Niechże twórcy tej spektakularnej nazwy, pewnie też po jakieś wątpliwej jakości "akademii" poczytaj trochę, choćby w wikipedii, o tym co oznacza pojęcie "akademia". Potem zweryfikują rzeczywistość, puknąwszy się w czoło. Nie ma "Akademii Haeringa". Jest szkoła średnia, która w nomenklaturze niemieckiej funkcjonuje w tzw."Dualsystemie".- co oznacza łączenie pracy z nauką. Przed 25 laty takie szkoły były i w Polsce , w Piotrkowie też - "Pioma", "Sigmatex", PKP wcześniej PKS. Mówiło się o nich szkoły przyzakładowe. "Akademia Hearinga" jest więc technikum przyzakładowym a nie jakąś "akademią". Takie określenie może dotyczyć tylko uczelni wyższych.
Jedni chwalą, drudzy krytykują tak było,jest i będzie wszędzie. Ale prawda jest taka ze jakby nie Hearing to okolo 2000 piotrkowian wylądowałoby na bezrobociu.Co do ceremonii na zamku: Masz pieniadze jesteś panem.
Dobre jest to, że firma Haering daje na naszym lokalnym rynku tylu ludziom pracę, dobre jest to że kształci młodych ludzi na dobrych fachowców i nareszcie dobre jest to, że firma Haering inwestuje swój kapitał w nasze miasto. Ale tak, jak napisał cynik, to nic nowego. Jeszcze nie tak dawno Piotrków był całkiem dobrze rozwiniętym przemysłowo miastem. Podobnie jest z Tomaszowem Maz. A obecnie co, w całym regionie czarna dziura i jasny punkt zagraniczna firma Haering. Nas wcale nikt nie musi anektować, sami dla chleba oddajemy się w ręce obcego kapitału, taka nowa-stara Ziemia Obiecana.
To mi magistra nie dawali w takiej oprawie jak tutaj ledwie technika.
Haering Polska nie jest spółka akcyjną, jak blednie napisano, lecz spółką z o.o.
to jest egzamin Polsko -Niemieckiej Izby Przemysłowo-Handlowej (AHK) a nie zwykly egzamin na technika mechanika jest o wiele trudniejszy i dużo bardziej wartościowy. Jesli sie nie znacie i nic o tym nie wiecie nie komentujcie. Moze i ceremonia rozdania byla przesadzona ale to pomysł miasta
P.s. dla wszystkich "zazdrośników" w tamtym roku absolwenci odbierali te dyplomy w Ambasadzie Niemiec w Warszawie ;) pozdrawiam
Do Gm20. Jak ci tak zle to po co pracujesz . ja juz pracowalem w paru zakladach i nigdy mnie nie zwolnili bo bylem za dobry😃 zawsze sam sie zwalnialem. A skoro ci tak zle to masz kompleksy po prostu znajfz sobie prace z ktorej bedziesz zadowolony
Dla fanów Pana Haeringa :
Polskie firmy przewozowe, które od lat obsługiwały fabryki Volkswagena ulokowane na terytorium naszego kraju, w styczniu nagle potraciły kontrakty. Koncern po cichu polecił swoim zakładom w Polsce, by zlecenia szły do niemieckich przewoźników, nawet jeśli są drożsi - ujawnił na łamach "Rzeczpospolitej" prezes Kujawsko-Pomorskiego Stowarzyszenia Przewoźników Międzynarodowych Adam Jędrych... A Mówili, że kapitał nie ma narodowości. Kapitał może i nie ma, ale jego właściciele już tak.
Wiecie co, fajny cyrk :) Ukończyłem techniku, zdałem maturę z egzaminem zawodowym, później studia też udało mi się ukończyć, ale pierwszy raz widzę by z prywatnej szkoły gdzie uczą na mechanika ale danej taśmy produkcyjnej, ludzie odbierali dyplom technika odpicowani jak by to Doktorat był :) Poprawiliście mi dzień, Dziękuję :)
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!