metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
witold k ~witold k (Gość)13.12.2008 09:09

"~J." napisał(a):
a kogo tam pan znalazł panie Witoldzie ??

Dodatkowo Jana Pabisa. Gościu w 1984 był kierownikiem działu w fabryce a napisał notatkę na temat mojej akcji po pracy wieczorem przed Bernardynami. Powiesiłem wieniec z szarfami po porwaniu a przed pogrzebem księdza Jerzego. Szarfy ktoś dopalił ktoś ugasił, wisiały takie strzępy a w środku zdjęcie księdza.. Mówię o tym aby wskazać bezwzględne posłuszeństwo czy nadgorliwość już nie wiem... najważniejsze akcję zrobiłem sami. Nikt nie wiedział wieczorem. Jednego dnia zamówiłem wieniec (na Garncarskiej)odebrałem drugiego wieczorem. Błyskawicznie przeszedłem odcinek powiesiłem i odszedłem.

00

witold k ~witold k (Gość)13.12.2008 09:11

"witold-k" napisał(a):
a kogo tam pan znalazł panie Witoldzie ??
Dodatkowo Jana Pabisa. Gościu w 1984 był kierownikiem działu w fabryce a napisał notatkę na temat mojej akcji po pracy wieczorem przed Bernardynami. Powiesiłem wieniec z szarfami po porwaniu a przed pogrzebem księdza Jerzego. Szarfy ktoś dopalił ktoś ugasił, wisiały takie strzępy a w środku
zdjęcie księdza.. Mówię o tym aby wskazać bezwzględne
posłuszeństwo czy nadgorliwość już nie wiem... najważniejsze akcję zrobiłem sami. Nikt nie wiedział wieczorem. Jednego dnia zamówiłem wieniec (na Garncarskiej)odebrałem drugiego wieczorem. Błyskawicznie przeszedłem odcinek powiesiłem i odszedłem.

http://kowalczyk.info.pl/articles.php?id=166

00

witold k ~witold k (Gość)13.12.2008 13:14

"Hmm" napisał(a):
Jakie starania? To trzeba jakichś specjalnych starań, by "Twarze piotrkowskiej bezpieki" pokazac w Piotrkowie, stolicy dawnego województwa i mieście, od którego wystawa powinna rozpocząc eksponowanie chocby z uwagi na największy przecież PUB? O co tu biega?

Gwoli wyjaśnienia. Radomszczańskie środowiska od lat współpracują z IPN. Robią duże poważne programy. Tę wystawę też.
Jak znam ten piotrkowski padół to naprawdę trudno jest znaleźć kilka osób z obecnych władz miasta, które nie przyniosłyby wstydu nam i IPN-owi. Ktoś taką wystawę będzie musiał w imieniu władz otworzyć. Kto... Problem główny to nie była kadra bezpieki tylko jej dzisiejsze parobki.

00

socjalista ~socjalista (Gość)14.12.2008 12:22

Czekam na wystawę IPN o zbrodniach NSZ i ich współpracy z okupantem...

00

pik ~pik (Gość)14.12.2008 22:57

A czy ten Komendant Straży Miejskiej którego na chwilę były prezydent obsadził na stanowisku, a który pilnuje trez bezpieczeństwa powiatu piotrkowskiego też tam jest?

00

Aman ~Aman (Gość)07.03.2009 10:34

Bezpieka w Piotrkowie. Wystawa odbędzie się od 11 do 31 marca w MOKu. Na mieście pojawiły się już plakaty. Może by coś o tym napisać. Teraz to dotyczy samego Piotrkowa. Pomyłkom było robienie takiej wystawy w Radomsku. Dobrze że będzie ona w Piotrkowie.

00

lamaita ~lamaita (Gość)07.03.2009 21:42

Dziwi mnie podniecenie jakie panuje w związku z wystawą jaka ma się odbyć na dniach w naszym mieście. Najpierw na słupach ogłoszeniowych a potem na czym...?powiesicie ludzi,którzy kiedyś strzegli państwa jakim wtedy było.????Proponuję ujawnić również twarze większych złoczyńców jakich nasze miasto miało zaszczyt zapisac ich w rejestrze"mieszkańcy"..a więc kobiety po skrobankach,pedofilów,lalunie zabawiające się na plebaniach,alkoholików itd...Czy my POLACY zawsze musimy żyć na skraju rozlewu krwi??plucia??obrażania??szczucia??podburzania??...Wstyd chrześcijańscy kumisi miłości i zapomnienia!!!!
Chciałbym jeszcze napisać parę słow do Pana pod loginem witold k...faktycznie odniósł Pan wielkie zaszczyty dla obalenia komunizmu nosząc wieńce pod pomniki...tylko pozazdrościć bohaterskiej postawy..był to niezaprzeczalnie wielki wyczyn z Pana strony.Szczerze ubolewam,że może Pan dziś śmiało takie wieńce kłaść gdzie Pan chce bez tego dopełnienia w postaci adrenaliny.Bo dziś cóż?służby specjalne tylko mogą uwodzić kobiety i nakłaniać je do różnych misji a potem podać to do publicznej wiadomości..bardzo subtelne działania nie godzące w niczyją godność i itd..itd..itd...Na koniec zacytuję specjalnie dla Pana myśl pewną"An nescis,mi fili,quantilla prudentia mundus regatur"--------myśl ta powinna być przewodnią siłą partii,którą Pan zapewne reprezentuje

00

lamaita ~lamaita (Gość)07.03.2009 21:48

do Pana witolda k...Zaznaczam z pewną dozą nieśmiałości,że nawet nazwiska Pan nie pamięta dobrze..też bohatersko???

00

witold k ~witold k (Gość)08.03.2009 11:29

"~lamaita" napisał(a):
do Pana witolda k...Zaznaczam z pewną dozą nieśmiałości,że nawet nazwiska Pan nie pamięta dobrze..też bohatersko???

Jak rozumiem (lamaita) to nowy pseudonim byłego konfidenta. Jeśli zechce się pan ujawnić to zapraszam do przypomnienia wskazanej (a może i innych) działań z tamtego czasu. Chciałbym dowiedzieć się czy kwiaciarka z Garncarskiej to tez TW.

00

Piotr.Covianin Piotr.Covianinranga22.03.2009 07:22

Nie rozumiem zdziwienia i kwestionowania potrzeby takiej wystawy? Przecież prezentowane są tam fakty i wydarzenia, które dotyczą nas jako mieszkańców tego miasta. Żyją jeszcze ludzie , którzy byli prześladowani przez osoby pokazane na wystawi. Tak jak oburzenie osób starszy mogę zrozumieć tłumacząc to tym, że byli powiązani z aparatem bezpieczeństwa PRL tak brak potrzeby znajomości historii dziwi mnie u młodych ludzi. Nie możemy oderwać swojej świadomości narodowej od historii i losów tego kraju

10

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat