Dodatkowo Jana Pabisa. Gościu w 1984 był kierownikiem działu w fabryce a napisał notatkę na temat mojej akcji po pracy wieczorem przed Bernardynami. Powiesiłem wieniec z szarfami po porwaniu a przed pogrzebem księdza Jerzego. Szarfy ktoś dopalił ktoś ugasił, wisiały takie strzępy a w środku zdjęcie księdza.. Mówię o tym aby wskazać bezwzględne posłuszeństwo czy nadgorliwość już nie wiem... najważniejsze akcję zrobiłem sami. Nikt nie wiedział wieczorem. Jednego dnia zamówiłem wieniec (na Garncarskiej)odebrałem drugiego wieczorem. Błyskawicznie przeszedłem odcinek powiesiłem i odszedłem.
Gwoli wyjaśnienia. Radomszczańskie środowiska od lat współpracują z IPN. Robią duże poważne programy. Tę wystawę też.
Jak znam ten piotrkowski padół to naprawdę trudno jest znaleźć kilka osób z obecnych władz miasta, które nie przyniosłyby wstydu nam i IPN-owi. Ktoś taką wystawę będzie musiał w imieniu władz otworzyć. Kto... Problem główny to nie była kadra bezpieki tylko jej dzisiejsze parobki.
Czekam na wystawę IPN o zbrodniach NSZ i ich współpracy z okupantem...
A czy ten Komendant Straży Miejskiej którego na chwilę były prezydent obsadził na stanowisku, a który pilnuje trez bezpieczeństwa powiatu piotrkowskiego też tam jest?
Bezpieka w Piotrkowie. Wystawa odbędzie się od 11 do 31 marca w MOKu. Na mieście pojawiły się już plakaty. Może by coś o tym napisać. Teraz to dotyczy samego Piotrkowa. Pomyłkom było robienie takiej wystawy w Radomsku. Dobrze że będzie ona w Piotrkowie.
Dziwi mnie podniecenie jakie panuje w związku z wystawą jaka ma się odbyć na dniach w naszym mieście. Najpierw na słupach ogłoszeniowych a potem na czym...?powiesicie ludzi,którzy kiedyś strzegli państwa jakim wtedy było.????Proponuję ujawnić również twarze większych złoczyńców jakich nasze miasto miało zaszczyt zapisac ich w rejestrze"mieszkańcy"..a więc kobiety po skrobankach,pedofilów,lalunie zabawiające się na plebaniach,alkoholików itd...Czy my POLACY zawsze musimy żyć na skraju rozlewu krwi??plucia??obrażania??szczucia??podburzania??...Wstyd chrześcijańscy kumisi miłości i zapomnienia!!!!
Chciałbym jeszcze napisać parę słow do Pana pod loginem witold k...faktycznie odniósł Pan wielkie zaszczyty dla obalenia komunizmu nosząc wieńce pod pomniki...tylko pozazdrościć bohaterskiej postawy..był to niezaprzeczalnie wielki wyczyn z Pana strony.Szczerze ubolewam,że może Pan dziś śmiało takie wieńce kłaść gdzie Pan chce bez tego dopełnienia w postaci adrenaliny.Bo dziś cóż?służby specjalne tylko mogą uwodzić kobiety i nakłaniać je do różnych misji a potem podać to do publicznej wiadomości..bardzo subtelne działania nie godzące w niczyją godność i itd..itd..itd...Na koniec zacytuję specjalnie dla Pana myśl pewną"An nescis,mi fili,quantilla prudentia mundus regatur"--------myśl ta powinna być przewodnią siłą partii,którą Pan zapewne reprezentuje
do Pana witolda k...Zaznaczam z pewną dozą nieśmiałości,że nawet nazwiska Pan nie pamięta dobrze..też bohatersko???
Jak rozumiem (lamaita) to nowy pseudonim byłego konfidenta. Jeśli zechce się pan ujawnić to zapraszam do przypomnienia wskazanej (a może i innych) działań z tamtego czasu. Chciałbym dowiedzieć się czy kwiaciarka z Garncarskiej to tez TW.
Nie rozumiem zdziwienia i kwestionowania potrzeby takiej wystawy? Przecież prezentowane są tam fakty i wydarzenia, które dotyczą nas jako mieszkańców tego miasta. Żyją jeszcze ludzie , którzy byli prześladowani przez osoby pokazane na wystawi. Tak jak oburzenie osób starszy mogę zrozumieć tłumacząc to tym, że byli powiązani z aparatem bezpieczeństwa PRL tak brak potrzeby znajomości historii dziwi mnie u młodych ludzi. Nie możemy oderwać swojej świadomości narodowej od historii i losów tego kraju
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!