metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
p-ków ~p-ków (Gość)03.04.2010 18:42

Suplement rozbawił mnie do łez.Ale współczuję...

00

Piotr Piotrranga03.04.2010 21:36

Znam osoby nie mieszkające w PT-city które zachwycają się tym - przepraszam - naszym miastem. I wstydzę się bardzo bo w każdym zdaniu jest podtekst - jak można zapuścić takie piękne miasto. Po prostu gościu który to mówi umie wychwycić piękno architektury pod odlatującym tynkiem, ale to piękno nie zasłania mu skali zaniedbań.
Tematy poruszane w komentarzach załgują na kilka odrębnych wątków.
Pierwsze: uważam, że PT-city ma szanse na turystów przystankowych. Leżymy niemal w centrum kraju i zrobienie sobie przystanku na obiadek i spacer jest tu logiczne.
Nie mamy co liczyć na turystów długoterminowych - niby co miałoby ich tutaj trzymać.
Drugie, należy konsekwentnie rozbudowywać ofertę zarówno dla tych przystankowych turystów jak i dla mieszkańców miasta. Mam na myśli : ścieżkę rowerową do lotniska ( strefa zrzutu) do kąpieliska na Bugaju, Budowę jednego "Orlika" na kąpielisku Bugaj traktowanego jako zaczątek zaplecza kąpieliska które na tą chwilę tak na prawdę nie istnieje. Należy wykorzystanie fakt, że jedyne grupy zbiorowe odwiedzające miasto to młodzi żydzi napompowani wiedzą, że odwiedzą miasto gdzie było pierwsze getto. Dlaczego miasto nie dąży do pokazanie im Cyklodromu (przecież nie tylko Żydzi ginęli) dlaczego nie pokazać im cmentarza wojskowego na Partyzantów( tak często pojawiają się insynuacje, że obozy koncentracyjne były w Polsce bo tu było przyzwolenie- niech poparzą na listę poległych którzy tego przyzwolenia nie dawali) Ponad rok temu po zaobserwowaniu takiej grupy z Izraela ( mieszkam w pobliżu cmentarza żydowskiego), w przypływie naiwności wysłałem maila do UM z koncepcją trasy dla -właśnie- młodych żydów. Pomyślałem sobie; co może taki młody człowiek wiedzieć o Polsce i Polakach poza tym, że tu mordowano ich przodków. Na ich miejscu czułbym raczej nienawiść. Zaproponowałem budowę trasy rowerowej od Placu Zamkowego wzdłuż Strawy do Budki dalej do Cyklodromu następnie na Cmentarz Wojskowy, i do Cmentarza Żydowskiego, a następnie na Wolborska z pomnikami rozstrzelanych Harcerzy i Żydów.
Trzecie, należy uporać się z widokami jak na stronie:
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=447681&page=17
Stronę polecam.
A w odniesieniu do tych obrazków,dlaczego miasto upiera się przy budowie bloku TBS-u przy Bełzackiej zamiast wykorzystać działkę przy Wojska Polskiego na przeciw Placu Zamkowego? Taki nowy blok podniósłby wartość okolicznych działek.
Pozdrowienia Piotr

00

Trybunalczyk ~Trybunalczyk (Gość)03.04.2010 22:09

Piotr ma rację! Wielu odwiedzających Piotrków zachwyca się jego klimatem i niezwykłą architekturą, dlatego My jako mieszkańcy powinniśmy wspierać wszelkie działania mające na celu zmianę oblicza Starówki. Mieszkańcu PT - jeśli uważasz, że są ważniejsze sprawy niż zadbanie o to co świadczy o naszej tożsamości i kulturze to rzeczywiście nie mamy co ze sobą prowadzić dyskusji, ale cóż tak już jest z komunistami - rzeczywiście wedle Lewicy są ważniejsze sprawy np. budowa pomnika Gierka i przywrócenie 22 lipca jako święta państwowego na co pan poseł Ostrowski zbierał swego czasu podpisy - oto prawdziwa racja stanu!

00

Trybunalczyk ~Trybunalczyk (Gość)03.04.2010 22:11

Włostowicu, ale czy nic nie robienie i narzekanie jest w stanie zmienić obraz Starego Miasta? Wszyscy w Piotrkowie narzekają, że Starówka powinna kwitnąć kulturą, a jest syf i melina, ale jak coś zaczyna zmieniać się na lepsze to jeszcze bardziej wszystkim to przeszkadza.

00

lukch ~lukch (Gość)04.04.2010 03:18

Problem polega na tym, że Piotrków masowo opuszczają młodzi ludzie. Nie zatrzymujemy u siebie tej rzeszy studiujących w mieście a tracimy nawet własne roczniki. Miasto, które miałoby coś do zaoferowania młodemu pokoleniu samo z siebie zmieniłoby swój klimat.

00

mieszkaniec PT ~mieszkaniec PT (Gość)04.04.2010 07:02

"Trybunalczyk" napisał(a):
Mieszkańcu PT - jeśli uważasz, że są ważniejsze sprawy niż zadbanie o to co świadczy o naszej tożsamości i kulturze to rzeczywiście nie mamy co ze sobą prowadzić dyskusji, ale cóż tak już jest z komunistami

Tak do twojej wiadomości nie należę do żadnej partii, więc nie mogę być komunistą i nie jestem:)Mogę mieć poglądy lewicowe, których też nie posiadam:). Ja po prostu zwracam uwagę na to, że trzeba sprowadzić inwestorów, ponieważ murek, ładne tynki na starówce jeść mi oraz innym nie dadzą. Druga sprawa to, co napisał lukch, zgadzam się z tym w 100%.

00

Trybunalczyk ~Trybunalczyk (Gość)04.04.2010 08:45

Chciałbym zauważyć, że piękna, zadbana Starówka będzie elementem zachęcającym do inwestowania, bo to po pierwsze budzi zaufanie inwestora. Fakt młodzi ludzie odpływają z tego Miasta, bo nie mamy dobrych uczelni wyższych, a po studiach nie wracają, bo nie ma gdzie pracować.

00

arti2811 ~arti2811 (Gość)04.04.2010 11:00

Wszyscy tu piszacy maja po trochu racji tylko jak te racje mają się odnieść do włodarzy którzy maja swoje wizje znacznie odbiegajace od tych tu pisanych (bo chyba murek nie jest tym o czym mieszkańcy raczej marzyli)!Każdemu mieszkańcowi PT było by miło mieć odnowiąną starówke zadbane miasto lecz niestety tak nie jest i pewnie długo nie bedzie mają podobnego Prezia do obecnego!

00

Trybunalczyk ~Trybunalczyk (Gość)04.04.2010 11:25

Ja nie jestem aż takim krytykiem tzw. murka. Koszt tej inwestycji rzeczywiście był ogromny, ale warto zaznaczyć, że fundamenty wyniesiono w ten sposób, aby później(jeśli będzie wola i pieniądze)odbudować cały gmach ratusza. Proszę zwrócić uwagę, że od północnej strony odsłonięto również fundamenty podcieni.

00

arti2811 ~arti2811 (Gość)04.04.2010 12:28

Mysle że odbudowanie tego ratusza nie bedzie tym samym co ukazanie jego pozostałości tak jak to się odbywa w innych państwach i przyznam ze ta forma bardziej mi odpowiada

00

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat