metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
Goodi ~Goodi (Gość)04.05.2014 13:51

To jest Polska, tego nie zrozumiesz. Zbudują, ktoś zginie. I wtedy dopiero wpadną żeby to odwoływać, ale będzie za późno.

32

bolo ~bolo (Gość)04.05.2014 16:41

to piloci są ślepi i nie zobaczą takiego wielkiego wiatraka ?? ludzie popadają w paranoje z byle powodu
szczerze wątpię żeby ta elektrownia powstała na wprost glinianej bo niby jak wstawią tam wiatrak ?? najpierw muszą zrobić rozpierduchę i potężne fundamenty które powinny być o powierzchni większej jak wspomniana działka
hałasują te samoloty bez jakiegoś większego celu więc dla bardzo wielu osób zwłaszcza z ul.zalesickiej byłoby na rękę żeby nie hałasowali;latanie nikomu nie przeszkadza tylko hałas, bo czasem nie idzie wytrzymać ale o tym jakoś prezes nie wspomina i nic z tym nie robi .Jemu to pewnie nie przeszkadza i myśli o sobie więc niech zobaczy jak to jest gdy ktoś myśli o sobie i stawia wiatrak nie martwiąc się o resztę

44

ep ~ep (Gość)04.05.2014 18:42

"luzik" napisał(a):

- no tak, już zauważyłem, że twoim zdaniem w tym mieście obowiązują tylko "prawa Chojniaka" i nikt inny nie wyraża zgody lub pozwoleń. Ps. Czytając twoje wpisy zauważyłem tendencyjnosc.

51

luzik luzikranga04.05.2014 21:24

"ep" napisał(a):
zauważyłem tendencyjnosc.

Masz rację. Jestem tendencyjny. Mam tendencje do nielubienia: zakłamania, pychy, cwaniactwa, zawłaszczania dorobku innych, kumoterstwa, chamstwa, głupoty, pozerstwa, złodziejstwa i paru temu podobnych rzeczy.

42

Ulm ~Ulm (Gość)04.05.2014 21:54

Problemem dla pilotów nie jest tutaj wysokość takiego wiatraka lecz wiry powietrzne i nagłe zmiany prędkości i kierunku wiatru w pobliżu pasa startowego.
Wiatrak o tej wielkości jest bardziej niebezpieczny dla małych samolotów niż Boeing 747, jego łopaty wywołują zaburzenia w masie powietrza do 1800m za wirnikiem, wiec powinna to być jego minimalna odległość od pasa.

40

luzik luzikranga04.05.2014 22:32

Uzasadnienie "zgody" Urzędu Lotnictwa Cywilnego to jakieś kuriozum; wiatrak nie jest zwykłym budynkiem, jakąś standardową zabudową. Oddziaływanie wiatraka na otoczenie znacznie przekracza jego wymiary, na dodatek zakres tego oddziaływania charakteryzuje się dużą zmiennością (w skrócie: zawirowania powietrzne, zakłócenia pola elektromagnetycznego). Wiem o czym piszę, bo pierwsze wiatraki, przy których "się kręciłem" zostały wybudowane w roku 2008, a ostatnie - w roku 2013.
Jeśli chodzi o ULC, to moje wątpliwości dotyczące "powagi" tego urzędu wynikają z lektury niektórych jego dokumentów oraz z głośnego jeszcze niedawno sposobu przyznawania licencji dla pilotów-amatorów. Ludzie ci dostawali licencje bez szkoleń, ale za to za łapówki. Śledztwo w tej sprawie pokazało, że ULC to instytucja wielce radosna! Kto wie, że za łapówkę licencję otrzymał np. znany min. z telewizji muzyk Janusz Stokłosa?.
Fakt, w piotrkowskim areoklubie są rzeczy, które wyglądają na partyzantkę. Ale taki jest urok organizacji opierających się na tzw. czynniku społecznym, nie zaś na przyzwoitej menedżerce (szczegóły i źródła tego przekonania niech pozostaną moją słodką tajemnicą).
Ale czy jest to powód do kolejnej już próby szkodzenia aeroklubowi?
Oczywiście, jeśli ktoś nie zna szczegółów, a całą swą wiedzę opiera na jednej, bardzo lakonicznej - żeby nie powiedzieć: pisanej na kolanie - notatce, to może mieć wątpliwości. Ja ich nie mam.
To pisałem ja - nielotny luzik.

Komentarz był edytowany przez autora: 04.05.2014 22:43

32

pkoo ~pkoo (Gość)04.05.2014 22:35

"Ulm" napisał(a):

że co ?? bardziej nie bezpieczny niż boing 747 ?? chyba Cię lekko poniosło.taki wiatrak owszem oddziałowuje na powietrze ale on pochłania energię wiatru a taki boing generuje energię i generuje o wiele większe turbulencje itp.
jak ktoś ma linka do ciekawego artykułu o wiatrakach i ich oddziaływaniu chętnie poczytam

11

ep ~ep (Gość)04.05.2014 23:38

"luzik" napisał(a):

A ja myślę, że jesteś załamany i obludny. Boli cię to, że inni są tam, gdzie sam byś chciał być. To można wywnioskować z twoich komentarzy.

11

xx ~xx (Gość)04.05.2014 23:45

E, nie ma czym się martwić, Pampuch zbierze podpisy, ogłosi referendum i zdejmie ze stołka tego, który wydał pozwolenie na budowę wiatraka!!!

12

Bolek ~Bolek (Gość)05.05.2014 00:12

Wszystko sprzedajcie, zamknijcie i okradnijcie... Polska...

20

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat