Nazwa kawy pochodzi prawdopodobnie od arabskiego kahwa. Do większości języków europejskich przeniknęła poprzez tureckie słowo kahve i utworzoną od niego włoską nazwę caffè. Drugą prawdopodobną etymologią nazwy kawa jest nazwa etiopskiego miasta Kaffa, dziś – Kefa. W Polsce pojawiła się po bitwie pod Wiedniem w 1683 w formie tureckiej (choć wcześniej już znana była regionalnie, np. w Kamieńcu Podolskim, gdzie dla wojsk osmańskich stworzono po zajęciu przez nie miasta kawiarnie, tak że i polscy mieszkańcy Kamieńca mogli się wówczas zapoznać z kawą i kawiarnią). Jej dokładna etymologia nie jest znana. Kahva oznacza po arabsku zarówno kawę, jak i wino, z czego drugie znaczenie jest starsze. Często przyjmuje się, że nazwa ta wywodzi się od znanego z uprawy kawy regionu Kaffa w Etiopii. Może ona pochodzić także od słowa kohwet oznaczającego siłę.
Najpopularniejsze rodzaje kawy:
- Espresso - czarna, aromatyczna kawa przyrządzona w specjalnym ekspresie ciśnieniowym. Podawana w maleńkich porcjach.
- Espresso doppio - podwójna espresso.
- Espresso macchiato - espresso z dodatkiem odrobiny mleka.
- Con panna - espresso z porcją ubitej śmietanki.
- Americano - espresso z podwójną porcją wrzątku, raczej słaba w smaku.
- Cappuccino - to znów espresso, zmieszane ze spienionym mlekiem. My częściej przygotowujemy cappuccino z saszetek, trochę brakuje jej do oryginału...
- Latte macchiato - kawa składająca się z trzech warstw: mleka, kawy espresso i piany.
- Kawa po irlandzku - espresso z dodatkiem whisky, brązowego cukru i bitej śmietany.
- Mocha - espresso z mlekiem o smaku czekoladowym.
- Frappe - mocna kawa zmiksowana z lodami.
- Cafe filtre - kawa parzona po amerykańsku, w różnych filtrach.
- Cafe au lait - kawa z mlekiem.
- Cafe corretto - kawa z dodatkiem likieru.
Dlaczego warto pić kawę?
- Jest smaczna
- Zawiera cenne antyoksydanty – kwasy: chlorogenowy i kawowy. Efekt zdrowotny przeciwutleniaczy polega na neutralizacji wolnych rodników w organizmie.
- Może obniżać ryzyko rozwoju choroby Alzheimera.
- Umiarkowane spożywanie kawy (2-4 filiżanki dziennie) wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych, zwiększa przepływ krwi, a tym samym ukrwienie całego organizmu.
- Zawarta w kawie kofeina przyspiesza przemiany metaboliczne w organizmie, a szczególnie przemianę tłuszczów.
- Pobudza umysł i zwiększa pamięć krótkotrwałą
- Znacznie minimalizuje ilość ataków duszności.
Nadużywanie kawy jest szkodliwe
- Zawiera składniki drażniące układ pokarmowy, np.: woski z zewnętrznej części ziarna kawowego i kwasy garbnikowe.
- Powoduje zwiększone wydalanie wody z organizmu (na jedną wypitą filiżankę kawy wydalamy średnio ponad szklankę wody). Wraz z wodą usuwane są cenne sole mineralne, elektrolity i minerały: szczególnie magnez, żelazo i wapń.
- Nadmierne spożywanie podnosi ryzyko wystąpienia osteoporozy. Kawa bowiem zwiększa wydalanie wapnia z organizmu, a ubytki pobierane są niestety z kości.
- Wzmaga wydzielanie kwasów żołądkowych oraz żółci.