(materiał promocyjny)
Jeśli chcesz, aby polewa na Twoim mazurku była plastyczna i wspaniale się kroiła, nie łamiąc się, zrób ganache. Zagotuj 100 g śmietanki 30% i zalej nią 200 g czekolady deserowej, następnie zblęduj.
Jeśli chcesz zaskoczyć swoją rodzinę i zrobić na święta wspaniałą puszystą roladę śmietanową, dzień wcześniej podgrzej do 85 stopni C 1 litr śmietany 36%, dodaj do niej 80 g cukru. Po zdjęciu z źródła ciepła dodaj 10 g rozwodnionej żelatyny, dokładnie wymieszaj i odstaw na 20 godzin do lodówki. Po tym czasie ubij śmietanę, rozsmaruj na upieczonej cienkiej roladzie biszkoptowej i zroluj.
Przepis na świąteczny sernik z brzoskwiniami
20 jaj
2 kg twarogu dwukrotnie mielonego
0,38 kg cukru
0,2 kg marmolady owocowej
0,15 kg margaryny 80%
0,25 kg czekolady deserowej
0,20 kg budyniu śmietankowego
0,30 kg brzoskwiń prażonych lub dżemu brzoskwiniowego
0,10 kg mąki pszennej 500
Sposób przygotowania:
Oddzielamy białka jaj od żółtek.
Margarynę ubijamy z cukrem, następnie dodajemy żółtka, mieszamy i łączymy masę z twarogiem, mąką i budyniem.
Po wymieszaniu i połączeniu tych składników dodajemy ubite białka jaj.
Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni C, 90 minut w temperaturze 150 stopni C.
Kruchy spód do naszego sernika:
0,60 kg mąki pszennej 500
0,30 kg margaryny 80%
0,15 kg cukru
Sposób przygotowania:
Margarynę z cukrem ubijać do momentu, aż masa stanie się puszysta i margaryna zmieni kolor na biały.
Następnie dodać mąkę pszenną i delikatnie wymieszać do połączenia składników.
Kruche ciasto wałkujemy i wykładamy na blachę wypiekową.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 12 minut.
Polewa czekoladowa do dekoracji sernika:
Rozpuszczamy 0,25 kg czekolady deserowej w kąpieli wodnej i dodajemy 0,025 oleju.
Gotowe!
Świąteczna babka piaskowa
5 jaj
0,22 kg cukru
0,20 kg margaryny 80%
0,25 kg mąki pszennej 450
0,02 kg proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Margarynę ubijamy z cukrem, następnie dodajemy jaja i mieszamy. Wcześniej połączoną mąkę z proszkiem do pieczenia dodajemy do masy, mieszamy i wylewamy do foremek.
Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni C