Teraz taka kolejka byłaby dużą atrakcją turystyczną i miasto miałoby kasę z turystów. W innych miastach byłem i trzeba było sporo za przejazd zapłacić. Najbliżej w Rogowie. https://kolejrogowska.pl/50,bilety.html
Jedyną osobą z władz miasta, której zależało na tym by kolejka była w Piotrkowie, był były prezydent p. Waldemar Matusewicz. I czy to się komuś podoba czy nie, ale to są fakty.
Towarzystwo przejęło, sprzedało co się dało i się rozwiązało...
Podczas ostatniego kursu kolejka miała kolizję z czerwonym Polonezem przy Włókienniczej.
A czy w ogóle prócz tego stowarzyszenia próbował ją ratować? Chyba taki powinien być tytuł :)))
Skoro wiesz wszystko lepiej a tak to wygląda to niepotrzebna polemika. Niemniej warto się zastanowić dlaczego władze Sulejowa nie chciały uruchomić kursów Sulejów - Przygłów choć w zasadzie nie było żadnych problemów. A tabor towarzystwo teraz trzymało by pod blokiem :) Miasto kościołów i mediateki :)
w śladzie kolejki od Sulejowdkiej do lotniska był projekt ścieżki rowerowej.
Ale jakoś nie doszedł do skutku, a później rozebrano część nasypu. Wystarczyłoby tylko położyć dywanik i byłby extra dojazd od Sulejowskiej do lotniska dla rowerzystów. Może kiedyś...
Niestety, dalej pociąg już nigdy nie dojechał. Spowodowane to było koniecznością poszerzenia drogi krajowej „12”.
Na jakim odcinku S12 została poszerzona o teren zajmowany przez kolejkę ?
Pamiętacie dowcip o kolejce? Idzie babcia wzdłuż torów. Maszynista krzyknął: Babciu, wsiadajcie! Babcia na to: Nie, nie chcę, pójdę pieszo, bo mi się śpieszy!
Dwa lata temu pan poseł Lorek podał informację, że po trasie dawnej kolejki zostanie wybudowana ścieżka rowerowa z Piotrkowa do Przygłowa. Mam nadzieję, że nie zapomniał o swojej obietnicy i słowa dotrzyma, bo słowo posła, to rzecz święta.
Pytanko: Kto zgadnie gdzie zostało wykonane to zdjęcie? Sam nie kojarzę i jeszcze ta droga kamienista.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!