Aktywne przejście dla pieszych. A ja naiwny, patrząc na wykopy myślałem że to będzie przejście podziemne dla pieszych.
Jestem zarówno pieszym jak i kierowca, kilkanaście dni temu przejeżdżając tamtedy zza żywopłotu wyszła pani w celu przejścia przez ulicę ( w tamtym miejscu czteropasmowa). Dokładnie pomiędzy przejściem dla pieszych między Guljana a światłami. Widocznie Pani bardzo się spieszylo. Także wszelkie potrącenia pieszych nie zawsze są z winy kierowcy, ale z winy samych pieszych. Ale wszyscy dokładnie o tym wiedzą.
I jeszcze powinien być aktywowany komunikat z głośników: uwaga,uwaga, nadchodzi! Oraz mogłoby być rozsypywane konfetti ze specjalnych pojemników. Nie zaszkodziłby nadmuchiwany policjant ze skrzydłami na koniu uruchomiany przy każdym podejściu pieszego. I to chyba wszystko.
Żadne światła, zwężenia, podświetlenia i Bóg wie co nie zastąpią zdrowego rozsądku i oceny pieszego. Lepiej czasami poczekać niż wbijać się na jezdnię w ostatnim momencie. W starciu 80kg (średni człowiek) z 1500 kg (średnie auto) - człowiek jest ZAWSZE na straconej pozycji.
Ja uwazam ze pieszy nie powinien miec pierwszenistwa na drodze dwupasmowej. Bede jechal potrace kogos zamkną mnie na 2 lata albo i nie a ktos straci zycie czy zdrowie jaki ma to sens ze bedzie to wina kierowcy jak piszego moze juz nie byc na swiecie
To na pewno nie pomoże. Muszą być normalne światła ! A i tak z takimi światłami trza się rozglądać....
To pieszy ma uważać a nie leźć jak krowa z pastwiska. Droga dwukierunkowa jaki jest problem z przechodzeniem to nawet pies ma odrobinę więcej rozumu i wie jak się trzeba zachować
Będzie beka ja stanę i bende ciągle naciskiwał korek będzie aż pod rondo :):)
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!