artykuł sponsorowany

Dziczyzna - dawny szlachecki przysmak

Poniedziałek, 31 stycznia 2022
Suto nakryte stoły dawnych przedstawicieli szlachty i arystokracji uginały się od wyjątkowych potraw z dziczyzny i dzikiego ptactwa. Wyborne dania serwowane były szczególnie dla znamienitych gości. Dziś potrawy ze zwierzyny łownej również goszczą w naszej kuchni. Ich oryginalny smak i aromat wciąż wodzi na pokuszenie największych smakoszy tego przysmaku. Które gatunki mięsa zaliczamy do dziczyzny i co właściwie oznacza ten termin?
Dziczyzna - dawny szlachecki przysmak

 

Dziczyzna? Co to takiego?

 

To mięso ubitej zwierzyny łownej, które zostało dopuszczone do spożycia po przeprowadzeniu badań weterynaryjnych. Dziczyzna ceniona jest nie tylko w Polsce, ale również i w innych krajach. Uważa się ją za mięso szlachetne, a dania z niej przyrządzone zaliczane są do specjałów kuchni polskiej. Dziczyznę w sklepach można dostać najczęściej jesienią lub zimą. Takie mięso wyróżnia się wyjątkowym smakiem i zapachem, ponieważ zwierzę w okresie wiosny i lata żywiło się naturalnym pokarmem. Co zaliczamy do dziczyzny? Ze względów kulinarnych, spore znaczenie mają gatunki takie jak: dzik, jeleń, sarna, zające i dzikie króliki oraz kaczki, bażanty, kuropatwy, czy przepiórki.

 

Czy dziczyzna jest zdrowa?

 

Niezbędne wartości odżywcze zawarte w mięsie zwierzyny łownej sprawiły, że jest ono niezwykle cenione. Ten rodzaj mięsa jest o wiele zdrowszy niż mięso ze zwierząt hodowlanych, które naszpikowane jest konserwantami i innymi sztucznymi substancjami. Jak to możliwe? Dzikie zwierzęta żyją na wolności i jedzą wyłącznie naturalny pokarm, w którym nie ma antybiotyków i hormonów wzrostu. Dziczyzna posiada mniej kalorii i ma z reguły niższą zawartość tłuszczu. Jest również bogata w takie składniki odżywcze jak witaminy z grupy B, białko, aminokwasy, wapń, potas, magnez oraz żelazo. Dodatkowo, mięso z sarny, czy dzika jest lekkostrawne i świetnie sprawdzi się w diecie osób odchudzających się.

 

Jak przyrządzić dziczyznę, by smakowała oszałamiająco?

 

Aby mięso z dzika, jelenia, czy zająca mogło trafić na nasz talerz, musi najpierw zostać dopuszczone do spożycia przez służby weterynaryjne. Konieczne jest, aby specjaliści stwierdzili, że mięso nie zawiera żadnych szkodliwych dla naszego zdrowia pasożytów i innych groźnych składników. Wydawać by się mogło, że przyrządzanie dziczyzny to nie lada wyzwanie. W gruncie rzeczy nie jest to wcale aż tak wymagająca czynność. Najważniejszy jest sposób jego przygotowania. Ze względu na to, że mięso zwierzyny łownej jest nieco twardsze niż mięso zwierząt hodowlanych, warto przed ugotowaniem, usmażeniem, czy upieczeniem najpierw je skruszyć. Najlepiej zrobić to w pomieszczeniu o temperaturze od 0-4 stopni Celsjusza i wilgotności powietrza wynoszącej około 85 procent. Kawałki mięsa należy wieszać w chłodnym miejscu, tak aby się wzajemnie nie stykały. Proces kruszenia uzależniony jest od rodzaju mięsa i może trwać od kilku dni do dwóch tygodni. Można dziczyznę również włożyć do zamrażarki, jednak przed przyrządzeniem mięsa, trzeba je powoli rozmrozić, a następnie zamarynować. Idealnie do tego celu nadadzą się marynaty na bazie maślanki lub wytrawnego wina z dodatkiem rozmarynu, jałowca i tymianku. Zamarynowaną dziczyznę można przygotować na wiele sposobów. Będzie świetnie smakowała zarówno usmażona, uduszona, czy upieczona.

 

 

Gotowe produkty z dziczyzny

 

Ten rodzaj mięsa ceniony jest głównie za swój oryginalny, doskonały smak. Jeśli nie mamy możliwości przygotowania smakowitej potrawy z dziczyzny na własną rękę, to warto zajrzeć na stronę sklepu internetowego Schronisko Bukowina. Kryją się tutaj niesamowite przysmaki ze zwierzyny łownej prosto z Podhala. Zastanawiasz się jak smakuje kiełbasa z jelenia lub pasztet z królika? Każda okazja jest dobra, aby przekonać się o wyjątkowym smaku dziczyzny.

POLECAMY


Zainteresował temat?

0

0


reklama
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat