Wczoraj byłam na zakupach w REALU, widziałam te biedne ryby pływające - zywe, przeznaczone na śmierć. Tylko po to abyśmy my chsześcianie udekorowali sobie nimi stół wigilijny.
Ja w tym roku postanowiłam zrobić wigilię - BEZ RYBY. Nie chcę ucztować kosztem śmierci innych zywych stwozątek.
Jest kapusta kiszona, są grzyby, groch - naprawdę można przyrządzić wiele potraw wspaniałych - bez ZABIJANIA.
Oczywiście że możesz, ja kupuje karpie ale pilnuję aby najpierw je ogłuszono a później przecięto kręgosłup - to jest humanitarne zabijanie - wszak nie wszyscy są wegetarianami. A mięska też nie jesz? Ciekawa jestem czy wiesz jak zabija się inne zwierzęta ?
Witam piotrkowianka. przecięto kręgosłup (może i to humanitarne) ale brzmi bardzo drastycznie.
A mięska nie jem, przyrządzam potrawy wegetarjańskie np. gulasz z papryki, też z marchwi, pierogi z kapustą i z grzybami, gołąbki z kaszą i z pieczarkami, kotlety mielone robię z makaronu (z przyprawami), z cukini też można stworzyć cuda itd.
Nikt z domowników nie narzeka na moją kuchnię, wręcz jestem bardzo chwalona.
Super , każdy ma wybór - tak trzymaj, jednak w zbilansowanej diecie potrzebne jest białko zwierzęce a szczególnie ryby które są bogate w składniki odżywcze w tym kwasy omega 3.W diecie wegetariańskiej trzeba spożyć w zastępstwie mięsa inne produkty / surowce. Znajomość przeliczników w tym wypadku jest b. ważna ponieważ pozwala uniknąć błędów żywieniowych . Natomiast dieta dziecka powinna być obfita w wiele składników budulcowych i tu Cię zaskoczę - najzdrowszym mięsem dla dziecka jest królik - tak królik bo jego mięso jest łatwo przyswajalne przez taki młody organizm. A białko jest potrzebne dla wszystkich grup wiekowych do budowy i regeneracji zużytych tkanek a szczególnie rekonwalescentom. Każdy jest panem swojego losu.
Należy pamiętać o bardzo ważnej rzeczy - żyjemy w klimacie umiarkowanym a szczególnie zimą tłuszcz jest nam potrzebny do tworzenia tzw. mazi w stawach żeby nam się kości w tych stawach nie pozacierały a szczególnie chodzi o stawy biodrowe i kolanowe.
Dzięki za podpowiedzi
Pozdrawiam.
Ps. dziś u mnie na obiad pierogi z marchwią, polane smażoną cebulką. Są naprawdę smaczne
Mam znajomych, którzy nie jedzą mięsa cały rok a właśnie na święta przygotowują i spożywają tradycyjne potrawy, ponieważ szanują naszą tradycję. Myślę, że to fajne podejście. Należy jednak pamiętać, że gdyby nie ryby i mięso, nie byłoby Nas.
Ad. teakt - na pewno masz rację (nie byłoby Nas).
Wielki szacunek dla znajomych.
Proszę jednak o wolny wybór potraw, które spożywam i które serwuję domownikom (zapewniam że nikt nie narzeka).
Już tyle nam narzucono w tej naszej "czasami pozornej demokracji" że przynajmniej wybór potraw, które spożywamy - tyle na pewno nam zostało ( wolny wybór ).
Pozdrawiam
Ps. każdy może mieć swoje zdanie i zawsze uszanuję je.
mam znajomych co nie jedzą mięsa ,ryb i jaj.SĄ słabi i chorowici-ich córki mdleją w szkole na w-f.
[cytat="ewa"]~ewa (Gość)23 godziny temu, 11:40"Anita36" napisał(a):
mam znajomych co nie jedzą mięsa ,ryb i jaj.SĄ słabi i chorowici-ich córki mdleją w szkole na w-f.[/cytat
I to jest właśnie to o czym pisałam powyżej , należy z głową stosować przeliczniki w diecie wegetariańskiej aby nie osłabić organizmu. Pozdrawiam i proponuję znajomym zasięgnąć porady lekarza aby nie doszło w tym opisywanym przypadku do wycieńczenia organizmu spowodowane niedożywieniem.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!