metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
Tak okiem inwestora ~Tak okiem inwestora (Gość)04.12.2011 20:26

Szanowni Państwo - jeżeli ktoś ma to kupić, to nie oszukujmy się, będzie chciał zarobić. Jeśli wybuduje tam budynki mieszkalne, to będzie chciał jej sprzedać.
I nikt ich nie kupi jeżeli w około będzie klimat jak ze śmietnika.
Co się nasuwa?
Ano to, że jeśli to ma mieć ręce i nogi, potrzebujemy tam dwojakiego rodzaju inwestorów.
1. Taki co kupi wszystko i kompleksowo zrobi tam "zieloną wyspę" w której wszyscy będą chcieli mieszkać i wokół której powstanie cala infrastruktura.
2. Albo weźmie to miasto, odtworzy fasady, wyrówna teren, a za nimi ruszy handel. W międzyczasie zacznie powoli sprzedawać nieruchomości, aż do całkowitego wykupienia.
Dlaczego? Ano dlatego, że jak są ludzie (a handel ich przyciąga - szczególnie w czasie niewątpliwego kryzysu) to i budynki zostaną zasiedlone błyskawicznie.
Jest jeszcze opcja trzecia - niestety najprawdopodobniejsza - ludzie to kupią i nie zrobią z tym NIC.
Dopóki nie będą mogli tego terenu zyskownie sprzedać za jakieś 20-30 lat...

00

Myśliciel Myślicielranga05.12.2011 06:56

"Tartu" napisał(a):
Raczej kościół

Raczej nie. Za biedna okolica. Sukienkom się nie opłaca.

00

qwerty ~qwerty (Gość)05.12.2011 08:37

ten monopolowy sklep też proszę wyburzyć.

00

zet ~zet (Gość)05.12.2011 09:21

"Mysliciel" napisał(a):
Raczej nie. Za biedna okolica. Sukienkom się nie opłaca.

poza tym tam kociołów nie brakuje w okolicy :)

00

Tartu Tarturanga05.12.2011 09:33

Ja wiem ... najbliższy to przy parku Jana Pawła II a przy UM bezpośrednio nie ma.

00

luzik ~luzik (Gość)05.12.2011 09:39

Po co miastu trakt wielu kultur i grube miliony wydane na granity i marmury na Słowackiego i w Starym Rynku?
Przecież te kamienice to integralna część piotrkowskiej starówki. Czemu miasto pod rządami pana CH. działa jak najwredniejszy prywaciarz, któremu zwisa i powiewa los własnych zabytkowych budynków, bo liczą na łatwą kasę ze sprzedaży gruntu???
Najciekawsze będzie to, komu "uda" się kupić grunty i po jakiej to będzie cenie. A moment na BYZNES ze sprzedażą miasto wybrało rewelacyjny - absolutny zastój na rynku nieruchomości !!! Kolesie już zarezerwowali terminy u notariusza ???

00

P51 ~P51 (Gość)05.12.2011 11:07

"ty45408" napisał(a):
W ten sposób tworzymy tylko całe połacie zrównanej ziemi z którymi nadal nie wiadomo co robić?

Szkoda chłopcze,że nie widziałeś zdjęć Berlina jeszcze z lat 60-70... Tam to dopiero były gołe połacie...Wiem,że nijak się ma nasze miasteczko do Berlina, ale pewne mechanizmy są stałe.
Zatem Twoja propozycja to zamaiast gołych połaci - połacie z walącymi się starymi ruderami i gruzowiska...?

"luzik" napisał(a):
Przecież te kamienice to integralna część piotrkowskiej starówki

Bardzo proszę nie obrażać naszej starówki!
Na wschód od ul.Zamurowej poza zamkiem królewskim to budowlany skansen i zagrożenie życia mieszkańców.
Przecież tamtejsze rudery - każda inaczej odchylona od pionu... Takiej starówki sobie życzycie naprawdę...???
To gratuluję!

00

luzik ~luzik (Gość)05.12.2011 11:51

"P51" napisał(a):
Szkoda chłopcze,że nie widziałeś zdjęć Berlina jeszcze z lat 60-70

Człowieku, co mnie obchodzi Berlin. Żyję tu i teraz. I z tego będę rozliczał i siebie i tych, którzy działają niby w moim imieniu. Te kamienice nie przewróciły się dopiero dzisiaj !!!
Zaniedbania, zaniechania, a może celowe działanie - co było/jest przyczyną tej ruiny?
A "światowca" udawał nie będę, bo nie mam kompleksów.

00

P51 ~P51 (Gość)05.12.2011 13:58

"luzik" napisał(a):
Człowieku, co mnie obchodzi Berlin

Widzę,że nie tylko to cie nie obchodzi...

"luzik" napisał(a):
będę rozliczał

..no to wszystko rozumiem...

"luzik" napisał(a):
a może celowe działanie

Częściowo sobie odpowiedziałeś na swoje pytanie ( nie mówię o teorii spiskowej...).
Przyczyna riuny jest dla mieszkańca naszego miasta dość oczywiste.
Pomieszkiwanie tam w większości marginesu społecznego,dewastującego lokale, olewanie remontów przez administracje za "komuny", bezradność administracji w obliczu ogromu potrzeb remontowych w okresie "po transformacji" itd...
Proszę tylko, nie obwiniaj za to Chojniaka i Tuska-proszę...
...jak wyżej...

"luzik" napisał(a):
A "światowca" udawał nie będę, bo nie mam kompleksów.

Czyżby...?

"luzik" napisał(a):
co było/jest przyczyną tej ruiny?

00

luzik ~luzik (Gość)05.12.2011 16:38

"P51" napisał(a):
Widzę,że nie tylko to cie nie obchodzi...

A co tam Panie w New York ???

00

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat