Wszystkim dane jest sztukę odbierać,
nie każdemu powinno być dane ją oceniać.
Zwłaszcza poprzez ekran szklanego monitora.
Trzeba było być i słuchać. Porozmawiać.
Oglądać i przeżywać.
A nie obrażać coś, o czym pojęcia się nie ma.
Zielonego. Żadnego.
p.s. wtedy może usłyszelibyście, że Artysta (nie "artysta")
mówił, iż MOŻE jest to jego ostatnia wystawa i powiedział DLACZEGO.
p.s.2 nikt w piątkowy wieczór nie pokazywał że jest cytuję: "pie****ym"... przykre, obraźliwe, prymitywne wręcz...
Marek Grabowski kończył ASP w Poznaniu niegdyś PWSSP.
Jak każdy artysta przechodził pewne etapy w twórczości, od pogłębionego studium martwej natury po wrażeniowe akty.
Ja osobiście znam różne etapy twórczości Pana Grabowskiego, piękne figuracje, niesamowicie realistyczne portrety wykonane pastelami i ten dojrzały abstrakcyjny.
Jest to przykre że współcześnie, polskie społeczeństwo podchodzi do action-paintingu z takim dystansem i niezrozumieniem.
Polecam trochę lektur na ten temat :
K. Czerni, Rezerwat sztuki. Tropami artystów polskich XX wieku, Kraków 2000
J.Willett, Ekspresjonizm, Warszawa 1976
Głupie myśli ma każdy,mądry je przemilczy.
Gorąco popieram stanowisko przedmówców. Trochę refleksji i więcej delikatności w ocenie. A może lepiej tak z marszu nie oceniać, zwłaszcza, że nie ma się pojęcia. Najłatwiej wszystko skrytykować, wyśmiać, pokazać swoje "ja", czasem niezbyt dowcipne, nawet nie na miejscu. Na tym forum panuje epidemia krytykanctwa. Powstrzymajcie czasem języki, Piotrze W. i Tobie podobni, naśladujący cię fani. Was też można krytykować do bólu, tylko jaki tego sens? Odrobinę życzliwości do świata!
W najbliższą sobotę w kinie /nie mogę podać nazwy bo zostanę posądzony o kryptoreklamę:)/,odbędzie się pokaz dzieła filmowego ,wybitnego patagońskiego reżysera Huka Puka zatytułowanego"Suche majtki na dnie morza".Liczę że obraz ten zgromadzi liczną ,spragnioną kultury przez duże K,piotrkowską społeczność.:)
A widzisz. Przyjdą na pewno, bo puka, bo majtki, bo popcorn...
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!