metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
witold k ~witold k (Gość)11.12.2008 08:22

Interesujące są twarze dzieci i wnuków. Twarze powiązanych rodzinie w szczególności biznesowo. Piotrków w tej materii to wstyd i obciach. Do symboli sytuacji urasta fakt, iż wystawa lokuje się w Radomsku.

00

Ładnablondi ~Ładnablondi (Gość)10.12.2008 18:03

A czy ja tez mogę wysłać swoje zdjęcie do konkursu?

00

i.pe.en ~i.pe.en (Gość)11.12.2008 14:51

Wystawa także pojawi sie w Piotrkowie, tyle że w lutym.

00

mieszczuch ~mieszczuch (Gość)11.12.2008 21:16

Nie stawiajmy grubej kreski na tym co było. Nie mylmy przebaczenia ze sprawiedliwością. Najpierw wyjaśnijmy fakty, a później decydujmy o przebaczeniu. Lata sowieckiego znewolenia, tu w tym Mieście, nie skończyły się. Świadczą o tym ostatnie "wpadki" naszych władz. Sowieckie metody zarządzania, poczucie bezkarności i propaganda są rodem z tamtej epoki. Demokracji i poszanowania człowieka tu nie ma. Mam nadzieję, że wystawa będzie kompletna. Jeśli nie - uzupełnimy brakujące wątki.

00

Bartosiak ~Bartosiak (Gość)12.12.2008 09:38

"mieszczuch" napisał(a):
Lata sowieckiego znewolenia, tu w tym Mieście, nie skończyły się.

Myślę, że jest inaczej. Obalenie KOMUNIZMU nie zlikwidowało WSZELKIEGO ZŁA. Metody sowieckie, bolszewickie, czy jak by tego nie nazwać może stosować władza nie mająca nic wspólnego z aparatem z czasów PRL. Metody nadużywania władzy są i będą zawsze takie same. Nie tylko sowieci to potrafią!

00

witold k ~witold k (Gość)12.12.2008 11:37

"Bartosiak" napisał(a):
Nie tylko sowieci to potrafią!

Patrząc na sytuację e w Piotrkowie na to, co nazywam, „maniutkomanią”. Owszem trudno to nazwać okresem sowieckim. Jednak jak się przyjrzeć powiązaniom, kto, u kogo siedzi w kieszeni... Kto jakich parobków kupił to wyjdzie nam pewnie zjawisko. Nie chcę tu podawać nazwisk, ale wychodzi na to, że z znacznej części bezpieki nie miał pożytku komunizm nie mai demokracja. To kasata, która troszczy się o sobie i sowich parobków dopóty są lojalni. Na ten przykład może rozpatrzymy Stanisława Boczka Ubeka stojącego za TW Filozofem. Co robił w III RP ci robi dziś i z kim przez te lata... To tylko jedna z postaci.... Powinniśmy się do tematu przyłożyć, nikt za nas tego nie zrobi. Np.
http://kowalczyk.info.pl/articles.php?id=179

00

witold k ~witold k (Gość)12.12.2008 21:33

Byłem jedynym Piotrkowianinem
na inauguracji Wystawy IPN w Radomsku. Podniosła uroczystość i swego rodzaju pretensja, że na fotosach nie ma ubeckich Łobuzów, którzy nas przesłuchiwali, dręczyli itp. Tak do mnie powiedział jeden z działaczy podziemnej radomszczańskiej Solidarności. Rozumem to jako swego rodzaju pretensję czy żal. Odpowiedziałem. Spokojnie przecież wiesz jak jest trudno. Przyjdzie i na to czas. Ja na Wystawie zlazłem 4 ubeków ze swoich teczek czy miejsca pracy.
Zagaiłem panią doktor z IPN. Powiedziałem, że jestem z Piotrkowa, który jest bardzo trudny w tej sprawie. W odpowiedzi usłyszałem, że IPN to wie. Wystawa będzie w Radomsku 2 miesiące potem idzie do Bełchatowa no i może do nas. IPN czyni starania. Obiecałem naszą... pomoc.
witold k

00

Hmm ~Hmm (Gość)12.12.2008 23:19

Cytuję:
Wystawa będzie w Radomsku 2 miesiące potem idzie do Bełchatowa no i może do nas. IPN czyni starania.

Jakie starania? To trzeba jakichś specjalnych starań, by "Twarze piotrkowskiej bezpieki" pokazac w Piotrkowie, stolicy dawnego województwa i mieście, od którego wystawa powinna rozpocząc eksponowanie chocby z uwagi na największy przecież PUB? O co tu biega? A może za dużo u nas aktywnych ważnych twarzy mogłoby się rozpoznac?

00

~J. ~J.ranga13.12.2008 02:01

a kogo tam pan znalazł panie Witoldzie ??

00

witold k ~witold k (Gość)13.12.2008 09:09

"~J." napisał(a):
a kogo tam pan znalazł panie Witoldzie ??

Dodatkowo Jana Pabisa. Gościu w 1984 był kierownikiem działu w fabryce a napisał notatkę na temat mojej akcji po pracy wieczorem przed Bernardynami. Powiesiłem wieniec z szarfami po porwaniu a przed pogrzebem księdza Jerzego. Szarfy ktoś dopalił ktoś ugasił, wisiały takie strzępy a w środku zdjęcie księdza.. Mówię o tym aby wskazać bezwzględne posłuszeństwo czy nadgorliwość już nie wiem... najważniejsze akcję zrobiłem sami. Nikt nie wiedział wieczorem. Jednego dnia zamówiłem wieniec (na Garncarskiej)odebrałem drugiego wieczorem. Błyskawicznie przeszedłem odcinek powiesiłem i odszedłem.

00

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat