Komisja Europejska może zezwolić na stosowanie kwasu fosforowego, di i tri fosforanów oraz polifosforanów (E 338-452) w mięsie kebabowym, z baraniny, jagnięciny, cielęciny, wołowiny lub drobiu. Rezolucja sprzeciwiająca się autoryzacji dodawania fosforanów do mięsa w kebabach, nie uzyskała absolutnej większości 376 głosów podczas głosowania - informuje strona Parlamentu Europejskiego.
Według Komisji Europejskiej, stosowanie fosforanów jest wymagane do częściowej ekstrakcji i rozkładu białek mięsa w celu utworzenia folii białkowej na pionowych partiach mięsa, łączącej kawałki mięsa razem, w celu zapewnienia jednorodnego mrożenia i pieczenia - czytamy na stronie www.europarl.europa.eu.
W rezolucji wzywano do sprzeciwienia się autoryzacji fosforanów, w związku z obawami zdrowotnymi oraz w oczekiwaniu na wyniki badań prowadzonych przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), które mają zostać zakończone w 2018 roku.