Najmniej cukru
Ze względu na zawartość cukru wina dzielą się na wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i słodkie.
W winie wytrawnym mamy go najmniej, co sprawia, że smak jest bardziej cierpki i dojrzały. Takie wino zawiera naturalny cukier delikatnie wyczuwalny. Im słodsze wino, tym większe ryzyko, że jest sztucznie dosładzane. Według oficjalnej klasyfikacji wina dzielimy na:
• wytrawne (dry, sec) – zawartość cukru nie przekracza 4 g/l lub 9 g/l pod warunkiem, że całkowita kwasowość wyrażona w gramach kwasu winowego na litr wynosi nie więcej niż 2 g poniżej zawartości cukru resztkowego,
• półwytrawne (medium dry, demi-sec) zawartość cukru przekracza maksymalne ilości określone powyżej, ale nie przekracza 12 g/l lub 18 g/l pod warunkiem, że całkowita kwasowość wyrażona w gramach kwasu winowego na litr wynosi nie więcej niż 10 g poniżej zawartości cukru resztkowego
• półsłodkie (medium sweet, moelleux) zawartość cukru przekracza maksymalne ilości określone powyżej, ale wynosi nie więcej niż 45 g/l
• słodkie (sweet, doux) zawartość cukru wynosi co najmniej 45 g/l,
Mniej kalorii
Jeżeli dbasz o sylwetkę to wino wytrawne powinno być Twoim wyborem. W kieliszku wina czerwonego wytrawnego (120 ml) znajdują się 82 kcal, podobną ilość kalorii ma wytrawne wino białe (79 kcal/120 ml), natomiast w winie białym półwytrawnym znajdziemy 97 kcal, a w czerwonym półsłodkim - 105 kcal. Wina wytrawne są lekkostrawne, wspomagają trawienie mięsa czy serów.
Wpływ na zdrowie
Lekka goryczka wyczuwalna jest dzięki taninom, które charakteryzują się wieloma korzystnymi dla naszego organizmu właściwościami m.in. łagodzą podrażnienia, działają przeciwzapalnie i antybakteryjnie, wspierają pracę układu odpornościowego a nawet zapobiegają alergiom.
Kolor wina
Barwa nie zależy od koloru winogron, ale od sposobu produkcji. Białe wino powstaje z gron oddzielonych od skórki. Gdy winogrona gniecione są razem ze skórką, powstaje wino czerwone lub różowe. Krótsza maceracja daje różowe zabarwienie wina, a długa – czerwone. Czerwone wina wytrawne najczęściej produkuje się ze szczepów Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah i Pinot Noir. Wina białe wytrawne to Chardonnay, Sauvignon Blanc i Riesling.
Menu decyduje
Trunek dobierz do dania. Wino wytrawne jest idealne do czerwonego mięsa np. do piersi kaczki, dziczyzny czy wyrazistych w smaku serów. Pamiętaj o jego schłodzeniu.