spawaczy brakuje bo pensje dla spawacza nie adekwatne do zawodu,zachód wciąga wszystkich dobrych spawaczy pensja min to 4-5 tyś euro.Więc kto tyle da w tym otumanionym przez rząd kraju.
~cfjnh (Gość) ciekawe jaką skończyłeś szkołę , zawoduwę czy średnią, a może mażysz o pracy w PEŁKU?
Widać jacy są niektórzy intelektualnie sprawni pisąc o sprwanej postkomunistycznej oświecie?, śmiać się chce ?, jak się to ma do dzisiejszych zinformatyzowanych i zautomatyzowanych czasów. W dzisiejszych czasach ludzie są trochę bardziej świadomi i nie chcą być zwykłymi robolami i dziadami jak za komuny, dlatego tak wielu jest chętnych, aby dalej się kształcić choć mogą w w danym kierunku nie znaleźć pracy, o to chodzi, aby był wolny wybór i każdy realizował się wedle pasjii, a nie jak za komuny zawoduwa cukiernik, spawacz, masarz, stolarz, takich zawodów można się nauczyć w 3 miesiące, a nie uczyć się latami i nie każdy chce być tłukiem jak ma wybór. Widać jak niektórzy tesknią do komunistycznego szajsu i bubla choć w tatych czasach nie żyli! Może jkby zamiast wódy napili się octwu to posmakowali by tej komunistycznej łoświaty!
Ja ?robol? pracujący w PGE, a te po studiach w Piotrkowie to mi kanapki w McDonald?s podają za dziesięć jedenasta w nocy jak wracam z pracy, albo ciuchy na kasie w Focusie. Tak im wyszły te studia. Ja zaczynałem od zawodówki, potem skończyłem technikum, zrobiłem maturę, potem studium, kursy doszkalające. Studiów nie mam, ale za to doświadczenie w zawodach których się wyuczyłem dają mi pensję 3500-4000 netto miesięcznie pracując od poniedziałku do piątku.
Spawacze może są poszukiwani ale w naszej okolicy zarabiają ciągle za mało, nikt nie bierze pod uwagę tego że opary które powstają w trakcie ich pracy są szkodliwe (dodatek za pracę w warunkach szkodliwych został zlikwidowany). Może pracodawcy się obudzą jak już wszyscy wyjadą albo się przekwalifikują.
Jeśli Polski Instytut Ekonomiczny wskazuje, że najmniej pożądani będą ekonomiści to wiedz, że sprawy maja się źle ;-). Szczególnie dla szkoły, która musi kogoś kształcić.
A mi sie poprostu niechce robić ani szukać roboty bo wszędzie tylko patrzą żeby skroić na kasę.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!