metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
naga prawda ~naga prawda (Gość)20.12.2023 10:03

Zalew zniszczył Pilicę w Sulejowie. Zabagnione, zarastające i niedostępne brzegi skutecznie wygoniły dużą część turystów. Drugim czynnikiem niszczącym turystykę w Sulejowie po 1990 roku są władze tego miasteczka. Długo można o tym pisać i podawać przykłady.

60

goœć_czytelnik ~goœć_czytelnik (Gość)20.12.2023 12:37

Z artykułu wynika, iż książka ta jest opowieścią z cyklu o mchu i paproci, prawdziwych faktów - brak, tylko jakieś legendy, chyba nie warto zagłębiać się w tą lekturę.

24

xn. ~xn. (Gość)20.12.2023 09:34

cyt. "Przez wieki rzeka przyciągała osadników, a jej nurt wykorzystywano do przenoszenia towarów" Coś mi się wydaje ,że z tym przenoszeniem towarów /dawnej/ to lekka przesada. Owszem być może coś tam przewożono z jednego brzegu na drugi ,ale Pilica nie nadawała się na transport towarów swoim nurtem. Powód jest banalny. Otóż to typowo nizinna rzeka o znacznym wahaniu stanu wód ,licznymi łachami ,starorzeczami itd. Wychowałem się nad Wartą w okolicach Sieradza i wiem ,że te rzeki zmienne są. Historycy sieradzcy badali ten temat / transport towarów Wartą/ i stanowczo stwierdzili ,że w XVI wieku ponoć próbowano transportować zboże /Wartą/ ,ale to się skończyło niepowodzeniem z przyczyn o którym napisałem. Zresztą nie ma w Polsce centralnej rzeki ,która by się do tego nadawała. Poza dolnym odcinkiem Warty od Konina.

41

Zprl ~Zprl (Gość)21.12.2023 18:25

A jest ile budowniczowie, działacccee partyjne, urzedasy i okoliczni mieszkańcy nakradli: stali zbrojeniowej, cementu, paliwa, betonu, siatki, smoły, papy, folii, drewna i innych deficytowych w owym okresie towarów? Jest jak zniszczono siedliska roślin rozmaitych i różnych zwierząt? Ale to przy wielkich budowach socjalizmu było i jest normalne. Lecz jak tych tematów nie poruszono, to książka jest nie pełna. Pozdrawiam.

10

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat