Patrząc na zarobki nauczyciela kontraktowego, stażysty można stwierdzić że lepiej być sprzątaczką, woźnym albo sekretarką w szkole. Odpowiedzialność żadna u takiej sprzątaczki, wykształcenie może być podstawowe a i tak zgarnie najniższą krajową, 13 pensję dostanie i nie musi się martwić każdego roku ile będzie miała godzin od września. Po co kończyć studia? W dobie reformy lepiej wychodzi się na byciu pracownikiem obsługi albo administracji.
Nauczyciele narzekają ze pracują więcej niż 18 godzin(1 h=45 min) w tygodniu bo liczą: klasówki ,rady itp. ale nie liczą 2 miesiące urlopu,2 tygodni ferii , urlopu regeneracyjnego przez rok i innych przerw przedświątecznych. Dlaczego??
Nauczyciel (i inne zawody również) powinien zarabiać bardzo dużo ale jego wynagrodzenie nie powinno być uzależnione od stażu pracy tylko od osiąganych efektów nauczania. Ponadto szkoły powinny być prywatne i wówczas skończyłyby się raz na zawsze głupkowate dyskusje nt. zarobków nauczycieli, bo każdy posyłałby dziecko do wybranej przez siebie szkoły i za nią płacił.
Kolejny artykuł, którego zadaniem jest chyba tylko wywołanie tzw. gównoburzy. I jak widać po komentarzach, zadanie wykonane.
A ja mam trzecią opinię: w każdym zawodzie o wysokości zarobków powinien decydować rynek. Nie wiem, skąd to przeświadczenie w narodzie, że organizacją edukacji powinno zajmować się państwo. Jak nie dyskusje, kłótnie i protesty odnośnie reform w edukacji, to w kwestii wysokości zarobków nauczycieli. Odpowiedzcie mi na pytanie: dlaczego nie ma dyskusji pt. "Czy pracownicy piotrkowskich magazynów zarabiają za mało?"? Magazyny to tylko przykład, wybrałem je ze względu na to, że w Piotrkowie i wokół niego jest ich po prostu dużo i zatrudniają dużo ludzi. Otóż nikt nad tym nie dyskutuje, bo są to firmy prywatne i wysokość zarobków kształtuje lokalny rynek. Prywatyzacja szkolnictwa skończyłaby te durne dyskusje o warunkach pracy i zarobkach nauczycieli. Być może wtedy pensje nauczycieli byłyby wyższe, niż dziś, być może niższe - wynikałoby to z zapotrzebowania na pracę nauczycieli. Zauważcie, że kwestię wysokości zarobków dyskutuje się wyłącznie w kontekście państwowych (tzw. budżetowych) posad. I jedynie pracownicy budżetówki strajkują albo protestują pod sejmem. Państwo samo tworzy grupy roszczeniowe.
Do Zenka. Nie wiem czy wiesz, Ale kontraktowy po dwóch latach ma znacznie więcej od sprzątaczki czy administracyjnych. Natomiast sprzątaczka ma ta najniższą przez całą drogę zawodowa. Na pracowników administracyjnych nakłada się coraz więcej obowiązków ale zapomina się o pensji. A karta nauczyciela tak ich chroni, że mogą być beznadziejni a dyrektor nic nie może mu zrobić bo jest zatrudniony na podstawie mianowania, więc się nie starają. Przez to myślą, że są wielce wykształceni i im się wszystko należy i mają zero szacunku dla pracowników obslugowych i administracyjnych. A wcale nie są tacy inteligientni.
Jak to za mało. Kasują minimum 3 tysie za 18 godzin w tygodniu i dodatkowo 50-100 za godzinę korków. Żyć, nie umierać
19 h/lek tyg. ----- = 14,25 h/zeg. tyg.
miesięcznie 14,25 x 4 tyg = 57 h/zeg + 2 dni x 2,85 = 5.7 h/zeg łącznie w m-cu 62,7 h/zeg.
tj. 2600 : 62,7 = 41,48 zł/godz.
Dochodzą jeszcze 2 m-ce wakacji, ferie zimowe, ferie między - świąteczne i wiosenne wolne świąteczne itd.
Kto tyle zarabia ? czy tyle zarabia robotnik budowlany, a może robotnik na taśmie, a może Urzędnik UM., a może rolnik czy drobny przedsiębiorca. I to jest pytanie? ?
Może się mylę, proszę o sprostowanie. Ukłony.
Nauczyciele "mało" zarabiają, zniżyli swe loty do poziomu uczniów. Mam sąsiada, do którego codziennie jak mrówki ustawiają się uczniowie. Dawniej na korki chodzili naprawdę nic nie wiedzący, teraz to jest trendy. Porównać trzeba wynagrodzenia w sektorze prywatnym, żyłowanie za minimalne wynagrodzenie. Chciałabym pracować te "aż" 18 godzin za tą pensję. Ale im ciągle mało!!!!!! Dodam, że znam to środowisko.
I co tu narzekac...2 miesiące wakacji, urlop kiedy się chce i 18 godzin w tygodniu.
SERDECZNE pozdrowienia dla wszystkich NAUCZYCIELI !!!
Jeśli autor artykułu liczył na obrzucanie nauczycieli nieuprawnionymi zarzutami, to - Gratulacje !!! Udało się.
Nasze zazdrosne i bardzo zawistne społeczeństwo w takiej sytuacji zawsze się sprawdzi . Zawsze niezawodne.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!