Brakuje wzmianki o niemieckim cmentarzu w Meszczach przy obecnej ul. Witosa - w lesie po lewej stronie: http://goo.gl/maps/5xf79 .
Szkoda, że nikt o niego nie dba, nawet UM.
Kilka zdjęć zrobionych 3 lata temu:
Polecam przedwojenny przewodnik Rawity-Witanowskiego po starym cmentarzu. Równie ciekawie temat opracował na pocz. lat 90. Jarosław Orżyński w nisko-nakładowej publikacji.
---
Pamiętajmy o cmentarzu Żołnierzy radzieckich przy ul. Rakowskiej. Warto postawić tam świeczkę. Zginęli przecież za wyzwolenie Piotrkowa; często byli to młodzi chłopcy, którzy nie mieli pojęcia o ideologii. Warto zobaczyć "człowieka", nie "politykę".
Myślę, że uda się coś z tym zrobić - jeśli nie w tym roku, to w następnym. Szkoda, iż nie mieliśmy tej wiedzy wcześniej, gdyż niedawno była organizowana akcja "Pamiętamy o tych zapomnianych".
czyli już za dwa i pół tygodnia to miasto w końcu złapie nowy oddech.
nie ma to jak pisać komentarze nie na temat artykułu...omg
"zwykłym chamstwem i pogardą dla społeczeństwa,te hieny "cmentarne" nie potrafią uszanować Święta Zmarłych,oblazły to miasto jak wszy dookoła i zatruwają powietrze,nie mają szacunku nawet dla tak Wzniosłego Święta !" to są twoje słowa...TY WIDAŚ TEZ NIE POTRAFISZ uszanować...artykuł o czymś innym a Ty swoje gadki wyborcze wygłaszasz...WSTYD
gościu,przestań truć flaka,obserwuje Cię od jakiegoś czasu i widze,że jakiś niedorobiony jesteś,leki mocniejsze bierzesz czy co?
Pozdrawiam mimo wszystko.
Gratuluję autorowi a może autorce artykułu. Cztałam z zaciekawieniem i z przyjemnościa. Podaje pod rozwgę rozpalonym głową ostani akapit artykułu. Pozdrawiam
Ja też gratuluję Autorce artykułu! Poza tym nic dodać i nic ująć!
Informację ze zdjęciami podałem 3 lata temu: http://www.epiotrkow.pl/galeria/cat,311
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!