To chyba wynika ze zmiany zadań przekazanych samorządom przez administracje rządową np.: pomoc społeczna (ponad 6 mln złotych) oraz definicji wydatków bieżących zawartych w nowej ustawie o finansach publicznych. Z tego co wiem pensje nauczycieli, chociaż finansowane w 80% z budżetu centralnego, stanowią wydatki bieżące budżetu gminy. Również utrzymanie budynków oświatowych, domu kultury, bibliotek to również wydatki bieżące
Finansowanie Orlików to: 1/3 ministerstwo sportu, 1/3 środki unijne, 1/3 budżety gmin
Gmina Sulejów, jako jedna z trzech gmin z powiatu piotrkowskiego, została zakwalifikowana do Programu „Moje Boisko – Orlik 2012” na rok 2009. W ramach Programu powstanie kompleks dwóch boisk: boisko piłkarskie oraz boisko wielofunkcyjne wraz z budynkiem sanitarno – szatniowym. Kompleks powstanie przy Szkole Podstawowej nr 1 w Sulejowie, przy ulicy Koneckiej 45. Planowany koszt inwestycji to 1 220 000,00 zł z czego 666 000 tyś pochodzić będzie ze środków zewnętrznych, z budżetu Ministerstwa Sportu oraz budżetu województwa łódzkiego
Czyli 1/3 środków zewnętrznych. Te enigmatyczne środki budżetu województwa łódzkiego to właśnie środki unijne, gdyż to samorządowe województwa są beneficjentami środków UE. Dochody własne posiadają tylko gminy. Cała reszta czyli powiaty i województwa tylko rozdzielają przyznane pieniądze.
Tak samorządy obciąża PSL, którego jedno z haseł wyborów samorządowych brzmiało "PSL przyjaciel samorządu"
Masz chyba jakiś specjalny numer Suleja z listopada 2010 bo w moim tym rozdawanym po kościołach i sklepach jak byk stoi że < dysponujemy budżetem przekraczającym 54 mln >- słowa burmistrza- wywiad przeprowadziła redaktor naczelna.To spadł czy nie ???? Porównywanie budżetu z 2002 i mówienie że było 16 mln to już całkowita manipulacja liczbami. W 2002 były inne zadania, inne subwencje, inne ceny, inne płace i nie byliśmy jeszcze np w Unii Europejskiej.W ten sposób to może porównamy jeszcze budżet 1990 roku to jeszcze lepiej wypadniemy, a jak jeszcze podamy to w procentach to wrażenie że ho ho!! MYŚLMY WSZYSCY LOGICZNIE I SAMODZIELNIE DLA DOBRA WSPÓLNEGO !!
A skąd wiesz że nie dał? Pracujesz u burmistrza? Z doświadczenia wiem ile dają sponsorzy w tej gminie. Więc skąd taka teraz hojność? Czyżby chodziło o te laurki ?
Nie pracuję u burmistrza, ale byłem jednym ze sponsorów. Nie dziw się ludziom, że dali po parę stówek. Było się czym pochwalić. Jak my chodziliśmy do szkoły to taka hala nie była nawet marzeniem.
Z tego co wiem to burmistrz z publicznych pieniędzy na imprezę dać nie mógł. No chyba,że dał z prywatnych....
Nie masz racji. Województwa i powiaty mają własne pieniądze. Np. droga wojewódzka Przygłów - Łęczno to za unijne jest budowana? A powiatowa Bilska Wola - Jeżów też za unijne a powiatowa ul. Klasztorna a powiatowe rondo w Sulejowie? Jakby tam były unijne pieniądze to tabliczki by wisiały z jakiego to programu z jakiego funduszu by wisiały tak jak w TV reklamują. Za unijne pieniądze to np. boisko w Uszczynie jest
Władze celowo sztucznie poprzez pożyczki, kredyty (potrzebne bo środki unijne pozyskano) zwiększyły budżet na 2010 r. aby pokazać w Suleju jak to się pod ich rządami rozwinęła gmina, że Koźlikowa była nieudolna. Potem przez 3 lata będa spłacać długi aby znów w roku wyborczym zrobić kolejny wielki skok
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!