Nie ma takiego czegoś jak narodowe danie. Polska jest tak duża i kulturowo różna, że nic takiego nie istnieje. To co w jednym rejonie Polski uważane jest za danie narodowe w innym rejonie Polski jest słabo znane albo się tego nie przygotowuje. Pierogi, które niektórzy uważają za polskie danie narodowe, są znane praktycznie na całym świecie w takiej lub innej formie.
Według mnie nie powtarzająca w innych krajach zupa to wodzianka, która towarzyszyła narodowi od wieków w chwilach ogromnej biedy jak i dostatku.
Barszcz biały, żurek, zalewajka (pamiętacie scenę z filmu "Jak rozpętałem 2 wojnę..." ?), barszcz czerwony z różnymi dodatkami, kartoflanka, kapuśniak, placki ziemniaczane, zrazy, mielone, schabowe, bigos, flaki, czernina, botwinka, zsiadłe mleko z ziemniakami z koperkiem, zupy owocowe (wiśniowa z ziemniakami że skawarkami - pyszne), siekańce, zeppeliny, kartacze, pyzy, dużo jest pyszności polskiej kuchni. Niech te wszystkie francuskie, włoskie, hiszpańskie, arabskie, tureckie, perskie, hinduskie, amerykańskie, węgierskie, czeskie, chińskie i inne azjatyckie i innych narodów, się schowają. W naszym położeniu klimatycznym i geograficznym wypracowane tu kulinaria smakują najlepiej. Tamte są bardzo smaczne i ciekawe raz na jakiś czas, jako odmiana i ciekawostka, ale one są wyśmienite tam skąd pochodzą, a nie u nas. Tak było, jest i pozostanie. Każdy kraj, region i kraina ma swoją specyfikę. I potrawy tam wypracowane, tam smakują najlepiej. Są dostosowane do warunków klimatycznych i geograficznych oraz życiowych danego terenu i obszaru. Oddzielna kuchnia była chłopska, inna mieszczańska, a jeszcze inna szlachecka, a jest jeszcze myśliwska, bardzo specyficzna dla Polski, a inna dla innych krajów. Trudno jednoznacznie określić. Kaszubska opierała się o ryby, tak morskie jak i słodkowodne, inna jest Śląska, góralska, kurpiowska, Podlaska, Wielko- i Małopolska. A jeszcze specyficzne były wileńska i lwowska. Podobnie jest z innymi kuchniami innych narodów. Jesteście w stanie określić potrawę specyficzna jedyna dla każdego narodu, też jest trudno i jednoznacznie wskazać. Zależy wszystko od preferencji indywidualnej smakosza. Cześć.
Jest kilka schabowy ziemniaki surówka bigos pierogi zurek zalewajka barszcz biały lecz pierwszy to schabowy oczywiście.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!