Tartu U mnie pies na lancuchu w dzien a w nocy sobie biega po podwórku. Ma ciepla bude 2 razy dziennie cieple jedzenie i wody do oporu. Czy mu zle??
A tak wogole prawo jest idiotyczne. Zabijesz psa czy czlowieka to za psa wieksza kara niz za czlowieka. Ludze sa mniej wazni od zwierzat.
Pietrek, zapewnij sobie najlepsze jedzenie i picie i przywiąż się do łańcucha w ciepłym domu, zobaczymy co powiesz po tygodniu. ;p
A co ta pani na tych co jedzą :świnie,krowy,kury i młode cielaczki?Pewnie zamknie oczęta i pałaszuje ile się da.
Jak zwykle przy takich sprawach odzywają się osoby o tego typu "wrażliwości". Jest to niezrozumiałe i fałszywe. Ktoś, kogo NAPRAWDĘ oburza okrucieństwo - nie będzie akceptował takiego samego okrucieństwa. Odrzucamy zadawanie cierpienia komukolwiek. Także nie możemy być okrutni w sposobie wymierzania kary. Obroną cywilizowanego społeczeństwa jest wykluczenie winnych. Inna sprawą jest dyskusja nad wymiarem kary (czy 10 miesięcy to dużo?, czy daje szanse na jakąkolwied resocjalizację?). Ale nawoływanie do okrucieństwa nakręca spiralę przemocy. To cecha społeczeństw prymitywnych, cywilizacji niedojrzałej. Żyjemy w kraju, gdzie konstytucja wyraźnie określa nielegalność kar cielesnych. To wielkie osiągnięcie chrześcijańskiej i europejskiej kultury. Stosunkowo niedawne.
Jak widać - niektórzy go jeszcze nie zauważyli!
Powiedz to tym zwyrodnialcom. Niech oni nie używają kar cielesnych w stosunku do zwierząt a może i ludzi. Z tego co pamiętam to wielkim osiągnięciem kultury chrześcijańskiej były wojny krzyżowe i palenie na stosach. Tak niektórzy nie zauważyli tego osiągnięcia. Głównie ci, którzy znęcają się nad zwierzakami. Co innego kara cielesna czyli dokonanie kary za zły czyn a co innego znęcanie się z powodu wypaczonego charakteru.
Z mojej prostej obserwacji wynika, że rzeczowe argumenty słowne przemawiają tylko do inteligentnych osób. Takie osoby na ogół jednak rzadko dopuszczają się czynów okrutnych, ponieważ zwykle cechują się odpowiednim poziomem wyobraźni i empatii. W przeciwieństwie do argumentów słownych, próśb oraz gróźb, solidny wp....al robi wrażenie na każdym, a perspektywa jego dostania w ramach kary skutecznie zniechęca do określonych czynów i zachowań.
Optowałbym za wprowadzeniem za pewne rodzaje przestępstw kar cielesnych właśnie (np. za wandalizm, chuligaństwo). Drastycznie skróciłoby to czas postępowań sądowych i mocno obniżyło koszty utrzymania wymiaru sprawiedliwości. Jakie rodzaje kar mam na myśli? Pręgierz (obicie batem lub kijem), albo klasyczne zakucie w dyby na odpowiedni okres czasu. Przykład: przyłapano kogoś na mazaniu bzdurnych napisów na obiektach publicznych - wyrok: kara cielesna orzekana na pierwszej rozprawie i od razu wykonana plus zwrot kosztów usunięcia powstałej szkody. Proste, prawda? Po co skazywać na bezproduktywną odsiadkę, za którą płaci społeczeństwo około 3000 złotych miesięcznie?
To oczywiście taka propozycja na drobniejsze przestępstwa. Za rozmyślne bestialstwo, morderstwa, sadyzm i terroryzm kara powinna być tylko jedna. I chyba każdy domyśla się, jaka...
Pani prezes z TOZ nie powinna się chyba w tej sprawie wypowiadać. Przyp. w schronisku zwierzęta tez nie mają "fajnie" niektóre są trzymane na łańcuchach inne w boksach po 7 psów. To jest naganne. Najgorsze jest to że osoby odpowiedzialne za taki los zwierzą "schroniskowych" są bezkarne.
Wyraziłem swoje zdanie. W dobrej wierze. Miałem nadzieję, że może będzie dla kogos impulsem do jakiegoś przemyślenia. Pomyliłem się. Otrzymaliśmy następną lekcję prymitywnych instynków zemsty.
Cóż, próbowałem...
nie jestem za znęcaniem się nad zwierzętami ale wszyscy się roztrząsają a jak zginie człowiek to traktują to normalnie i przechodzą nad tym do porządku dziennego
Ilu ginie ludzi a ile zwierzat z rak innego czlowieka? BZDURE napisales. Ludzie sa besatmi w porowaniu do zwierzat.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!