Szanowni nauczyciele co w końcu rozumiecie przez poprawę warunków pracy? Na głowę wam pada, zimno w klasach? Ile w koncu was zadowoli kasy 6 tys, 8 tys pln ???
Ja nie otrzymałem podwyzki przez siedem lat i chyba nic się nie zmieni a tez robię( inaczej sie nie da nazwać) w budżetówce
Nauczyciele ostro walczą o podwyżki, jednak widać wyraźnie, że mogą mieć zdecydowanie większe kłopoty niż zbyt mała podwyżka. Niż demograficzny spowodował, że od września w szkołach uczy się znacznie mniej dzieci niż dotąd. Z danych GUS wynika, że w roku szkolnym 2013/2014 w polskich szkołach podstawowych, gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych uczyło się 5 mln dzieci. To o 200 tys. mniej niż rok wcześniej i milion mniej niż w roku szkolnym 2007/2008.
Mniej będzie wobec tego i nauczycieli. Reforma edukacji oraz szukanie oszczędności przez samorządowców od dawna nie najlepiej służą nauczycielom. W ostatniej dekadzie ich liczba zmniejszyła się o 32 tys. (obecnie jest ok. 560 tys. nauczycieli). Kurczyła się też liczba uczniów. W tym czasie ubyło ich prawie milion.
Mniej dzieci w szkołach to bardzo zły znak dla nauczycieli. Znowu bowiem czekają ich zwolnienia. – Karta nauczyciela (tekst jedn.: Dz. U. z 2014 r. poz. 191 ze zm.) istotnie umożliwia dyrektorowi szkoły redukcję zatrudniania kadry w razie zmniejszenia liczby uczniów wskutek wystąpienia niżu demograficznego
Oj kobyłko, kobyłko to co mówisz to straszna hipokryzja.
Na państwowym nie liczy się jakość tylko układy, układziki, związki, koleżeństwo. I jest święty spokój, zero myślenia ekonomicznego.
Klasa z pięcioma uczniami? Proszę bardzo! Za pełną stawkę!
Żałosne!
Nie chciałabym aby uczyła mnie Pani Pedagog ze zdjęcia, bałabym się tej Pani :(
Większych leni niż nauczyciele nie ma. Za niecałe 20h pracy w tygodniu dostają 2375 zł netto. To jak pracując 40h powinienem dostawać 4800 zł.
i urlopu też powinniście mieć 24 dni - tak jak wszyscy,
resztę czasu poza nauczaniem nauczyciele powinni w ramach pracy poświęcić zarówno dokształcaniu się jak i - co ważniejsze - przeprowadzaniu korepetycji.
a urlop dla poratowania zdrowia? ojejku z dziećmi nie możecie dać sobie rady???
Wogóle, to żeby dostać pracę w szkole czy innej placówce państwowej to trzeba mieć znajomości, myślę, że tym powinien się kimś zająć!!!!! Bo kończy się studia a pracę i tak dostają tylko Ci, którzy mają plecy w urzędzie.........
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!