metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
house ~house (Gość)04.11.2013 23:00

"ZGON" napisał(a):
W karcie przywiezionego na na sor napisane bylo ZGON. To chyba jednak zmienia postac rzeczy.

To zależy. A co wykazał monitoring? Zwłok się nie przewozi karetką. Jeśli dochodzi do zgonu w karetce, nie pakują zwłok do worka. Z reguły podejmowana jest reanimacja, a przez radiostację wzywa się lekarza soru i anestezjologa na salę R. Pierwsze słysze, by do zgonu wzywano toksykologa...

00

house ~house (Gość)04.11.2013 23:00

"ZGON" napisał(a):
W karcie przywiezionego na na sor napisane bylo ZGON. To chyba jednak zmienia postac rzeczy.

To zależy. A co wykazał monitoring? Zwłok się nie przewozi karetką. Jeśli dochodzi do zgonu w karetce, nie pakują zwłok do worka. Z reguły podejmowana jest reanimacja, a przez radiostację wzywa się lekarza soru i anestezjologa na salę R. Pierwsze słysze, by do zgonu wzywano toksykologa...

00

Paweł Larecki Paweł Lareckiranga04.11.2013 23:16

Z przypuszczeniem graniczącym omalże z pewnością uważam, że w tym przypadku może się okazać, iż nie ma tutaj żadnej sensacji. A wręcz przeciwnie może być.
Akurat o pracy piotrkowskiego pogotowia mam dobre zdanie - obecnie to są już profesjonaliści. Natomiast książkę mógłbym napisać o nietrzeźwych, zwożonych z miasta do szpitalnych izb przyjęć, prawie zawsze w rozpaczliwym stanie sanitarno-epidemiologicznym (bez szczegółów!) i niezwykle agresywnych, a także o tym, jak z takimi "pacjentami" personel musi się użerać (to odpowiednie słowo) - same pielęgniarki często nie dają rady i z odsieczą spieszą im lekarze! Widziałem nie raz, nie dwa, przerażające i rozdzierające wprost sceny tam się rozgrywające. I te dramaty - niestety - w obecności chorych ludzi leżących obok, nieraz naprawdę cierpiących.
Z braku izb wytrzeźwień tacy "pacjenci" trafiają bardzo często - gdzie? Ano, na internę, czyli na oddziały wewnętrzne szpitali. Bo przecież nie na okulistykę. Piszę tutaj "bez ściemniania": widziałem dantejskie sceny, a białemu personelowi - oprócz słów uznania - mogłem tylko głęboko współczuć. Ja bym tak nie potrafił - więc tylko szacunek za taką robotę.

Co do relacji mocno już tabloidowego TVN-u, choć przynosi ona kilka innych szczegółów, to utrzymana jest w tonie charakterystycznym dla tej stacji: aferalnie i sensacyjnie. Nie traktowałbym jej miarodajnie. Zarówno tytuł, jak i wstęp, nie są przykładem profesjonalnego dziennikarstwa.

00

sklave sklaveranga05.11.2013 06:57

Popełniono kardynalny błąd i winni powinni zostać ukarani.
I nie ma tu tłumaczenia że cuchnie, że zmoczony, że w wymiocinach etc. etc.
Każdy wie co go w tym zawodzie czeka i w każdej chwili może zrezygnować.
Nie można pastwić się nad potrzebującymi pomocy tak jak to robili esesmani
Pijany to nie kartofle by go do worka pakować.
Dziwny ten świat nad pieskiem kotkiem się użalają a bliźniemu szpile wbijają.
Być może są takie procedury że w trosce o czystość karetki pijanych do worków się pakuje????No bo brakuje pieniędzy na ich sprzątanie.????Chorzy z biegunkami, wymiotujący....... też są do worów pakowani???

00

mimin ~mimin (Gość)05.11.2013 07:53

Nie ma innego wyjścia natychmiast trzeba powiadomić D.Klimczaka i Urząd Marszałkowski - winni muszą zostać ukarani - może już czas na zmiany

00

Sąsiad ~Sąsiad (Gość)05.11.2013 08:33

Zbulwersowany Brat? a który jeśli można spytać? Bo chyba nie ten co wygnał go na ulicę? A jednak wydaje mi się, że właśnie ten bo drugi przebywa za granicą.

00

miara ~miara (Gość)05.11.2013 09:12

Nie oceniam !
Niemniej należałoby się zastanowić nad faktem, co zrobić w momencie, kiedy karetka jest potrzebna NATYCHMIAST np. do wypadku?! Czy jest czas i środki na to, aby ja ,,podesłać" w miejsce docelowe, skoro środki są b. ograniczone?
Moje dziecko dzisiaj też potrzebowało pomocy karetki w nocy i co należy począć wówczas?
Czekać na jej odkażenie? Moje dziecko ma takie samo prawo do pomocy-Niestety nie ma szans, jak się wozi pijanych palantów !
TYLE!

00

hibus ~hibus (Gość)05.11.2013 09:13

"Sasiad" napisał(a):

zazwyczaj to tak właśnie jest. Swojego postępowania się nie widzi a teraz kochany braciszek ...

00

Piotrkowianin Piotrkowianinranga05.11.2013 09:23

"edward" napisał(a):
Inna sprawa, ze taki sposób transportu zawszonych pijaków jest bardzo popularny w pogotowiu

Rozumiem, że jest zgodny z obowiązującymi w tym temacie przepisami?

"sklave" napisał(a):
Być może są takie procedury że w trosce o czystość karetki pijanych do worków się pakuje????No bo brakuje pieniędzy na ich sprzątanie.????Chorzy z biegunkami, wymiotujący....... też są do worów pakowani???

A osoby z dużym krwawieniem, np. po wypadkach też do worków wsadzają?

00

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat