Chyba jednak schabowy. W święta sie go je, w niedziele, w tygodniu. Jest tak powszechny, że nawet się o tym nie mysli.
cyt." Nie brakowało jednak głosów, że Polska jest bardzo zróżnicowana i ciężko odpowiedzieć, na takie pytanie". Oczywiście się z tym zgadzam. Polska bowiem to jednak zlepek rożnych kultur i zamożności. Zabory dały się nam we znaki i długo jeszcze będą rzutować min. różnorodność kulinarną. Co innego jada się na Podlasiu /tradycyjnie/ co innego na Śląsku co innego w Wielkopolsce. Co łączy nas jeśli chodzi o potrawy ....a jakże media w tym przede wszystkim "mistrzowie kuchni" w różnych stacjach ogólno polskich. Co ciekawe nie koniecznie...Polacy. A "cuda" jakie wymyślają...
Jest kilka schabowy ziemniaki surówka bigos pierogi zurek zalewajka barszcz biały lecz pierwszy to schabowy oczywiście.
Barszcz biały, żurek, zalewajka (pamiętacie scenę z filmu "Jak rozpętałem 2 wojnę..." ?), barszcz czerwony z różnymi dodatkami, kartoflanka, kapuśniak, placki ziemniaczane, zrazy, mielone, schabowe, bigos, flaki, czernina, botwinka, zsiadłe mleko z ziemniakami z koperkiem, zupy owocowe (wiśniowa z ziemniakami że skawarkami - pyszne), siekańce, zeppeliny, kartacze, pyzy, dużo jest pyszności polskiej kuchni. Niech te wszystkie francuskie, włoskie, hiszpańskie, arabskie, tureckie, perskie, hinduskie, amerykańskie, węgierskie, czeskie, chińskie i inne azjatyckie i innych narodów, się schowają. W naszym położeniu klimatycznym i geograficznym wypracowane tu kulinaria smakują najlepiej. Tamte są bardzo smaczne i ciekawe raz na jakiś czas, jako odmiana i ciekawostka, ale one są wyśmienite tam skąd pochodzą, a nie u nas. Tak było, jest i pozostanie. Każdy kraj, region i kraina ma swoją specyfikę. I potrawy tam wypracowane, tam smakują najlepiej. Są dostosowane do warunków klimatycznych i geograficznych oraz życiowych danego terenu i obszaru. Oddzielna kuchnia była chłopska, inna mieszczańska, a jeszcze inna szlachecka, a jest jeszcze myśliwska, bardzo specyficzna dla Polski, a inna dla innych krajów. Trudno jednoznacznie określić. Kaszubska opierała się o ryby, tak morskie jak i słodkowodne, inna jest Śląska, góralska, kurpiowska, Podlaska, Wielko- i Małopolska. A jeszcze specyficzne były wileńska i lwowska. Podobnie jest z innymi kuchniami innych narodów. Jesteście w stanie określić potrawę specyficzna jedyna dla każdego narodu, też jest trudno i jednoznacznie wskazać. Zależy wszystko od preferencji indywidualnej smakosza. Cześć.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!