metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
Piotrkowianin Piotrkowianinranga16.10.2021 12:14

Pamiętacie to: https://epiotrkow.pl/news/Dlaczego-wzrosly-oplaty-za-wywoz-odpadow,38903 ?
"Umowy z trzema firmami odbierającymi odpady Urząd Miasta Piotrkowa zawarł w 2016 roku i obowiązują one do końca 2020 roku. Jednak koszty ich działalności wzrosły tak bardzo, że dziś gotowe są zerwać umowę z miastem, bo bardziej opłaca się im zapłacić karę umowną (5 proc.) niż kontynuować nierentowną działalność. Jedna z firm wyliczyła, jak podał wiceprezydent Karzewnik, że jej straty z tytułu umowy na starych zasadach wynoszą 200 tys. zł miesięcznie.
Radny Sławomir Dajcz dopytywał, o ile - zgodnie - można podnieść wartość udzielonego wcześniej zamówienia, bo umowy z firmami śmieciowymi miasto zawierało w oparciu o Prawo zamówień publicznych? Tymczasem mówi ono, że w uzasadnionych przypadkach można podnieść wartość zamówienia maksymalnie o 10 procent. Te 10 procent to w liczbach bezwzględnych 2,6 mln zł.
Skąd więc podwyżka opłat dla mieszkańców aż o 82 procent? Otóż dodatkowe pieniądze, których miasto nie może dać firmom ponad owe 10 procent, dołoży im w innej formie - dopłat do poszczególnych kategorii śmieci, tak by zapewnić łącznie budżet na realizację zadań z gospodarowaniem odpadami w 2020 roku na kwotę 11 mln 358,6 tys. zł."
Czy to jest zgodne z prawem?
Pytanie trzeba by zadać w Urzędzie Zamówień Publicznych
Przed głosowaniem wiceprezydent Adam Karzewnik przedstawił na slajdach prezentację dotyczącą odbioru odpadów, ich transportu, przetwarzania i kosztów, jakie ponosić muszą firmy odbierające śmieci produkowane przez piotrkowian. Wskazywał jak bardzo wzrosły opłaty środowiskowe ustalone centralnie i jak wzrastają inne koszty, choćby płaca minimalna czy ceny transportu.

31

Zadowoleni??? ~Zadowoleni??? (Gość)16.10.2021 11:54

A kto podpisał tzw ustawę śmieciową dającą możliwość podniesienia ceny nawet o 400%??? No to teraz płaćcie i płaczcie. Niedługo każdy dostanie jeszcze przydział na CO2 i dopiero wtedy płacz się zacznie... Spieszmy się więc wyśmiewać teorie spiskowe, tak szybko stają się faktem....

31

Czystość ~Czystość (Gość)16.10.2021 08:08

Wystarczy nie śmiecić. Moja sąsiadka mieszka sama i codziennie wyrzuca po 3 worki śmieci jak najbardziej jestem za podwyżka cen.

110

a ja kochampis ~a ja kochampis (Gość)16.10.2021 08:31

Za Tuska pewnie byłyby po 50zł. od osoby,następne wybory też będe głosował na Jarosława.Cukru już nie jem wyniki mi się poprawiły,mięso też odstawiam.Pan Premier ma rację to dla naszego zdrowia.

66

Zmowa ~Zmowa (Gość)16.10.2021 11:36

Ja to w końcu złożę skarge na te ceny bo to jest jakaś parodia.Czy wystawie kosz czy nie to i tak płace.Segreguje śmieci do spalenia w dzień i do spalenia w nocy i co za to mam??Tyle samo do zapłaty!

50

go?ć_dziki ~go?ć_dziki (Gość)16.10.2021 11:00

500+nie ma za darmo muszą z cześć ściągać

22

Gd ~Gd (Gość)16.10.2021 10:24

Jak tak czytam codziennie o tych wszystkich podwyżkach,covidzie,aferach to czekam aż to wszystko pie....

83

cynik ~cynik (Gość)16.10.2021 10:02

Teraz wszyscy rządzący ci samorządowi czy warszawscy narzekają na drożyznę w tym sektorze /odbiór śmieci/ a na początku lat 90-tych ub. wieku te same samorządy na gwałt pozbywały się tego problemu. Pozwoliły na prywatyzacje "kapitalistyczną". W całej Polsce ostały się niedobitki komunalne jak wspomniany Chełm. Nikt w Polsce pewnie nie przypuszczał ,że śmieci starczy dla wszystkich i będą góra złota. Ale przecież np.: USA pokazało ,że ze śmieci można dobrze żyć. I może drożyzna w tej dziedzinie nie była by olbrzymia gdyby nie włączyło się w to Państwo. Naprawiacze z Warszawy jak zaczęli wszystko porządkować /porządkują do dzisiaj/ to wszystko nabiera co raz większego chaosu. A my maluczcy za to płacimy. Firmy prywatne mają się dobrze albo jeszcze lepiej.

70

brawo PIS ~brawo PIS (Gość)16.10.2021 09:50

We Woli na jednej z ostatnich sesji radni zaaprobowali podwyżkę śmieci do 26,50. PKP....pięknie..k... pięknie
brawo PIS....tylko jeden jedyny prezes niech żyje nam...szkoda słów

14

go?ć_maniek ~go?ć_maniek (Gość)16.10.2021 09:45

Ceny śmieci nie mają nic wspólnego z kosztami. To efekt działania mafii śmieciowych oraz zmów cenowych na tym rynku. Dopóki nie zostaną rozpędzone na 4 wiatry te zmowy to będziemy płacić coraz więcej i więcej. Ale nikt nie kwapi się do przerwania tego węzła gordyjskiego. Widocznie ci którzy mogą to zrobić dostają odpowiednie przelewy i oczy im się nagle zamykają.

110

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat