewiczowską formułę i w ogóle nie masz, jak widać, pojęcia o romantyźmie, idealistycznym do granic możliwości, przepełnionym wybujałymi, fantazmatycznymi ideami, któremu obcy był realizm, pragmatyzm i rozsądek (tak preferowany właśnie przez pozytywistów).
Mierzyć siły na zamiary - to nic innego jak dostosowywać własne możliwości do rojących się w głowie pomysłów. I zupełnie nie grają roli wówczas faktyczne środki, możliwości, potencjał, dyspozycje, zasoby etc.
Natomiast mierzyć zamiary na siły to właśnie dostosowywanie własnych wizji do realnych zdolności i możliwości.
Nadal twierdzisz, że czepiam się bez powodu?
Nie przekręceam Mickiewiczowskich bredni, ale sygnalizuję tylko, że nie pasują one do Twojego wywodu. Tyle. Kropka
Nic nie rozumiem z tej prywatyzacji PKS'u. To każdy może założyć sobie spółkę i kupić udziały w prywatyzowanej spółce za kredyt pod zastaw (hipotekę) w sprzedawanej spółce? A co musi mieć taka nowa spółka oprócz chęci stania się właścicielem majątku Skarbu Państwa? Czy nie potrzeba mieć jakiegoś majątku, historii działania, zdolności kredytowej, zabezpieczenia kredytu?
Nie każdy. Pracownicy mogą. Odpowiednie akty prawne regulują sprawy prywatyzacji pracowniczej w tej kwestii. Wejdź sobie na strony MSP i poczytaj.
Aman i Luna... Skąd ten znajomy ton Luny? Wszechwiedząca osoba na forum! Już to przerabialiśmy. Nadal skłonności do nadmiaru słów,epatowanie wiedzą, niepohamowana sklonność do poprawiania innych... Poprzednie wcielenie daje o sobie znać!:-d
To chyba dobrze, że czasem ktoś próbuje oświecić innych, czy po prostu wywołać wiadomości z zakamarków? Nadio, po twoich komentarzach widać, że wchodzisz tu tylko po to, żeby atakować ludzi inteligentnych, oczytanych, rozumnych. I czy to własnie nie oznacza braku pokory wobec wiedzy? Co gorsza zazdrość cię ściska, że ty tak nie potrafisz.
Mnie się całkiem dobrze czyta te "przemądrzałe" komentarze, polemikę Amana i luny. Wolę to niż jakieś jednozdaniowe pojękiwania wodnika, czy komentarze z kosmosu Markpio.
A nie swoje? Nie Luny czasem? Nikogo nie atakuję, może wyłapuję to, czego inni nie chcą, nie widzą. Może samozadowolenie takich pouczających jednostek wydaje się niekiedy śmieszne, nadęte? Spójrz na to z takiej strony.
Nie ma to jak magalomania;-)
To już trzeci raz !!!
Znowu cenzura?
Jak przykro czytać "popisy" niektórych bywalców forum ! Nie mają wprawdzie nic sensownego do powiedzenia, ale kłapią dziobami, aż miło!
Szkoda, że ci bywalcy nie przestrzegają zasady właściwej dla ludzi dobrze wychowanych - jak nie mam zbyt wielkiego pojęcia o sprawie, to nie zabieram głosu.
Jeszcze inna kwestia dotycząca podmiotu przejmującego dawny PKS. Oczywiście, kapitał własny przydałby się w tym momencie. Ale skąd mieli wziąć kupę forsy zwykli kierowcy i mechanicy? Albo zwykłe panie z biura? Mogli ukraść, ale komu i co, żeby starczyło na taki zakup?
Ciekawe, czy szydercy z tego forum mieliby choć parę groszy na taką transakcję.
I jeszcze jedno, przecież pracownicy dawnego PKS mogli pobierać nauki u paru zacnych lokalnych byznesmynów. Niektórzy wprawiają się w organizowaniu okazji i kupowaniu za darmo od ponad 20 lat. Gdyby tak zechcieli przyznać się do paru swoich numerków ...
To znaczy ze PKS bedzie spółką pracowniczą??? W przepisach MSP jest chyba przekształcenie przedsiębiorstwa państwowego w spółkę pracowniczą a nie skonercjalizowanego przedsiębiorstwa państwowego tj. spółki Skarbu Państwa w spółkę pracowniczą! Coś mi tu źle pachnie! Ktoś (nowa spółka) chce przejąć PKS bez posiadania jakiegokolwiek kapitału! Każdy by tak chciał stać się kapitalistą bez kasy!
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!