u mnie w bloku po 10 latach zrobili remont wiec tez nie jest za bogato ;) i nie bedzie ;)
Dlaczego uważasz że nie uczciwie?Ja bym raczej skłaniał sie do tych którzy podjeli decyzje o sprzedaży i warunkach!A że ktoś to wykorzystał...Co do ludzi tam mieszkajacych mysle ze wielu z nich chętnie by zmienili mieszkanie na bloki tylko czy maja szanse na taką zamiane?!Jeżeli jest właściciel kamienicy to on tak jak lokatorzy odpowiada za stan techniczny.Tyle sie mówi o renowacji kamienic w PT tylko jakos gołym okiem tego nie widać.Jeszcze podam przykład mieszkania w bloku-w piwnicy wypali sie żarówka to w 85% ludzie dzwonia do administracji aby ktoś ja wymienił bo szkoda 80gr!To co powiedzą ludzie w kamienicy kiedy do remontu jest cała klatka schodowa?!
bo w tym durnym kraju lepiej zeby sie zawaliło niz odnowiło. ot taka dbałosc inaczej ze strony konserwatora. pododbna sytuacja była z dworkiem drewnianym u zbiegu ulic wiślanej i krakowskie przedmiescie. jak konserwator zaczał cudowac to wlasciclele woleli zburzyc i wybudowac sobie od zera po swojemu niz jego wymysłow słuchac.
Ale jest się właścicielem i posiadasz majątek, który możesz zapisać testamentem na wypadek swojej śmierci i nikt cie nie ruszy. Nie pisz bzdur, że właściciel mieszkania spółdzielczego na prawach własności płaci czynsz. Od razu widać, że mieszkasz w starej budzie czynszowej a nie w bloku spółdzielczym. 200 tys. to nawet teraz nie kosztuje w bloku. 1 m2 kosztuje 3114 w Piotrkowie. 50 m2 to 150 tys. a nie 200. jeżeli mieszkają w bloku lub kamienicy którą zarządca wspólnota to jest zupełnie inna opłata na remonty etc. Miasto w swoich zasobach pobiera bardzo niski czynsz. 2,90 za m2 przy 100 % urządzeń w lokalu. To jest ciepła woda z sieci miejskiej, centralne ogrzewanie3 z ciepłowni miejskiej lub z kotłowni, gaz ziemny, kibel i wanna. Lokatorzy mieszkający w starych ruderach które są własnością osób prywatnych, płacą nawet po 8,50 za m2 a w mieszkaniu nie ma powyższych urządzeń. Chciałbyś?
Nie masz racji. Budynek przy ul. Sieradzkiej 8 (BWA) nadal jest własnością miasta czyli gminy. Za remont odpowiada zarządca czyli TBS Sp. z o.o. al. 3 Maja 31 oraz administracja "DOM" ul. Zamurowa 10 wyłoniona w przetargu. TBS słynie z opieszałości w remontach i za każdym razem zwala to na brak kasy. Nawet wymianę stolarki okiennej musisz negocjować i wyrazić zgodę że wykonasz w 5o proc. na własny koszt mimo, że ustawa o ochronie praw lokatorów mówi, że okna wymienia właściciel budynku. Dziadostwo i tyle. Tam ręka rękę myje. Żona czapli który zamierza kandydować na prezydenta miasta też pracuje w TBS-ie a Andrzej Czapla jak za Waldemara Matusewicza był wiceprezydentem odpowiedzialnym za te sprawy to prawie nic nie zmienił. W tamtym czasie prezesem był Stanisław Boczek (SLD) zastąpił Irenę Płoska która niejednemu lokatorowi zaszła za skórę. Tak było i tak będzie. Na układy nie ma rady. Nie licz że nowy prezydent coś zmieni.
W blokach jest się najczęściej właścicielem. Czyli trzeba było zapłacić np. 200 000 za mieszkanie i płacić co miesiąc dodatkowo czynsz po 300zł.
Czyli z własnej kasy, a nie od miasta.
Jeszcze raz powtarzam NIKT Z TYCH LUDZI NIE CHCE NIC OD MIASTA ! PŁACI CZYNSZE I WYMAGA ( z marnym jak widać skutkiem - stąd została rozdmuchana ta sprawa na łamach prasy) TO TBS dąży do dewastacji kamienicy przy ul. Sieradzkiej 8 nie robiąc kompletnie nic.
Myslę , ze Ci ludzie napewno z wielka przyjemnością by się przenieśli i zakupili sobie mieszkanie w blokach gdyby tylko było ich stac na wydatek 200 tys. zł. (bagatela) Ja nie rozumiem podejści Zen. kupcie sobie mieszkanie jak wam nie pasuje ! Jestescie pasozytami czy coś w tym rodzaju... Zen nie zna tych ludzi a z góry ich ocenia bo co , bo sa biedniejsi tzn gorsi. Nie rozumiem podejścia ludzi , którzy zamiast krytykować faktycznego sprawce i taki stan rzeczy to jeszcze wydają opinie typu "coście wy robili przez tyle lat". Ci ludzie remontowali własne lokale , zeby np. mieć własdna toaletę, Ci ludzie zakladali sobie centralne , bo teraz w starym mieście na nowych uliczkach nie wolno wysypywac węgla , a trzeba sobie jakośc te mieszkania ogrzewać. Z tych pieniedzy jednym słowem na własny koszt poprawiali stan swoich lokali za co TBS regulalnie co pół roku podwyższał im czynsz , bo przeciez podniósł się stadard lokalu. Niewazne , ze to nie z pieniedzy TBS ( mam tu na mysli wyłącznie czynsz i remontówkę nie jakiejkolwiek darowizny od Państwa). Mieszkania tych ludzi nie wyglądaja tak jak klatka schodowa. Żeby doprosić się żarówki , na klatkę schodową trzeba pisać podanie . To jest nienormalne. Uważacie , ze to jest sprawiedliwe , że normalni ludzie dbający o własdne mieszkania, z pokolenia na pokolenie mieszkający w kamienicach zasługują na tego typu opinie jakie głoszone sa na tym forum. To przykre , ze ludzie z kamienic traktowani sa jako jak ktoś tu powiedział "Wrzód". KOńcze ten temat , bo widzę, że mentalności niektórych nawet święty nie zmieni i taka dyskusja nic nie wnosi tylko podnosi mi adrenalinę !
Święta prawda!
Nowinka !
Mieszkańcom przy ul. Sieradzkiej 8 odcieto światło w piwnicy ( ponoć grozi spięciem). Termin założenia nowej instalacji - nieokreslony. Także lokatorzy mogą schodzić do piwnicy po węgiel po ciemku lub ze świeczką jak poradził pracownik administracji DOM.
To chyba rewanz za ten artykuł ! Ciekawa jestem co administracja DOM wymysli nastepnym razem nowego , żeby utrudnic normalny byt mieszkańcom przy ul . Sieradzkiej 8.
Nadal nic się nie zmieniło w tej kamienicy. Rusztowania stoja. Miejsce , w którym spadło tynk i omało nie zabił lokatorki nie zostało w żaden sposób zabezpieczone. Prace remontu dachu - tez stoją w martwym punkcie.
Mam nadzieję, że instalacji gazowej tam nie ma.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!