metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
ww ~ww (Gość)14.12.2016 13:46

PSM powinna we wszystkich blokach zamontować takie regulatory. Wreszcie jedni nie musieliby pracować na drugich, i mieszkań zawilgoconych będzie mniej.

05

Eppp ~Eppp (Gość)14.12.2016 13:49

Co jest trudnego w tym do zrozumienia?

04

Krytyk ~Krytyk (Gość)14.12.2016 13:49

PSM - Największy burdel w kraju...
Spółdzielnia tylko z nazwy, w zarządzie zasiadają osoby niekompetentne...

80

gosc ~gosc (Gość)14.12.2016 14:31

"Blok lub zespół bloków płaci za całkowite ciepło zużyte na podstawie zbiorczego licznika. Ile pokaże ten licznik, tyle muszą zapłacić mieszkańcy."
Fajnie. Szkoda, że to tylko teoria. W praktyce w spółdzielni Słowackiego opłata jest rozliczana na podstawie nabitych punktów na kapilarach. Przez cały rok nie odkręcałam kaloryfera gdyż zastawiony był biurkiem (więc po co ogrzewać biurko) a i tak nabiło 1,5 punktu. Kapilar brał pomiar z powietrza a nie z ciepłości grzejnika. sądzę, że nie tylko u mnie tak jest.

80

mam pytanie ~mam pytanie (Gość)14.12.2016 14:33

czy Pan Ekspert może przedstawić się z imienia i nazwiska oraz jakie ma doświadczenie w temacie termostatów?

120

Gość ~Gość (Gość)14.12.2016 15:00

Popieram- trzeba zdjąć liczniki w mieszkaniu, a opłatę sprawiedliwie podzielić na mieszkańców. Te termostaty nie pozwalają wietrzyć. W zimie jak się otwiera okno to grzejnik grzeje na 100% i o chłodnej przewietrzonej sypialni można pomarzyć.

81

mom ~mom (Gość)14.12.2016 15:01

Cytuję:
Ekspert

A może godność; imię i nazwisko Panie Ekspercie PSM ........... a może zamontować liczniki poboru mocy/ciepła na poszczególne grzejniki i zrezygnować z przestarzałego rozliczania za pomocą podzielników kosztów ............

121

:) ~:) (Gość)14.12.2016 15:06

właśnie i każdy będzie sobie grzał ile wlezie..a nie kombinował:)

80

lechu ~lechu (Gość)14.12.2016 16:10

Ja ciągle płacę za sąsiadów. I tak: ciepło dostarczone do bloku -4 50 GJ a z odczytów w całym bloku 105.Różnica między 450 i 105 rozliczona jest przez Spółdzielnię do powierzchni mieszkania. Płacę więc za tych co mają zakręcone grzejniki i zwroty. W przypadku odkręconych grzejników u "zakręconych", oni mieli by min wymaganą temperaturę, ogrzewający mniejszy pobór ( nie musieliby ogrzewać tych co na górze, mniejsza byłaby różnica do rozliczenia doprowadzonego ciepła na węźle i wszyscy mieliby cieplej. Może Spółdzielnia Słowackiego zastosuje takie rozwiązanie jak PSM? To jest sprawiedliwe.

75

tutaj tutajranga14.12.2016 16:26

Expert-srexpert.
Ekspert to się podpisuje imieniem i nazwiskiem.
Portalu, dzisiaj nie jest pierwszy kwietnia.

133

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat