Co kryje się pod skórką ziemniaka?

Strefa FMKraj Sobota, 07 września 20195
Ziemniaki zwykle uważane są za warzywa tuczące, przez co dużo osób postanawia wyeliminować je ze swojej codziennej diety. Jednak są one także źródłem cennych witamin i składników odżywczych, m.in. witaminy C, potasu czy błonnika, a dzięki zawartości wysokiej jakości białka mogą pomóc bilansować naszą dietę. Kartofle bogate są również w węglowodany, które pozwalają odbudować rezerwy energii, a także korzystnie wpływają na nasze samopoczucie. Jakie inne sekrety znajdują się tuż pod skórką naszych rodzimych kartofli?
fot. pixabay.comfot. pixabay.com

Ziemniaki są dobrym źródłem wielu cennych substancji odżywczych, witamin i składników mineralnych. Ich ilość i realna przyswajalność jest ściśle uzależniona zarówno od odmian, które wybieramy, obróbki termicznej, jakiej poddajemy ziemniaki, jak i pozostałych składników w potrawie. Nieprawidłowo przyrządzone kartofle, np. zbyt „grubo” obrane, w towarzystwie tłustych skwarek, rzeczywiście mogą być tuczące. Natomiast lekka sałatka ziemniaczana, z dodatkiem jogurtu naturalnego i grillowanych warzyw, to świetna propozycja dla osób dbających o zdrową dietę i formę – Węglowodany zawarte w ziemniakach są nie tylko doskonałym źródłem energii, zwiększają także poziom hormonu szczęścia (serotoniny), poprawiając tym samym nasze samopoczucie. Z kolei wysokiej jakości białko obecne w ziemniaku, o wartości biologicznej porównywalnej z białkiem sojowym, zawiera ważne aminokwasy egzogenne, tj.: leucynę, lizynę, fenyloalaninę oraz treoninę, których organizm człowieka sam nie potrafi syntetyzować. W ziemniakach znajdziemy również potas, m.in. regulujący prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego. Jest nam on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania, a często w naszej codziennej diecie jest go za mało. Kartofle zawierają też cenny błonnik, który zapewnia właściwą pracę układu trawiennego oraz daje uczucie sytości na długo. Porcja 180 g gotowanych ziemniaków dostarczy nam 3 g błonnika, co przekłada się na ponad 10% dziennego zapotrzebowania na ten składnik – mówi Aneta Łańcuchowska, dietetyk, ekspert II edycji kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”.

 

Większość cennych składników mineralnych i witamin zawartych w ziemniaku znajduje się tuż pod skórką. Niektóre z nich są też wrażliwe na światło, dlatego obieranie i krojenie kartofli należy ograniczyć do minimum - Chcąc zachować to, co najcenniejsze w ziemniakach, polecam gotowanie na parze, natomiast jeżeli gotujemy całe ziemniaki w wodzie, róbmy to w niewielkiej ilości płynu. Gotując obrane kartofle, wrzucajmy je do wrzącej, lekko osolonej wody, dzięki temu szybciej się ugotują i zachowają więcej wartości odżywczych. Należy również pamiętać, aby po obraniu nie trzymać zbyt długo ziemniaków w wodzie, a także by zawsze solić je na początku gotowania, tym samym zmniejszając utratę soli mineralnych naturalnie w nich występujących – przekonuje ekspert ds. żywienia.

 

 

 

 

(Źródło : Kampania „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz")


Zainteresował temat?

1

0


Zobacz również

Komentarze (5)

Zaloguj się: FacebookGoogleKonto ePiotrkow.pl
loading
Portal epiotrkow.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników. Osoby komentujące czynią to na swoją odpowiedzialność karną lub cywilną.

pik ~pik (Gość)08.09.2019 21:15

Pod skórką ziemniaka kryje się skrobia.

10


gość ~gość (Gość)07.09.2019 12:44

Kartofel?

20


gość ~gość (Gość)07.09.2019 12:57

Tylko frytki

02


reklama
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat