Co można jeść na keto – TOP produkty ketogeniczne
1. Ryby i owoce morza
Ryby są bogate w witaminy z grupy B, potas i selen. Są również pełne białka i nie zawierają węglowodanów. Łosoś, sardynki, makrela, tuńczyk biały i inne tłuste ryby zawierają duże ilości tłuszczów omega-3 (zdrowe tłuszcze), które obniżają poziom cukru we krwi i zwiększają wrażliwość na insulinę. Częste spożywanie ryb wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem chorób przewlekłych oraz poprawą zdrowia psychicznego. Twój keto jadłospis powinien zawierać co najmniej dwie porcje tłustych ryb tygodniowo.
2. Warzywa o niskiej zawartości węglowodanów
Warzywa nieskrobiowe mają mało kalorii i węglowodanów, przy czym zawierają wiele składników odżywczych, w tym witaminę C i kilka minerałów. Są bogate także w przeciwutleniacze, które pomagają chronić przed wolnymi rodnikami, szkodliwymi dla komórek macierzystych. Staraj się spożywać warzywa nieskrobiowe o zawartości węglowodanów netto poniżej 8 g. Węglowodany netto to całkowita ich ilość minus błonnik. Brokuły, kalafior, fasola szparagowa, papryka, cukinia i szpinak spełniają te wymagania, więc dieta ketogeniczna często po nie sięga.
3. Ser
Produkty ketogeniczne nie obędą się bez sera – nie zawiera on węglowodanów i jest jednocześnie bogaty w tłuszcz, dzięki czemu doskonale nadaje się do keto stylu odżywiania. Jest również bogaty w białko i wapń. Pamiętaj jednak, że jeden plasterek sera dostarcza około 30% dziennego zapotrzebowania na tłuszcze nasycone, więc jeśli martwisz się o choroby serca – jedząc ser, pamiętaj o odpowiednich dziennych porcjach.
4. Awokado
Dieta ketogeniczna powinna być bogata w zdrowe tłuszcze, takie jak właśnie awokado. Zawiera ono dużo jednonienasyconych tłuszczów i potasu – minerału, którego wielu osobom brakuje w organizmie. Połowa średniego awokado zawiera 9 gramów węglowodanów ogółem, z czego 7 gramów to błonnik. Zamiana tłuszczów zwierzęcych na tłuszcze roślinne, takie jak awokado, może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu i trójglicerydów.
5. Mięso i drób
Mięso jest źródłem chudego białka i jest uważane za podstawę diety ketogenicznej. Świeże mięso i drób nie zawierają węglowodanów i są bogate w witaminy z grupy B oraz kilka cennych składników mineralnych, w tym potas, selen i cynk. Choć przetworzone mięsa, takie jak bekon i kiełbasa, są dozwolone w diecie keto, nie są one najlepsze dla serca i mogą zwiększać ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje nowotworów, jeśli jemy ich zbyt dużo. Twój keto jadłospis powinien więc składać się w większości z kurczaka, ryb i wołowiny, przy jednoczesnym ograniczeniu przetworzonego mięsa. Jeżeli chcesz dowiedzieć się, jak wygląda prawidłowy jadłopsis na diecie ketogenicznej, koniecznie zajrzyj na: https://dieta-ketogeniczna.com.
Produkty ketogeniczne to nie wszystko
Powyższe produkty to tylko przykłady, które można śmiało włączyć do swojego planu żywieniowego. Nie jest to jednak uniwersalna recepta i bardzo ważna jest współpraca z dietetykiem, aby zapewnić sobie dostęp do niezbędnych składników odżywczych przy jednoczesnym utrzymaniu stanu ketozy. Istnieją obiecujące badania dotyczące korzyści płynących z diety ketogenicznej w przypadku wielu schorzeń, ale niektórzy ludzie nie są w stanie utrzymać jej przez dłuższy czas, a ponadto słabo poznane są skutki długoterminowego stosowania tej diety. Jeśli zdecydujesz się na przejście na dietę ketogeniczną, współpracuj z dietetykiem, który pomoże ci opracować bezpieczny i spersonalizowany plan odżywiania.