To wyjątkowe wydarzenie oficjalnie otworzył Wojciech Ostrowski, burmistrz Sulejowa, patron honorowy II Gminnego Przeglądu Stołów Wielkanocnych, który powitał wszystkich mieszkańców oraz zaproszonych gości – między innymi wicewojewodę Marka Mazura, radnych Sejmiku Województwa Łódzkiego, Rady Powiatu Piotrkowskiego oraz Rady Miejskiej w Sulejowie. Burmistrz zachęcił do próbowania przygotowanych potraw i nie musiał do tego specjalnie namawiać, a było co kosztować.
Na pięknie udekorowanych stołach, przy których siedziały panie z naszych kół gospodyń wiejskich, znajdowały się rozmaite potrawy i przekąski. Przeważnie były to tradycyjnie danie polskiej kuchni. Tuż obok można było skosztować produktów ze znakiem Marka Doliny Pilicy, wśród nich również tych z gminy Sulejów. I właśnie z tych produktów Mikołaj Rey przygotował deser, użył lodów z Kłudzic, borówek z Przygłowa oraz miodu z Barkowic Mokrych. Pozostałe dania też były bardzo oryginalne – francuskie zapiekanki croque monsieur z polskim twistem wielkanocnym, czy sałatka z gruszką glazurowaną w miodzie pitnym z serem pleśniowym bardzo wszystkim smakowały.
Jedząc te wszystkie rzeczy każdy mógł posłuchać występów Piliczan, a także członków grupy Róbmy Swoje i Tercetu Dobra Woda. Ponadto zorganizowano też warsztaty tworzenia palm wielkanocnych, a najmłodsi mogli skorzystać z kącika plastycznego.