Dlaczego warto pić kawę?

Poniedziałek, 15 lutego 20161
Kawa – napój sporządzany z palonych, a następnie zmielonych lub poddanych instantyzacji ziaren kawowca, zwykle podawana na gorąco. Pochodzi z Etiopii, w Europie pojawiła się około XVI wieku. Jedna z najpopularniejszych używek na świecie i główne źródło kofeiny. Działa pobudzająco i orzeźwiająco oraz przyspiesza przemianę materii. Zawiera przeciwutleniacze, które zapobiegają powstawaniu wolnych rodników. Spożywana w dużych ilościach może jednak być szkodliwa dla zdrowia. Rocznie produkuje się około 6,7 miliona ton kawy.
Dlaczego warto pić kawę?

Nazwa kawy pochodzi prawdopodobnie od arabskiego kahwa. Do większości języków europejskich przeniknęła poprzez tureckie słowo kahve i utworzoną od niego włoską nazwę caffè. Drugą prawdopodobną etymologią nazwy kawa jest nazwa etiopskiego miasta Kaffa, dziś – Kefa. W Polsce pojawiła się po bitwie pod Wiedniem w 1683 w formie tureckiej (choć wcześniej już znana była regionalnie, np. w Kamieńcu Podolskim, gdzie dla wojsk osmańskich stworzono po zajęciu przez nie miasta kawiarnie, tak że i polscy mieszkańcy Kamieńca mogli się wówczas zapoznać z kawą i kawiarnią). Jej dokładna etymologia nie jest znana. Kahva oznacza po arabsku zarówno kawę, jak i wino, z czego drugie znaczenie jest starsze. Często przyjmuje się, że nazwa ta wywodzi się od znanego z uprawy kawy regionu Kaffa w Etiopii. Może ona pochodzić także od słowa kohwet oznaczającego siłę.

Najpopularniejsze rodzaje kawy:

  • Espresso - czarna, aromatyczna kawa przyrządzona w specjalnym ekspresie ciśnieniowym. Podawana w maleńkich porcjach.
  • Espresso doppio - podwójna espresso.
  • Espresso macchiato - espresso z dodatkiem odrobiny mleka.
  • Con panna - espresso z porcją ubitej śmietanki.
  • Americano - espresso z podwójną porcją wrzątku, raczej słaba w smaku.
  • Cappuccino - to znów espresso, zmieszane ze spienionym mlekiem. My częściej przygotowujemy cappuccino z saszetek, trochę brakuje jej do oryginału...
  • Latte macchiato - kawa składająca się z trzech warstw: mleka, kawy espresso i piany.
  • Kawa po irlandzku - espresso z dodatkiem whisky, brązowego cukru i bitej śmietany.
  • Mocha - espresso z mlekiem o smaku czekoladowym.
  • Frappe - mocna kawa zmiksowana z lodami.
  • Cafe filtre - kawa parzona po amerykańsku, w różnych filtrach.
  • Cafe au lait - kawa z mlekiem.
  • Cafe corretto - kawa z dodatkiem likieru.

Dlaczego warto pić kawę?

- Jest smaczna

- Zawiera cenne antyoksydanty – kwasy: chlorogenowy i kawowy. Efekt zdrowotny przeciw­utleniaczy polega na neutralizacji wolnych rodników w organizmie.

- Może obniżać ryzyko rozwoju choroby Alzhe­imera.

- Umiarkowane spożywanie kawy (2-4 filiżanki dziennie) wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych, zwiększa przepływ krwi, a tym samym ukrwienie całego organizmu.

- Zawarta w kawie kofeina przyspiesza przemiany metaboliczne w organizmie, a szczególnie przemianę tłuszczów.

- Pobudza umysł i zwiększa pamięć krótkotrwałą

- Znacznie minimalizuje ilość ataków duszności.

 

Nadużywanie kawy jest szkodliwe

- Zawiera składniki drażniące układ pokarmowy, np.: woski z zewnętrznej części ziarna kawowego i kwasy garbnikowe.

- Powoduje zwiększone wydalanie wody z organizmu (na jedną wypitą filiżankę kawy wydalamy średnio ponad szklankę wody). Wraz z wodą usuwane są cenne sole mineralne, elektrolity i minerały: szczególnie magnez, żelazo i wapń.

- Nadmierne spożywanie podnosi ryzyko wystąpienia osteoporozy. Kawa bowiem zwiększa wydalanie wapnia z organizmu, a ubytki pobierane są niestety z kości.

- Wzmaga wydzielanie kwasów żołądkowych oraz żółci.


Zainteresował temat?

3

0


Zobacz również

Komentarze (1)

Zaloguj się: FacebookGoogleKonto ePiotrkow.pl
loading
Portal epiotrkow.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników. Osoby komentujące czynią to na swoją odpowiedzialność karną lub cywilną.

Dietetyk Naturhouse Słowackiego 138A ~Dietetyk Naturhouse Słowackiego 138A (Gość)25.02.2016 12:52

Polecamy w szczególności kawę zieloną. Zawarte w niej: kwas chlorogenowy i kofeina przyczyniają się do przyspieszenia przemiany materii, a co za tym idzie skutecznie wspomagają odchudzanie. Zielona kawa (Apinat Cafe) dostępna w naszym Centrum Dietetycznym dodatkowo wzbogacona została w żelazo, cynk, chrom i witaminy z grupy B oraz kwas foliowy. Wspomaga więc spalanie tkanki tłuszczowej w organizmie (zmniejsza uwalnianie glukozy do krwi – stabilizuje jej poziom, prowokuje lipolizę); hamuje apetyt (zapobiega skokom insuliny), delikatnie pobudza, idealnie zastępuje tradycyjną kawę. Polecamy!

21


reklama
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat