A co Ty czołgiem jeździsz po ulicy? Jak tam jest dla Ciebie za mało miejsca do wykonania skrętu w lewo, lub innego manewru to strach się z Tobą spotkać na skrzyżowaniu.
Zanim zgromadzi się odpowiednie fundusze i wykona rondo to można by po prostu za parę stówek namalować pasy porządkujące ruch pojazdów. Ułatwiłoby to zorientowanie się kierowcy w jakim miejscu skrzyżowania się ustawił do skrętu.
Widać jakie macie pojęcie o ruchu drogowym skoro piszecie że można wjechać na środek między jezdniami Armii Krajowej i tam czekać aż będzie można skręcić w lewo. Paranoja miszczowie kierownicy. Ci co stoją na Dmowskiego i czekają na oba wolne pasy robią to dobrze. Jeżdżą zgodnie z przepisami. Nawet na kursach na prawo jazdy instruktorzy uczą nieco tępawych kursantów że w Piotrkowie są 3 skrzyżowania tzw "na raz". Teraz już są tylko 2 takie skrzyżowania bo to na Polnej i Armii Krajowej już się zmieniło. I to na Dmowskiego jest jednym z takich właśnie skrzyżowań. A czemu tak? Poczytajcie kodeks ruchu drogowego, popytajcie instruktorów i egzaminatorów. Byle nie tych instruktorów , którzy pozwalają kursantom tam właśnie stawać na środku.
Czymś bardzo podobnym i równie niebezpiecznym :)
Postaram się zaczaić na ciebie ;)
Zgodnie z przepisami to nie możesz wjechać i międzyjezdniami czekać bo blokujesz skrzyżowanie mistrzu xD
Przy okazji przebudowy warto by było zarezerwować na przyszłość w miejscowych planach zagospodarowania przestrzennego teren na połączenie Dmowskiego (właśnie od tego ronda) z Żeromskiego estakadą nad torami.
Sądzę, że takie połączenie byłoby chętnie wykorzystywane.
Obawiam się, że nie masz racji. Rok temu, po wypadku na skrzyżowaniu ul. Polnej i Al. Armii Krajowej pytałem o to instruktora nauki jazdy. Oto co odpowiedział:
Czytałem o takiej koncepcji w jakiejś piotrkowskiej gazecie ok. 12-13 lat temu. Miasto rozważało taką koncepcję, ale specjaliści z jakiejś krakowskiej firmy, której miasto zleciło opracowanie strategii rozwoju sieci ulic w Piotrkowie Trybunalskim orzekli, że to bez sensu, bo nikt by tamtędy nie jeździł.
Według mnie takie połączenie jest bardzo potrzebne, ale ze względu na kolosalne koszty budowy estakady nad torami, niestety niewykonalne w ciągu najbliższych 10-15 lat.
Od dawna - po raz pierwszy - portal mi zaimponował, gdyż podjął interwencję (sam z siebie) w ważnej sprawie. Tak trzymać nasza Redakcjo, takiego portalu epiotrkow oczekujemy!
Co do meritum - popieram. Rondo jest konieczne.
Jak najszybciej możnaby również przywrócić "normalny" ruch na skrzyżowaniu Grota Roweckiego i Dąbrowskiego. Niebawem gmach stojący nieopodal zajmie starostwo - zaczną przyjeżdżać EPI, będzie sporo kolizji...
rondo rondem, ale pomyslmy nad nazwaniem ronda bo to w sumie wazniejsze... proponuje rondo im. Marii, Lecha i Jarosława Kaczyńskich... albo niech bedzie Donalda Tuska
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!